Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Navigation til din iPhone

Hvis du har din iPhone eller iPod Touch i nærheden, behøver du ikke fare vild. Både Navigon og TomTom har applikationer, der klarer navigationen for dig, og de er (næsten) lige gode.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Navigon var først, men TomTom fulgte hurtigt trop, og nu har de begge en navigationsapp til din iPhone eller iPod Touch. AOD har haft fat i begge, og de har begge fordele og ulemper. Men set helt generelt så er TomTom et mere helstøbt produkt end Navigon er. Betjeningen er lidt mere intuitiv, og så har TomTom en fordel mere. Den kan du læse mere om længere nede i denne tekst.

De første der frigav en navigationsapplikation til iPhone/iPod Touch var Navigon, og derfor er det også dem, vi starter denne test med. Hvis du er bekendt med Navigons gps’er, så vil du nikke genkendende til interfacet. Det smarte her er, at når du drejer din iPhone/iPod Touch, så drejer interfacet med.

På startskærmen kan du vælge at indtaste en adresse, vælge en særlig adresse, finde hjem eller bare få vist kortet. Der er dog et par muligheder mere, for nede i bunden af skærmen er der links til dine favoritter, til de seneste steder du har været, dine kontakter og en knap der sender dig videre til indstillinger.

Som sådan er Navigons software let at bruge, men Navigon lider under nogle betjeningsmæssige uhensigtsmæssigheder. De ses både her på Navigon applikationen og i deres gps’er. Hvis du har brug for at ændre i ruten under kørsel, så er det ikke ligetil. Der skal alt for mange ekstra tryk til, og det bliver meget hurtigt besværligt.

På samme måde hvis man ønsker at ændre sin destination, så skal der igen alt for mange klik til på skærmen.

Navigon skal have ros for måden, den viser vej på, den fandt gode ruter hver eneste gang, og ruteanvisningerne var lette at følge. Men Navigon forlader sig helt på den indbyggede gps-modtager i iPhone/iPod Touch, som faktisk ikke er speciel god. Samtidig skal du selv finde en måde at montere din iPhone/iPod Touch på, så du ikke skal holde den i hånden under kørsel.

Godt nok var Navigon de første på iPhone/iPod Touch platformen, men TomTom var ikke så langt bagefter og vanen tro, når de gør noget, gør de det godt.

Igen minder interfacet om det, vi kender fra TomTom’s gps’er, og det er en god ting. Det er et interface, der er let at bruge. Hele skærmen er dit kort, og et klik på skærmen bringer menuen frem. Store letbetjente knapper viser dine muligheder, og hvis du har brug for at ændre i din rute, kræver det ganske få klik.

Der er rigtig mange smarte funktioner i TomTom - ikke mindst menuen »Hjælp mig«, hvor du med et enkelt tryk får at vide, hvor du er placeret. Der kan for eksempel stå: »Jeg er på hjørnet af Lyngbyvej, Hellerup (København) og Sejrøgade«, og så er der to knapper »Ring efter hjælp« eller »Kør efter hjælp«. Det er en genial funktion, som gør det let at reagere i krisesituationer, selv i byer du ikke kender.

TomTom har endnu en fordel frem for Navigon, nemlig muligheden for at tilkøbe TomTom Car Kit, en holder til din bil, hvor du kan placere din iPhone/iPod Touch. Ikke alene lader den op, mens den er her, der er også en aktiv gps-modtager i den, så signalmodtagelsen er helt i top. Det skal TomTom have ros for.

En underlig hændelse

En anden ting skal TomTom dog klandres for, mens Navigon skal have stor ros. En af de destinationer, der blev testet, var en adresse lige udenfor Roskilde. TomTom påstod, at den fandt den, men da destinationen blev fundet, var vejnavn og indtastet navn ikke det samme, faktisk endte vi inde i selve Roskilde. Ved at indtaste samme adresse i Navigon blev vejen fundet små 10 kilometer udenfor selve Roskilde.

Uanset hvordan vi indtastede adressen i TomTom fandt den frem til den forkerte, og det var ret frustrerende. Men det var eneste gang, vi fandt en egentlig fejl i TomTom.