Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nest Cam IQ: Kreativ brug af 4K-billedsensor

Nu kan Google ikke blot overvåge netbrugeres færden på nettet, men også deres hjem .

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Søgemaskinegiganten har længe haft hardware på programmet, men det vakte alligevel opmærksomhed, da Google i 2014 købte Nest Labs, der primært var kendt for intelligente termostater. Siden har Nest lanceret en røg- og kuliltedetektor og seneste skud på stammen er overvågningskameraer.

Indtil videre er kamerasortimentet overskueligt. Det omfatter i skrivende stund fire full HD-modeller, hvoraf de to er til udendørs brug. Tilbehørsprogrammet er endnu mere overskueligt – faktisk ikke-eksisterende.

Hvis man ikke kan løse en opgave med et kameras medfølgende holder, må man undersøge, om der skulle findes såkaldte tredjeparts produkter, f.eks. hos Amazon i USA.

4K-billedsensor

Nests topmodeller har et ”IQ” i modelbetegnelsen. Det betyder, at de er udstyret med en ekstra højopløst billedsensor på 8 megapixel (3840 x 2160 pixel). Imidlertid udnytter de ikke denne opløsning til at optage og streame i 4K/UHD. Det er nok fornuftigt, fordi dette nemt ville kunne overbelaste et typisk, privat Wi-Fi-netværk.

I stedet opdeles billedsensoren elektronisk til at tage FHD-delbilleder, og når to af disse kombineres til ét billede, udvides dynamikområdet til HDR (High Dynamic Range) niveau, så f.eks. detaljer på motiver i modlys vises tydeligere. Digital zoom har kameraet naturligvis også, og billedet kan forstørres hele 12 gange. Med maksimal zoom bliver billedet totalt sløret, men ved moderat brug bevares skarpheden langt bedre end på de andre kameraer i denne test.

4K-chippen gør også bevægelsessensoren mere avanceret end normalt. Når kameraet registrerer en person i bevægelse, kan det zoome ind på vedkommende og følge ham/hende rundt på vinduerne i billedfladen. Dette fungerer absolut sømløst og virker meget overbevisende.

overvågning9 Som det eneste kamera i denne stortest er Nest Cam IQ udstyret med en 4K/UHD-billedsensor. De 8 megapixel bruges til at give bedre FHD-billeder med udvidet HDR-dynamikområde.

Ansigtsgenkendelse

Kameraet er ydermere så intelligent, at det kan genkende ansigter. Mange unødvendige alarmer vil kunne undgås, når kameraet kan kende forskel på familiens medlemmer og fremmede. Og hvis disse billeddata blev samkørt med politiets ”familiealbum”, kunne kameraet ikke blot slå alarm, men også identificere kendte kriminelle. Fascinerende perspektiver og næppe lovligt.

Ansigtsgenkendelse er ikke inkluderet i den allerede ret høje pris på kameraet, men kræver et Nest Aware-abonnement, der samtidig udvider cloud-lagerpladsen fra yderst beskedne 3 timer til 10 eller 30 dages videohistorik.

Prisen for sådan en tjeneste er sat til henholdsvis 800 eller 2400 kroner om året. Endnu et kamera lægger 400 eller 2000 kroner til den årlige regning. I vores bedømmelse af prisen for kameraet indgår et abonnement med 10 dages datalagring.

Wi-Fi og Bluetooth

Opsætningen af kameraet er forbilledligt enkel – ligesom Googles Wi-Fi-routersystem (testet i AOD 17/2017) – og tager blot nogle få minutter.

Menusystemet rummer næsten lige så mange muligheder for personalisering og brugerprioritering som en avanceret router i den nørdede klasse. Logikken virker enkel nok, men mange brugere vil nok blive glade for en dansk oversættelse af teksterne.

Billedkvaliteten er virkelig god. Hvad angår skarphed, svarer den til de andre FHD-modeller i denne test, men i stærkt oplyste rum, eller når kameraet ”ser” ud i en have i skarpt vinterlys, er Nests HDR-feature bedre til at håndtere kontrasterne mellem lys og skygge.

Lyden er også værd at skrive om. I kraft af en forholdsvis stor højttaler kan man nemt høre, hvad personen med smartphonen siger, og kameraets mikrofon er også godkendt.