• Home »
  • Router »
  • Netgear og Asus router [TEST]: Ny router-generation med mesh-teknologi
Netgear og Asus router [TEST]: Ny router-generation med mesh-teknologi

Netgear og Asus router [TEST]: Ny router-generation med mesh-teknologi

Share

Mesh er en teknologi, som lader flere små routere levere en bedre Wi-Fi-dækning end en enkelt stor enhed. Netgear har opdateret sit Orbi-sortiment, og Asus vil også have sin del af mesh-kagen

Wi-Fi er for længst blevet en livsnødvendighed. De fleste forbrugeres indgang til Wi-Fi er det modem, de har fået som en del af deres bredbåndsabonnement. Dette modem giver adgang til udbyderens kabel- eller fibernet, og samtidig indeholder det en trådløs router til Wi-Fi-opkobling af husets smartphones, tablets og andre gadgets.

Helt ud i krogene

Sådan en traditionel Wi-Fi-løsning kan være udmærket i en mindre bolig i ét plan, f.eks. en lejlighed på nogle få værelser. Men hvis man har et større areal og/eller flere etager og vil have den samme sømløse opkobling, som man kan opleve i nogle lufthavne, hvor man logger på én gang for alle og kan bevæge sig frit, mens man er online, skal der andre teknikker til.

Mange har eksperimenteret med at udvide en routers dækning ved hjælp af en såkaldt extender eller relæ-sender, som placeres midt mellem routeren og det sted, hvor dækningen er dårlig. En extender kan nogle gange forbedre dækningen, men den har også flere ulemper.

Den kan være besværlig at sætte op, og den halverer den tilgængelige båndbredde. Desuden egner den sig kun til parcelhuse. I et lejlighedskompleks, hvor alle har Wi-Fi, kan en extender hjælpe en enkelt beboer, men den kan forstyrre naboerne, og så kan alle parterne starte en kædereaktion ved at investere i flere signalforstærkere.

Se også:  Vild gamer-mobil fra Asus lanceres i Danmark

Derfor kan det give god mening at droppe idéen om en enkelt, central router og forlænge teleselskabets modem med en mesh-løsning bestående af strategisk placerede små routere, som kan danne et selvstyrende netværk med så fine ”masker”, at Wi-Fi-dækningen kommer helt ud i krogene.

Ny Orbi-generation

Tilbage i efteråret 2016 var Netgears RBK50 Orbi-løsning denne skribents første nærkontakt med et mesh-system til privat brug. Firmaet lovede Wi-Fi-dækning af et etageareal på op til 350 kvadratmeter. Resultaterne var overbevisende.

I mellemtiden har andre netværksfirmaer lanceret deres bud på mesh-systemer, og Netgear har udviklet to mere overkommelige RBK30- og RBK40-systemer til henholdsvis 200 og 250 kvadratmeter. Alt om DATA har denne gang testet det billigste RBK30-system.

Et Orbi-system består af en Wi-Fi-router og en såkaldt satellit, som her ikke ser ud som routeren, men skal sættes direkte i en stikkontakt. Ligesom tidligere kan der tilføjes flere satellitter, og enhederne kommunikerer indbyrdes via Tri-band 802.11ac Wi-Fi, men der er skruet en anelse ned for båndbredden, som for de nye enheder opgives til 2,2 Gbps totalt fordelt på et 2,4 GHz og to 5 GHz frekvensbånd.

Se også:  Asus ZenBook UX430UAR Pure2 [TEST]: Lækkerier til fin pris

Det siger noget om brugervenligheden, at et Orbi-system kan blive kørende på mindre end 10 minutter. Man downloader en Orbi-app på en smartphone, starter den og følger anvisningerne på skærmen. Når man skal placere satellitten, fortæller appen, om signalet er i orden på det ønskede sted, og hvis det er tilfældet, tager installationen kun et øjeblik. Imens viser en lysende ring på den aktuelle enhed, hvordan processen skrider frem.

Appen giver kun adgang til den mest elementære information og betjening af Orbi-systemet – det en typisk bruger behøver i hverdagen. At der er tale om en fuldblods router, kan man tjekke ved at tilgå den i en webbrowser.

Så kan man kende Netgear igen, og der er blandt meget andet mulighed for at opsætte et gæstenetværk, som er en af vores foretrukne features ved enhver router. Når gæster kan komme på internettet, men er afskåret fra husets computere og servere, kan man beholde alle sine adgangskoder i lang tid. Hvad der selvfølgelig også er en uskik, men det er en anden historie.

Del denne