Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nem redigering af billeder og video

Elements-programmerne er kendt for stor brugervenlighed og smarte funktioner til redigering af billeder og video. Vi kigger nærmere på de nyeste versioner for at se, om de kan hamle op med forgængerne ….

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi tager efterhånden et hav af billeder og video, hvad enten det så er med et avanceret spejlrefleks-, et lille kompaktkamera eller med mobilen. Selvom man kan være heldig at få pletskud, der bare sidder i skabet, uden at kræve redigering, er det for de fleste mere reglen end undtagelsen, at billederne trænger til en kærlig hånd, inden de ryger i foto- og videoarkivet eller på Facebook.

Du behøver imidlertid ikke være en haj til fotoredigering eller vide alt om dpi, pixels og farvekoder for at kunne få billedmaterialet til at se anstændigt ud. Med Photoshop Elements og Premiere Elements får du de ”elementære” billedværktøjer præsenteret på brugervenlig vis, så du nemt kan finpudse og modificere skuddene. De to programmer er netop opdateret til version 11.

Bedre billeder med få klik

Hvad der springer i øjnene som det første er et splinternyt design, der er mere strømlinet og lægger sig tæt op ad de store Photoshop- og Premiere-programmer. Det er nemt at overskue og sikrer, at du sjældent sidder og leder efter funktioner længe ad gangen. Begge programmer er som udgangspunkt delt op i en Edit- og en Organizer-del. Fra starten vælger du, hvilken du vil arbejde med, men kan også skifte undervejs.

I Photoshop Elements er der tre måder at redigere på – Quick, Guided og Expert. Med Quick får du de basale værktøjer til at optimere billederne, og med Expert kan du gå i dybden med flere af de værktøjer, vi kender fra de store Adobe-programmer.

Navnlig Guided er interessant, hvis du gerne vil have imponerende resultater hurtigt. Her kan du forholdsvis nemt lave avancerede redigeringer, da du guides gennem processerne på letforståelig vis. Vi fik hurtigt optimeret basale billedtekniske ting og tilføjet smarte effekter og filtre. Det er sjovt at lege med og kan give spændende resultater, men skal man bruge det seriøst, må reglen være ”less is more”, da man ellers nemt får overbehandlet billederne, der kan virke imponerende ved første øjekast, men bliver trættende at kigge på i længden.

Trækker på pc-kræfterne

Samme regel må gælde i Premiere Elements, som ikke har en Guided-del, men til gengæld InstantMovie, som er beregnet på at give dig ”færdige” film med få klik.

Du kan vælge mellem forskellige temaer, men uanset hvad du vælger, er det stort set uundgåeligt, at du ender med en overproduceret og ikke særligt tiltalende film. Så er det bedre at bruge lidt længere tid med alle de glimrende og brugervenlige redskaber, programmet ellers tilbyder. Der er rigeligt at tage af. Programmet tilbyder eksempelvis nye muligheder for fast- og slowmotion samt visuelle effekter, overgange, menuer, lydeffekter og meget andet.

Programmet kan køre på de fleste maskiner, men medmindre man har god tålmodighed, anbefaler vi en forholdsvis kraftig computer, i hvert fald hvis du vil lave omfattende justeringer i dine film. Maskinen, vi testede med, har en firekernet Core i5 på 3,0 GHz samt et mellemklasse-grafikkort, og det var bestemt ikke for meget.

Smartere sortering

Billeder og video kan hurtigt hobe sig op på computeren, og derfor er det nyttigt og tidsbesparende med godt sorteringssystem til det hele. Elements kan inddele dine filer efter personer ved hjælp af ansigtsgenkendelse, steder ved hjælp af geotagging og begivenheder. Programmerne er også gearet til at smide billeder og video direkte på YouTube, Facebook og Vimeo, når du føler, de er klar til at dele med andre. Det er smart og brugbart, ligesom det meste andet, du får i Elements-programmer, der fortsat er en usandsynlig billig vej til gode billed- og videoværktøjer.