Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Nighthawk Pro Gaming SX10: Kileformet gaming-switch til dedikerede first movers

Nighthawk Pro SX10 er ikke en switch, der vil indgå i de fleste hjems netværk i den nærmeste fremtid. Ikke fordi potentialet mangler, men fordi den markedsmæssigt er forud for sin tid.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er nok ikke alle, der sådan lige uden videre vil acceptere at spendere mere end 2000 kroner for en LAN-switch til det hjemlige netværk.

For det første er det flere gange dyrere, end hvad normale switches til hjemmebrug almindeligvis kan fås for i dag. For det andet så er fokus i dag for hovedparten af brugerne at få så mange trådløse enheder som muligt på netværket. Dette reducerer jo behovet for en LAN-switch.

Dog gælder devisen stadig, at hvis man vil have en så sikker og stabil forbindelse som muligt med minimal risiko for lag, så er en LAN-forbindelse den sikre vej at gå.

Det gælder ikke mindst, hvis man vil optimere forholdene, så de bliver bedst mulige for online gaming og streaming.

Sprænger rammerne

Netgear Nighthawk Pro SX10 er så til gengæld heller ikke en almindelig gennemsnitlig switch efter nogle som helst kriterier. Det starter allerede ved designet, der er futuristisk og dynamisk. Switchens metalkabinet virker meget elegant med sit kileformede udtryk, og trods at switchen har intet mindre end 10 LAN-porte, så fremstår den hverken klodset eller dominerende.

Det, der er med til at sende Nighthawk Pro SX10 ind i en anden liga, når vi taler switche til hjemmebrug, er, at den foruden at have otte 1 Gbit/s LAN- porte også har to 10 Gbit/s LAN-porte.

For at få fuld udnyttelse af de to 10 Gbit/s portes teoretiske hastighed skal de enheder, man tilslutter, også understøtte 10 Gbit/s hastighed.
Der findes enkelte NAS, hvor det kan lade sig gøre, men hvis man ikke har den nyeste iMac Pro, men i stedet en pc, skal man ud at investere i et pci-baseret 10 Gbit/s ethernetkort.

Potentialet er således enormt, men det er for nuværende svært at udnytte uden betydelige investeringer. Potentialet er faktisk endnu større end som så, for via link aggregation kan man i SX10 linke to porte sammen til et logisk link for at opnå load balancing og større fejltolerance med en teoretisk hastighed, der er det dobbelte af, hvad en enkelt port kan klare.

Det er muligt at skabe fire af disse link aggregations, også med 10 Gbit/s portene, så den teoretiske hastighed switchen kan mestre er 20 Gbit/s.

SX10 understøtter desuden oprettelse af VLANs – en feature der dog normalt mest vil gøre nytte i et erhvervsmiljø. Switchen har yderligere den feature, at man kan se hvilken hastighed, som tilsluttede enheder understøtter, det viser sig ved ændrede farver i LED-dioden ud for den pågældende port.

QoS, gaming og streaming

Nighthawk Pro SX10 nøjes ikke med at forbinde enheder på samme netværk så hurtigt som muligt. Switchen er markedsført til gamere, og der er således også indbygget QoS-funktion i switchen.

Man kan vælge mellem port-baseret QoS eller 802.1Q for anvendelse med VLANs. Ønsker man en hurtig optimering, kan man vælge mellem forskellige prædefinerede indstillinger, hvor en port optimeres til enten gaming eller streaming, eller også at alle porte som udgangspunkt har samme prioritering.

Brugergrænseflade

Den anvendte firmware og den tilknyttede brugergrænseflade åbner op for, at man selv kan styre, hvorledes switchen skal administrere netværkstrafik. Man får desuden et glimrende grafisk overblik over download og upload for hver enkelt port.

Den i øvrigt meget flotte og overskuelige brugergrænseflade giver i det hele taget fuld kontrol over switchen, og for hver port kan man fastslå den maksimale download og uploadhastighed.

Trafikken på den enkelte port kan prioriteres fra lav, normal, medium og høj i hver to niveauer, hvilket er ensbetydende med otte prioriteringsniveauer.

Brugergrænsefladen er som sagt overskuelig, men ved et punkt som VLAN kunne brugeren måske have gavn af lidt mere grundig vejledning. Den indbyggede kabeltestfunktion er dog en fin ide.