Home » Robot » Når robotterne tager det beskidte arbejde
Når robotterne tager det beskidte arbejde

Når robotterne tager det beskidte arbejde

Share

Robotterne kan hverken tænke eller føle (endnu da). De er ikke bange for ild, højder, beskidt arbejde eller krig. Derfor bliver de i stigende grad sendt ud på farlige missioner overalt på kloden

De fleste danskere kender Rullemarie, Politiets fjernstyrede robot, der i årtier ufortøvende har nærmet sig mistænkelige tasker og pakker. Endnu i dag er robotter uden følelser og frygt, men der findes mange flere forskellige slags robotter, og de er blevet så kloge, at mange af dem kan klare sig mere eller mindre på egen hånd.

Nu sættes de også ind over for ildebrande og nedsmeltede atomkraftværker, og de udvælges til at ordne farlige jobs som at rense vindmøllevinger, skyde invasive dyr i koralrev, gå forrest i frontlinjen og inspicere dybtliggende rørføringer, hvor ethvert fornuftigt menneske ville få klaustrofobi efter 2 minutters svedig krabben sig frem.

Se også:  I nærkontakt med de farlige isbjerge

Alle de nye opgaver har robotterne fået tildelt af den simple grund, at de nu kan meget mere end nogensinde før, og at vi mennesker af gode grunde helst vil undgå at bringe os selv i livsfarlige eller opslidende situationer.Teknisk set er det først og fremmest hurtigere elektronik, der er skyld i, at robotter kan udføre flere opgaver end tidligere.

Sensorer og processorer har nu nået en modenhed og hastighed, der gør det muligt at bygge moderne, fleksible robotter. Det er ikke længere nødvendigt at bygge alt op fra bunden. Der findes standardkomponenter, som er billige, og som kan kombineres og skabe nye funktioner.

Et australsk firma, HDR, har udviklet en robot-arm, der monteret på en lastbil kan mure et fleretagers hus op.

Det har også sat skub i udviklingen, at ingeniører har udviklet software og algoritmer, der passer til robotter, og at denne viden udbredes gennem for eksempel tekniske universiteter. Endelig er overførselshastighederne gennem kabel og mobilnet steget voldsomt. Snart er det muligt at kommunikere med robotter –eller at lade dem kommunikere med hinanden – via det ekstremt hurtige 5G-mobilnet.

Droner er luftens robotter

På en messe i år blev en menneskelignende robot fra japanske NTT Docomo fremvist, og her blev dens bevægelser kontrolleret ned i mindste detalje ved hjælp af handsker, hjelm og andet udstyr på et menneske i kød og blod. Robotten kunne simpelt hen efterligne selv det mindste ryk med en finger.

Hermed er det muligt at sætte denne computer ind i for eksempel komplicerede og farlige situationer og få den til at løse problemer, som om det var et rigtigt menneske. Der skal bare være et stærkt mobilnet til at overføre bevægelsesinformationerne.

TAGS
Drone
innovation
nytterobotter
robotteknologi

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S