Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Nighthawk M1Gigabit LTE Mobile Router: Rødglødende hotspot

Både når det gælder ydelse og pris, er Nighthawk M1 et hotspot i en klasse helt for sig selv – og forud for sin tid. M1 kan downloade ved hastigheder op til 1 Gbps, og det er kun begyndelsen.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mens nogle af os venter på mobilroutere, der er lige så hurtige som de kvikkeste kablede internetforbindelser, har Netgear vakt berettiget opsigt med deres Nighthawk M1 (MR1100) gigabit-hotspot.

Af ydre ligner det ingen af de andre enheder i denne test, og prismæssigt hæver det også overliggeren for, hvad sådan en gadget kan koste. I firmaets pressemeddelelse er den vejledende pris sat til 2590 kroner, men på nettet forlanger flere butikker op mod en tusse mere. Det er vi ikke vant til at se.

Både mobil og stationær

I modsætning til de fleste mobilroutere er Netgears nye topmodel ikke så mobil, at det gør noget. Efter vores mening er den for stor og tung til at have i en lomme, men det tager vi ikke så tungt, for vi ser dens virkelige potentiale til hjem og virksomheder i områder uden hurtige internetforbindelser via kabel. Hos Netgear taler man i dette tilfælde ikke om enten-eller, men både-og, for M1 kan også aflaste fast bredbånd via Wi-Fi eller Ethernet.

Tilbage til det mobile bredbånd, som her betegnes 4G LTE Advanced Cat. 16 med 4-bånds Carrier Aggregation og 4 x 4 MIMO. Oversat til noget mindre uforståeligt vil dette sige, at man kan få helt op til 1 Gbps download- og 150 Mbps upload-hastighed. Så mangler vi bare at finde et mobilselskab, som kan tilbyde sådan en forbindelse.

Måske kan det øge investeringslysten hos YouSee & Co., at deres sendemast ikke behøver placeres i kundens baghave. Endnu en unik detalje hos Netgear er tilslutninger for eksterne antenner til forøgelse af den mobile rækkevidde. Det er vores erfaring fra Vandkantsdanmark, at blot en simpel stueantenne kan sætte hastigheden betydeligt i vejret, og i en permanent installation kan mini-tørrestativer i stil med gammeldags tv-antenner nærmest udrette mirakler.

For en beskeden investering – i forhold til at trække flere hundrede eller tusindvis af meter jordkabel – kan man opsætte en antennemast og rette antennerne mod den nærmeste mobilmast. Og i forhold til de indbyggede antenner er en signalgevinst på eksempelvis 16 eller 20 dB (6 eller 10 gange) absolut interessant.

Routerfunktioner

Den obligatoriske SD-kortlæser står naturligvis på M1’s udstyrsliste. Ydermere er der to USB-porte og en Ethernet-port, som kan bruges til deling eller streaming af mediefiler fra netværket, USB-nøgler eller eksterne harddiske til alle opkoblede Wi-Fi-enheder. Det vil sige, at man i ganske mange situationer kan klare sig uden en NAS.

Endnu en mulighed for at få mere ud af sin investering består i at udnytte hotspottets mulighed for at fungere som basestation for Netgears Arlo-overvågningskameraer. Så kan man nøjes med at købe kameraerne og spare op mod 900 kroner eller mere på en separat baseenhed.

Læseren til microSD-kort sidder lidt utilgængeligt i en snæver skakt under bunddækslet, men man behøver heller ikke tilgå den så hyppigt, for den kan klare kort på i hvert fald 64 GB – større har vi dem ikke. Det er smart at kunne dele dokumenter, fotos og videoer på denne måde.

Det havde måske været smartere med lidt mere nærbetjening på selve hotspottet, men i det mindste kører Netgears app rigtigt godt på en smartphone og endnu bedre på en Windows-notebook.

Måleresultater for mobile hotspots

Som nævnt i indledningen har vi testet de mobile hotspots ved hjælp af programmet Speedtest. Hotspottenes rækkevidde bestemmer vi ved at måle hastigheden på fire forskellige positioner i huset – med to forskellige smartphones – og notere alle resultaterne i en tabel.

De fire positioner er:
1. Kontor – én etageadskillelse mellem smartphone og hotspot, ca. 2,5 m afstand i luftlinje.
2. Køkken – ”øjenkontakt” mellem smartphone og hotspot, ca. 4 m afstand.
3. Tv-stue – én mur mellem smartphone og hotspot, ca. 5 m afstand i luftlinje.
4. Første sal – én mur og én etageadskillelse mellem smartphone og hotspot, ca. 6 m afstand i luftlinje.

Denne enkle måleteknik, som enhver læser selv kan bruge i sit eget miljø, giver efter vores erfaring et realistisk indtryk af, hvordan et hotspot performer i praksis med mobile klienter.

Måleresultater