Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Arlo Pro WMS4130: Kabelfri videoovervågning på næste niveau

Den nye Pro-version af Netgears geniale Arlo-kamera kommer nu med genopladeligt batteri, basestation med sirene, tovejs lyd – og en højere pris.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da Netgear for to år siden lancerede Arlo-kameraet, overvandt firmaet samtidig den største forhindring for udbredelse af udendørs video-overvågning i private hjem.

Trådløs signaltransmission via Wi-Fi har længe været en selvfølge, men hvordan får man strøm på et kamera, når det ikke skal være alt for tilgængeligt? Altså uden at slippe en formue til en autoriseret elinstallatør for en stikkontakt med strøm og/eller LAN-forbindelse.

Netgears bedrift bestod i at udvikle et kamera med så lavt strømforbrug, at det kan køre på batterier i tilstrækkelig lang tid til at være praktisk. Det første Arlo-kamera, som stadig er i handlen, kan klare op til 6 måneder på fire batterier, men de skal være den dyre og svært tilgængelige type CR123.

Næste niveau

Det nye Arlo Pro-kamera strømforsynes af et genopladeligt batteri med en kapacitet på 2440 mAh, som også skal række til et halvt års drift. Og skulle der være en stikkontakt i nærheden, f.eks. fordi det bruges indendørs, kan det strømforsynes af den medfølgende oplader.

Pro-kameraet reagerer ligesom forgængerne på objekter i bevægelse, og følsomheden kan justeres, så man ikke bliver alarmeret, fordi en mus sniger sig hen over græsplænen. En nyhed er, at kameraet har fået tovejs lyd. En lyd kan få det til at starte optagelse.

Man kan høre, hvad det registrerer, og man kan sige til pakkeposten, at han gerne må sætte kassen ved kælderdøren. Hvis han ellers hører godt, for der kommer ikke meget lyd ud af den lille transducer på undersiden af kameraet.

I modsætning til de fleste andre Wi-Fi-overvågningskameraer kan Arlo Pro ikke parres med en almindelig router. Netgear tilbyder en særlig basestation, der skal kabelforbindes til husets router og fungerer som adgangspunkt for gamle og nye Arlo-kameraer, men dog ikke indendørskameraet Arlo Q.

Denne løsning skal øge rækkevidden – op til 100 m eller mere, hvis enhederne kan se hinanden – og hæve datasikkerheden ved kryptering af videosignalerne. Basestationen indeholder også en sirene, som med et justerbart lydtryk på op til +100 dB – HØJT! – kan annoncere, at nogen eller noget har trigget lyd- eller bevægelsessensoren.

Hvis sirenen sad udendørs, kunne den måske skræmme ubudne gæster væk – og irritere naboerne. Indendørs virker den ret overflødig, for hvem er normalt så langt væk fra sin smartphone, at han/hun ikke bemærker, at den vibrerer, hvad den gør, hver gang kameraet registrerer noget?

Her skal det understreges, at Arlo-programmet udelukkende omfatter overvågningskameraer med diverse tilbehør til strømforsyning og montering. Flere Arlo’er kan interagere med hinanden efter IFTTT (If This Then That) princippet, så et kamera i baghaven f.eks. kan aktivere et andet ved hoveddøren.

Andre enheder til såkaldte smarte hjem – åbningssensorer til døre og vinduer, intelligente stikkontakter, alarmer, osv. – kræver indtil videre deres egne Wi-Fi-opkoblinger. Arlo skal dog være understøttet af Samsungs SmartThings-platform, men den er endnu kun tilgængelig i USA og UK.

Arlo Pro kan strømforsynes af det genopladelige batteri eller fra lysnettet. Et solcellepanel er annonceret, men pris og introduktionstidspunkt er stadig ukendt.

Datalagring i skyen

Prismæssigt ligger Arlo Pro i den høje ende i anskaffelse, men til gengæld er kameraet billigere i drift end adskillige andre overvågningsløsninger. Dette skyldes, at det ikke koster noget at få optagelserne sikkert gemt i skyen – i hvert fald så længe man ikke har flere end fem kameraer og kan nøjes med at have op til 1 GB optagelser liggende i 7 dage.

Hvis det ikke er nok, kan man tilkøbe 30 eller 60 dages optagelser for op til 10 eller 15 kameraer. Ydermere er det muligt at supplere optagelserne i skyen med en ekstra lokal kopi på et USB-drev, som simpelthen sluttes til basestationen og gemmer videoerne i MP4-format, der kan afspilles af enhver computer.

Et USB-drev er helt problemfrit at bruge. Jeg har taget en Verbatim Store ’n’ Go-nøgle på 8 GB, som basestationen sluger råt, hvorefter der oprettes en ”arlo”-mappe med en ”000000”-undermappe til MP4-filerne. Et 10-sekunders klip i bedst mulig kvalitet fylder lige under 1 MB. Det vil sige, at der kan være op mod 8000 klip eller mere end 20 timers optagelse på sådan et USB-drev.

Netgear fortæller ikke noget om den maksimale lagerkapacitet, men da drevet skal FAT 32-formateres, bliver det teoretiske maksimum 2 TB – eller det dobbelte, hvis begge USB-terminaler tages i brug. Sådan en kapacitet vil vist være totalt overkill, med mindre Arlo’erne strømforsynes fra lysnettet.

Geofencing

Endnu en smart feature er geofencing, som vel kan oversættes til geografisk indhegning. Funktionen svarer lidt til at have en bil med nøglefri betjening. Smartphonen kan sættes til at slå Arlo-sensorerne til, når man forlader huset, og frakoble dem igen, når man er i nærheden af basestationen. Det er selvfølgelig også muligt at være beskyttet, når man er hjemme – 24/7 eller i bestemte tidsrum, f.eks. om natten.

I det hele taget har Netgear udviklet et væld af mere eller mindre nyttige funktioner, som ikke er omtalt i den medfølgende Quick Start Guide. Derfor vil det være smart at downloade den komplette User Manual på 78 sider, studere den omhyggeligt og afsætte tid til eksperimenter.

Det kan nemlig være noget forvirrende, at Arlo-appen ikke har helt den samme brugerflade på en Android-smartphone som på en Windows-computer, og manualen afviger i nogle detaljer fra begge disse platforme. Efter denne testers mening går opsætning og indstilling nemmest på en computer.

Arlo har et utal af indstillingsmuligheder, som gennemgås i en 78-siders PDF-manual. Med Geofencing kan bevægelsessensoren styres efter, om brugeren er hjemme eller ude.

Nemt at komme i gang

Med Arlo (Pro) kan ikke være meget enklere at etablere video-overvågning i og omkring et hus. Sæt batteriet, som kommer fuldt opladet fra fabrikken, i kameraet, scan en QR-kode eller download en app og følg vejledningen på skærmen. Det bør kunne klares på 10 minutter, men hertil kommer de obligatoriske firmware-opdateringer af enhederne.

Det svære, men det er ikke Arlos skyld, er at finde de optimale placeringer for et eller flere kameraer. Det siger sig selv, at et kamera skal have et frit synsfelt til det, det skal overvåge, f.eks. hoveddøren. På den anden side bør det ikke sidde så synligt og tilgængeligt, at folk nemt kan sabotere eller stjæle det. Desuden er det ulovligt, hvis kameraet kan optage hændelser uden for ejerens grund. Der er mange hensyn at tage.

Med i pakken er et vægbeslag, som passer til en kraftig magnet i kameraet og giver ret gode muligheder for at vippe og dreje det. Godt gemt i appen er der en Position-funktion, der sender video til skyen så hurtigt som muligt, så man kan få vist, hvad kameraet fanger i næsten realtid.

Hvis den magnetiske holder ikke giver tilstrækkelig frihed, har kameraet et ¼” standard stativgevind, der passer til en solid VMA1000-holder med kuglehoved og en prislap på godt 100 kroner. Denne holder kan varmt anbefales.

Arlo har også annonceret et lille solpanel, som kan holde kameraets batteri opladet. Det ser vi frem til, for så vil man kunne tillade sig at vælge en mindre tilgængelig placering med bedre overblik.

HD-video, vidvinkel og nattesyn

Arlo-kameraet har HD-opløsning på op til 1280 x 720 pixel svarende til HD Ready. Det er altså ikke full HD, endsige 4K/UHD, og det giver derfor ikke meget mening at bruge digital zoom.

Ikke desto mindre kom kameraet med en fabriksindstilling svarende til 4 x digital zoom, så kun en fjerdedel af billedsensorens pixel blev brugt, og det gjorde selvfølgelig billedet endnu grovere end normalt. I Video Settings-menuen er det nemt at trække billedet helt ud til sensorens kanter.

Med fuld skærm kommer der meget med på billederne, for videokameraets synsfelt opgives til 130°, hvad der kan oversættes til et objektiv med en brændvidde på omkring 15 mm (35 mm-kameraformat).

Det nærmer sig et fiskeøje, men billedforvrængningen er heldigvis ret beskeden. Når lysforholdene er blot nogenlunde, er billederne gode med flotte farver, selvom det kan knibe med detaljer som tegn på nummerplader, men dem må vi jo heller ikke optage…

Som andre overvågningskameraer kan Arlo Pro se i mørke. Det sker ved hjælp af infrarøde lysdioder, som oplyser motivet i op til 8 meters afstand og giver sort/hvid-billeder. Når nattesynet skal bruges, er det særligt vigtigt, at lysmåleren ikke bliver forvirret.

Hvis der eksempelvis er en lys flade tæt ved kameraet, kan det blive meget svært at se detaljer i baggrunden. Dette gælder dog også for de fleste andre kameraer i denne kategori.