Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nem overclocking med software

Glem alt om bios – der findes glimrende værktøjer til overclocking, som man kan køre i Windows.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Overclocking af en pc ved hjælp af bios er en velkendt og gennemprøvet proces, men den omfatter stadig en sindsoprivende masse prøven sig frem. Man får ikke mange oplysninger om de ændringer, man foretager, og beregninger såsom cpu-multiplikatoren skal man foretage manuelt. Det er fint nok, hvis man er skrap til tal, men ikke så heldigt, hvis man får nervøse trækninger og grumme minder om gymnasietidens matematikundervisning.

Heldigvis findes der forskellige Windows-applikationer, som er udviklet af hardwareproducenterne og andre, og som kan fjerne meget af smerten og besværet ved over-clocking.

Selvom de er pakket ind i brugervenlige antræk, er der ikke tale om overclocking i discountudgave. Tværtimod: Disse programmer rummer sommetider en detaljeringsgrad vedrørende hardwaren og dens status, som kan give bedre kontrol med processen. Det fine ved disse programmer er, at man ikke er henvist til kun at ændre kerneværdierne – der er også yderligere indstillinger, som kan være med til at stabilisere pc’en. For eksempel kan man under overclocking sikre sig, at der kommer strøm nok til processoren, og at cpu-spændingen stiger i takt med cpu-frekvensen.

Samtidig kan man justere pc’ens indstillinger for ventilatorerne, så deres hastighed øges, og den overclockede cpu ikke bliver overophedet. Alt det kan man opnå ved at overclocke via bios, men det tager meget længere tid, og det er langt mere indviklet at skrive tallene ind manuelt, end det er at bruge skyderne og menuboksene i et overclockingsæts brugerflade.

Hvis du overvejer overclockingssoftware, skal du begynde hos producenten af det stykke teknologi, du vil sætte fart i. De store producenter ved nemlig, at mange af deres kunder overclocker deres produkter for at udnytte dem fuldt ud.

En løsning, der er kendt for sin evne til nem og sikker overclocking, får god omtale. Det er derfor i producenternes interesse at vedlægge softwaren. Det betyder, at det er klogt at sætte driver-cd’en i drevet og se, om der skulle være nogen værktøjer til overclocking.

Producenten ved bedst

Når det gælder producentens software til overclocking af processorer, ligger AMD for en gangs skyld foran Intel med det fantastiske værktøj AMD Overdrive. Intel halter bagefter med sit Desktop Control Center. Det er ikke helt så tilfredsstillende som AMD’s bud, men det rummer dog mange funktioner.

Som man kunne forvente, følger der også software til overclocking med grafikkort. Ejere af ATI-kort kan bruge Catalyst Control Center, mens Nvidia-ejere kan lege med softwaren nTune.

Vi er dog ikke henvist til producenternes software. Hvis du synes, at producenterne af din hardware er lidt for forsigtige og ikke vil lade dig komme i nærheden af indstillinger, der kan beskadige deres dyrebare udstyr, findes der tredjepartsprogrammer.

Når det gælder funktioner, er der intet, der slår CPU-Tweaker. Mængden af justeringsmuligheder kan umiddelbart virke overvældende, men de styringsmuligheder, som CPU-Tweaker tilbyder, kan være med til at få processoren op på en ydelse, som ellers blot ville have været et uudnyttet potentiale. RivaTuner er et andet fremragende tredjepartsprogram til overclocking, man kan prøve. Det er beregnet til grafikkort – og det understøtter både ATI- og Nvidia-kort.

Af de to førende producenter af processorer er det AMD, der fører med sin Overdrive-software. Naturligvis dur Overdrive kun, hvis man har en AMD-processor, men softwaren er robust nok til at overbevise mange drevne over-clockere om, at de skal droppe bios.

Det umiddelbare indtryk er, at AMD Overdrive er enkel og nem at forstå. Man får et godt overblik over processorens helbredstilstand og ydelse. Men hvis man graver lidt dybere, vil man finde nogle fantastiske værktøjer og indstillinger, der kan frigøre maskinens potentiale for overclocking.

Man kan bruge AMD Overdrive på to måder. Novice-tilstanden har en skyder, der styrer indstillinger såsom pci-e-clockfrekvens. Man kan få adgang til flere indstillinger ved at gå over til tilstanden Advanced Control. Her kan man – blandt meget andet – ændre clock-multiplikatorer for individuelle kerner og Hyper Transport-frekvens. AMD Overdrive styrer også hukommelsesindstillinger, og på hovedsiden kan man holde øje med systemets helbredstilstand, mens man justerer.

Der er også en indbygget test, som vurderer de ændringer, man laver, og fremhæver forbedringerne, samtidig med at den afprøver det overclockede systems stabilitet. Ved standardindstillingen kører testen i en time og udsætter processoren for en testbelastning, så den kører ved fuld kapacitet. Man kan også sætte testen til at køre i et andet tidsrum – fra blot fem minutter til syv dage.

De ændringer, man indfører med AMD Overdrive, bliver ført ud i livet med det samme og kræver ingen genstart. Det fjerner meget af den trættende ventetid – som blot fører til ustabilitet og kræver flere justeringer og talløse genstarter. Hvis man vil have overclocking uden at få snavsede fingre, findes der en Auto Clock-funktion, der kan justere systemet automatisk. Det betyder naturligvis, at man går glip af meget af det sjove ved overclocking, men man kan altid bruge programmets indstillinger som grundlag for selv at arbejde videre.

Når det gælder software til gpu-overclocking, er MSI’s Afterburner afgjort noget af det bedste. Har man et MSI-grafikkort, bør man få den installeret. Bortset fra spænding virker den også for alle andre kortproducenter.

Lig den bedste overclockingssoftware har Afterburner nogle meget avancerede funktioner i brugerfladen. Indstillingerne justeres med skydere, der giver en visuel oversigt til, hvad man forlanger af hardwaren. Således får du et bedre billede af, hvordan overclocking fungerer, sammenholdt med en simpel liste over tal i bios.

Et af de store salgsargumenter er den tredobbelte overspændingsfunktion, der justerer spændingen i kerne, hukommelse og PLL. Desværre kan den kun bruges i forbindelse med MSI-udstyr. Det kan være risikabelt at ændre denne indstilling, men softwaren gør det meget nemmere at forstå processen og opnå et løft i ydelsen via indstillinger, som man måske ellers ville undgå. Kernefrekvens, shaderfrekvens og hukommelsesfrekvens kan justeres med skydere, og man kan indstille ventilatorhastighederne, så temperaturen holdes nede.

Afterburner har også detaljerede oversigter til overvågning af grafikkortet, så du er sikker på, at hardwaren kan håndtere ekstra overclocking. MSI Afterburner kan vise information på skærmen i realtid, mens du spiller.

Når du er tilfreds, kan du sætte Afterburner til at gennemføre indstillingerne, når Windows starter, eller når computeren booter. Et indbygget testprogram i stil med det, der er i AMD Overdrive, er endnu en strålende funktion, som kan være med til at få mest muligt ud af dine anstrengelser.

Vi har strengt taget ikke behov for at have gpu’en kørende på fuld kraft, når vi tjekker e-mails, og derfor er muligheden for at oprette fem profiler og skifte mellem dem via tastaturgenveje en kærkommen tilføjelse. Den omfattende brugerflade er måske ikke alles kop te – og der findes skins, som kan ændre den – men MSI Afterburner leverer en detaljeringsgrad og klarhed, der skubber den foran konkurrenter som ATITool og RivaTuner.

På dets hjemmeside kan man se, at folkene hos Asus tager overclocking meget alvorligt – en af de populæreste guider til Asus’ Republic of Gamers-bundkort omfatter overclocking ved temperaturer under frysepunktet med tøris og flydende kvælstof.

Hvis man er inde i sagerne, er et Republic of Gamers-bundkort afgjort en god investering. Vores ærinde er dog ikke at lovprise hardwarens fortræffeligheder; vi ser på software, der kan hjælpe med overclocking-processen.

Selv uden Windows giver ROG-kort en hånd med i kraft af en tilpasset udgave af uefi, der erstatter bios. Denne ændring gør overclocking nemmere, idet der er forudindlæste profiler, detaljerede indstillinger og en systemmonitor, der alle hjælper med. Men der er også praktiske værktøjer, som du kan bruge til overclocking i realtid.

Et af værktøjerne hedder OSD TweakIt. Det er ikke så gennemført som MSI Afterburner, men det har et langt bredere virkefelt. Det betyder, at selvom det mangler præcisionen hos specialiseret cpu- eller gpu-overclockingssoftware, har det en række funktioner, der kan nå dybt i systemet. OSD TweakIt er ikke så brugervenligt som Afterburner, og nogle af indstillingerne bliver ikke forklaret ordentligt. Man tager for givet, at brugeren kender de fleste af dem. Hvis du kommer i tvivl om en af dem, kan du på ROG-hjemmesiden finde masser af guider samt et meget aktivt miljø, der kan hjælpe.

I tilgift til OSD TweakIt er der OSD Monitor, der giver et realtidsoverblik over pc’ens helbredstilstand, herunder cpu’ens spænding og temperatur – vigtigt, når man overclocker sin maskine.

I modsætning til anden over-clockingssoftware kører OSD Monitor og OSD TweakIt ikke i Windows. Det kører i stedet på et stykke hardware, der hedder OC Key, og som skal sluttes til grafikkortets dvi-port. Derfor skal softwaren ikke bruge et os for at kunne køre. Der skal blot være strøm på bundkortet. OC Key samarbejder direkte med bundkortet, og hverken OSD Monitor eller OSD TweakIt bruger nogen systemressourcer. Derfor kan du bruge dem, mens du spiller eller kører test, uden at det påvirker ydelsen.

Der er ingen tvivl om, at Asus tager overclocking alvorligt. Der følger fremragende software med virksomhedens Republic of Gamers-bundkort til fjernstyret overclocking af pc’en. Den hedder ROG Connect, og med den kan du forbinde en laptop eller en netbook direkte til iROG-chippen på bundkortet via usb og overclocke i realtid. Og som om det ikke var nok, kan du forbinde Extreme-udgaverne af Asus’ bundkort via bluetooth.

Når man tilslutter via en telefon, bliver overclocking-brugerfladen forenklet, så man kan bruge skydere på telefonens touchskærm.

Man kan også bruge den til at overvåge maskinens temperatur og helbred. Det er utrolig nyttigt at bruge en laptop eller en telefon som en ekstra skærm til at overclocke – navnlig fordi iROG-brugerfladen forholder sig direkte til bundkortet uden at skulle igennem et styresystem.

Det betyder, at man løbende kan indføre justeringer og ændringer uden at skulle afbryde det, man laver.

Hvis man kører et testværktøj og derefter justerer indstillingerne for overclocking på en laptop, kan man med det samme se, hvordan ændringerne påvirker pc’ens ydelse. Det er en oplagt grund til at anskaffe et Asus Republic of Gamers-bundkort.

Asus er dog ikke den eneste specialist i fjernstyret overclocking. MSI kan tilbyde en Android-baseret version af Afterburner, der også kan overclocke gpu’en trådløst fra en telefon.