Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

NAS med masser af indstillinger

QNAP er klar med endnu en NAS, og som vanligt imponerer
den både i ydelse og i features. Samtidig er den dejlig stille.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har efterhånden testet en del forskellige NAS-enheder fra taiwanesiske QNAP, så forventningerne var høje, da vi pakkede TS-439 Pro ud og gjorde klar til at teste den. Men inden vi kommer så langt, skal vi lige fortælle lidt mere om TS-439 Pro. Enheden er en såkaldt 4-bay NAS med mulighed for et par forskellige RAID-konfigurationer. Naturligvis er der RAID 0 og 1, herudover er der også mulighed for RAID 5 og 6, og endelig er der også muligheden for JBOD-konfigurationen. Derudover er der indbygget en masse forskellige tjenester i selve NAS-enheden, hvilket vi kommer til senere i denne test.

Installation uden computer

En af de ting, der med det samme tiltalte os, var, at det ikke kræver en forbindelse til en computer at sætte NAS’en op. Det første, der skal gøres, er naturligvis at montere fire harddiske i enheden. Harddiskene skrues fast på de medfølgende holdere, skydes problemfrit ind i enheden og låses let fast. Herefter sættes der strøm på NAS’en, og vejledningen på NAS’ens display følges.

Det er en meget let proces, hvor du i princippet kun skal vælge RAID-type, og om den skal være krypteret eller ej. Herefter skal du som sådan bare vente, til dine harddiske er formaterede, og din NAS er som sådan klar til brug.

Herefter er det bare at åbne din browser på NAS’ens ip-adresse (som kan aflæses på NAS’ens display) og logge ind, så du kan konfigurere den yderligere.

Logget ind på NAS’en har du en lang række muligheder at lege med. Ikke mindst kan du ændre RAID-opsætningen og krypteringsvalget, og du kan naturligvis også indstille brugerrettigheder, oprette og håndtere mapper og brugergrupper, nå ja, og så kan du indstille, om den skal fungere som en iTunes-server, og om download-tjenesten skal være slået til.

Hvis du har brug for det, kan du også lege med muligheden for at oprette et ftp-site, og om det skal være internt eller eksternt, er naturligvis helt op til dig. Det er dejlig let at arbejde med indstillingerne i TS-439 Pro, og der er så mange muligheder, at der bør være noget for alle.

Selve testen

At teste en NAS-enhed er en lidt speciel affære, for hvad er det, vi i virkeligheden vil vide? Mange af de fysiske karakteristika, der er på en NAS, er afhængige af de harddiske, der er monteret i den. Jo hurtigere harddiskene er, jo hurtigere er selve NAS’en i princippet.

Her på Alt om DATA har vi valgt at bruge et testværktøj, som Intel har udviklet, kaldet NAS Performance Toolkit (NASPT), der i bund og grund simulerer den almindelige brug af en NAS.

Der kommer et utal af målinger ud af denne test, og her skal vi blot uddrage ganske få af dem.

Ved videoafspilning klarer TS-439 Pro omkring 8,5MB/s rent hastighedsmæssigt, hvor tallet varierer lidt i de forskellige video-test, som NASPT kører. Ved videooptagelse er tallet en anelse højere, nemlig omkring 9.5MB/s, mens den ligger omkring 7MB/s ved indholdsoprettelse. De almindelige opgaver, som et kontor belaster en NAS med, giver en hastighed på 4,7MB/s. Almindelige kopifunktioner til NAS’en viste en hastighed på 8,7MB/s, mens hastigheden den modsatte vej lå på 8,6MB/s.

Alt i alt en NAS med masser af muligheder, let at installere og med en anstændig hastighed. Som vanligt er QNAP leverandør af et produkt, der får Alt om DATA’s anbefaler logo.