Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Når billedet skal være ultrabredt

Acer Predator X34 leverer det ekstra skærmareal, der skal til, for at få det fulde udbytte af spil og film i de bredeste formater. Men det er en dyr fornøjelse for de fleste.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er de færreste, der kan have noget imod lidt ekstra vidde i skærmbilledet.
Filmentusiasten kan få den fulde biografoplevelse, mens gameren kan blive suget dybere ind i spillet, og kontorarbejderen kan få plads til flere dokumenter på skærmen. Acer har strukket X34-skærmen ud i det ultrabrede 21:9-format, så der er skærmareal til det hele.

Skabt til gaming
Skærmen er dog primært tiltænkt gameren. Derfor er den blandt andet udstyret med teknologier som G-Sync. En stor fordel for dem, der anvender nyere Nvidia-grafikkort, da den aktive synkronisering mellem skærm og grafikkort gør, at du får en glat gamingoplevelse, selv med hardware af relativ moderat styrke.
For dem der ikke anvender Nvidia-grafikkort, er det sådan set bare en ekstraudgift på skærmen, som du intet får ud af.

Som gamingskærm klarer den sig imidlertid generelt ret godt. Selv hurtige sekvenser vises flydende, og der er stort set ikke skyggen af ghosting. Opdateringsfrekvensen er 60 Hz som standard, men savner du ekstra power, kan den overclockes til 100 Hz.

Har du spil, der vil understøtte formatet, er det en forrygende oplevelse at afvikle dem på skærmen, sagen er blot, at det langt fra er alle spil, der vil det. Og for bare at sidde og kigge på to sorte bjælker i siderne er der ingen grund til at investere i den ekstra skærmbredde.

Det samme gælder film. Man-ge film leveres i det smallere 16:9-format. Finder du film i 21:9, så er den ultrabrede oplevelse på X43 dog alle pengene værd.
Har du ikke et par gode eksterne højttalere, så er skærmens indbyggede også en rigtig hæderlig erstatning. De leverer en langt bedre lydkvalitet, end hvad der almindeligvis kan forventes af en skærm.

Flot billede
Skærmen er baseret på IPS-teknologi. Det er med til at sikre fine betragtningsvinkler og generelt ret gode farver.
Skærmen er desuden temmelig lysstærk og forsynet med en mat overflade, der minimerer genskin – en rigtig fornuftig egenskab på buet skærm som denne, der reflekterer lyd i væsentligt større grad end en almindelig fladskærm.

Ud af boksen leverer den således et glimrende billede, men der er rig mulighed for at finindstille det, som du ønsker.
Desværre mister man meget hurtigt lysten til dette, da betjeningen af skærmen er så ubekvem, at man er nødt til at stoppe i arrigskab. Den foregår via fem knapper under skærmen, uden nogen indikation af, hvilken der gør hvad. Først når du trykker på dem, finder du af det, men så nemt skal det heller ikke være, for funktioner skifter alt afhængig af, hvor du er i menuerne. Dertil kommer, at skærmen gynger en del, når du anvender knapperne.

Elegant design
Omend skærmen primært er skabt i plast, er designet gennemgående af udmærket kvalitet. Der er kun en meget lille ramme omkring glasset, og skærmen har et nærmest svævende udseende, takket være en elegant fod i stål. Foden fylder dog en helt del bagtil, hvilket gør, at skærmen tager en hel del bordplads og kommer til at stå langt ud fra væggen.  
Tilslutningerne inkluderer, hvad man kan forvente, men absolut heller ikke mere. Et plus er dog, at der følger ledninger med til alle portene.

En dyr fornøjelse
Ønsker du ekstra vidde til computerspil, film eller arbejde er X34 et udmærket bud på en skærm, der kan levere det. Du må leve med elendig betjening, men billedet er flot og designet hæderligt, omend lidt vakkelvornt.
Skærmen er dog temmelig pebret, og har du ikke brug for G-Sync, er det værd at overveje billigere alternativer.

Skærmen buer let, så man får en omsluttende fornemmelse ved film og spil. Skærmen buer let, så man får en omsluttende fornemmelse ved film og spil.