Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Nighthawk M5: Kompakt hotspot med fuldt udstyr

Dette er mobilrouternes Formel 1-racer – den er lynhurtig – men prisen er derefter.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Netgears nye M5-mobilrouter viderefører det Apple TV-agtige design fra tidligere produktgenerationer.

Nu kommer enheden med 5G-mobilteknologi, og producenten har givet forløbernes i forvejen store prisknap et ordentligt vred. Vi er over de 6000 kroner.

CAT 20 og Wi-Fi 6

Netgear angiver ikke teoretiske hastigheder for Nighthawk M5 (MR5200), men oplyser, at enheden understøtter LTE CAT 20 med op til 8-bånds Carrier Aggregation (frekvensblok-sammenlægning).

Det vil sige, at hvis man kan finde et mobilselskab, som kan matche dette teknologiske niveau, vil man kunne downloade data ved op til 2 Gbps og uploade ved op til 300 Mbps. Så langt er vi endnu ikke i Danmark, og derfor er det nok så væsentligt, at M5 kan servicere op til 32 samtidigt opkoblede enheder via sit trådløse Wi-Fi 6-netværk.

Netgear MR5200 har ingen problemer med at nå ud i krogene på alle tre etager i vores testmiljø. Også første sal er godt dækket.

Nem at sætte op

Nighthawk M5 opfører sig som en stor, stationær router. I forhold til testens to andre deltagere er den nem at sætte op.

Netgear har udviklet en glimrende Mobile-app, og hvis man foretrækker det, kan enheden også tilgås via en browser. Bortset fra at M5 ikke kan sættes til at bruge begge frekvensbånd under det samme SSID, kan den skræddersys med de fleste af de samme valgmuligheder som Netgears andre løsninger.

Gigabit LAN-porten gør det ikke alene muligt at tilslutte kablede enheder. Man kan også slutte M5 til en eksisterende router og bruge den batteridrevne enhed som backup, hvis husets eller firmaets primære internetudbyder løber ind i problemer.

En ret unik facilitet, som vi er glade for, når vi opholder os i Nordvestjyllands yderste klitrækker, er to bøsninger til en ekstern antenne. Her bruger vi en passiv Netgear MIMO-antenne med et gain på 2,5 dB, og det er ofte nok til at løfte signalstyrken den smule, som gør forskellen mellem et dårligt og et brugbart mobilsignal.

Netgears bedste mobilhotspot får meget ud af vores mobilsignal og performer omtrent dobbelt så godt som den M2-model med 4G-teknologi, vi testede sidste år. Se tabellen.