Home » Bærbar computer » Indkøbsguide: Netbooks med vokseværk
Indkøbsguide: Netbooks med vokseværk

Indkøbsguide: Netbooks med vokseværk

Share

Den lille netbook er blevet en kæmpe succes. Men den har fået vokseværk, og det gør udbuddet endnu større, når du skal købe

De små netbooks er geniale – en ultralille computer som kan klare de fleste behov. Sæt 3G netværk i den, og du har et bærbart kontor på lidt over et kilo. En lille skærm der er stor nok til at surfe, og som alt andet lige er bedre end en smartphone. Altså en genial computer du kan tage med overalt!

Det bedste af det hele er næsten, at de kan fås for under 3.000 kroner. Da de kom frem, lød det næsten for godt til at være sandt. For små bærbare er næsten altid mere kostbare end større modeller, på grund af at det er mere vanskeligt at lave små computere. Men netbooken havde et es i ærmet: Den havde en ny, billig processor, som desuden ikke bruger meget strøm.

[pt id=’2004876′ size=’large’ link=’file’]

 

Intels Atom processor sidder i de fleste netbooks. Den, plus at man kan producere resten billigt, gør, at den kan sælges ret billigt sammenlignet med ultrabærbare computere.

Du får dog ikke ydelse som på en ”ægte” bærbar. Skal du spille tunge spil, lave tunge grafikopgaver eller andet, kommer den hurtigt til at miste pusten. Desuden kunne flere af dem maks. tage 1-2 GB hukommelse, og derfor må du nøjes med Windows XP i stedet for det tungere Vista.

Alternativ eller supplement?

Netbooken var altså ikke et alternativ for de fleste af os brugere. Den var og er et supplement til den store stationære eller bærbare. En ekstra computer du lige kan bruge til at tjekke en internetside, e-mail eller have med på uddannelsesinstitution eller arbejde, når du skal lave en opgave eller lignende.
Netbooken blev hurtigt en guldfugl for producenterne, der da også var hurtigt ude at sige, at den skal ses som et supplement og ikke et alternativ til den traditionelle notebook.

Det har de for så vidt ret i – og med det budskab har de jo også et helt nyt marked. Netbooken har reelt ikke kostet så mange markedsandele for de øvrige bærbare.

[pt id=’2004877′ size=’large’ link=’file’]

 

Men alt dette ser ud til at ændre sig nu. For de samme producenter er nu ude med netbooks, der er lige så store som små notebooks. Af testen på de næste sider kan du se, at Samsung har begået en traditionel bestykket netbook med Intel Atom processor og så videre, men samtidig har den en 12,1” stor skærm. Altså i notebook-territorium.

En anden er Acer – de har en netbook på markedet, der har 11,6” skærm, som vi allerede har testet, men nu er de ude med en notebook, som går den modsatte vej så at sige, nemlig en bærbar med traditionel og kraftig bestykning, som forventes i en notebook, men skærmen er kun 11,6”, og dimensionerne er i øvrigt ikke langt fra traditionelle netbooks.

Den er faktisk mindre end Samsung, som er en ”ægte” netbook. Prisen er dertil som en af de bedre netbooks på markedet.

Flere bud på en bærbar

Budskabet er, at de to markeder helt tydeligt er ved at smelte sammen. Det betyder, at det er mere uigennemskueligt, når du skal købe. Men holder du hovedet koldt og ser dig godt for, så er det også fint med et større udvalg for os slutbrugere.

Måske er producenterne ved at spænde ben for sig selv. For kan vi pludselig få en ægte bærbar som Acer til en pris som en netbook, og når den nu har ydelse, som er kraftig nok til de fleste almindelige opgaver, jamen, så ”nøjes” vi da med at købe en sådan og ikke en løsning med en bærbar og en netbook.

Ønsker du en lille, kraftigere computer, kan du bare nyde udviklingen, der (som normalt) betyder bedre maskiner, højere ydelse og lavere pris.

Vent på Windows 7

Og hastigheden bliver kun bedre. De testede modeller har henholdsvis Windows Vista og Windows XP installeret. Det sidste er en god idé til små netbooks, da det ikke er mindre krævende for computeren end Windows Vista.

[pt id=’2004878′ size=’large’ link=’file’]

 

Men langt de fleste vil kunne leveres med Windows 7, når dette læses, og det er absolut værd at overveje. Tidligere i år har vi testet to netbooks mod hinanden – den eneste store forskel på de to var, at den ene havde Windows Vista, den anden Windows 7. Nu kan du mene, hvad du vil om de to systemer, men faktum er, at maskinen er langt hurtigere til næsten alt, når du opgraderer til Windows 7.

Det er reelt som at få en større og bedre computer!
I parentes bemærket kan vi da også klart opfordre dig, der allerede har en netbook eller anden computer til at prøve Windows 7, hvis du savner lidt power i din computer.

For eksempel målte vi en hastighedsforskel på at starte Internet Explorer på flere hundrede procent mellem de to førnævnte netbooks! Så det er absolut en overvejelse værd.

Købe nu eller senere?

Hvilken netbook eller billig notebook, du skal købe, er op til dig og dine behov. Det er meget vigtigt at få afgrænset dem først. For har du kun behov for at skrive, surfe og lave almindelige pc-opgaver, så kan du faktisk ”nøjes” med en billig notebook eller en netbook med større skærm end de traditionelle 10”.

[pt id=’2004879′ size=’large’ link=’file’]

 

Men er det ikke nok, bør du nok overveje en kraftigere computer og se på en netbook som det sjove og gode supplement, som du kan have med overalt.


TAGS
netbook
Windows Vista
windows XP

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S