Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Musiksoftware: Et professionelt musikstudie i din pc

Vil du indspille musik i professionel kvalitet, så behøver du ikke mere end en pc. Der findes software, som giver dig al studiemagien i digital form. Vi kigger nærmere på nogle af de bedste løsninger.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I de glade 60'ere og 70'ere krævede det et båndmaskineri af dimensioner samt et habilt hold af teknikere at holde et studie kørende. I løbet af 80'erne blev indspilningsteknologien digitaliseret, men et stort og dyrt arsenal af studieudstyr var fortsat krævet, hvis man ville have musikken til at lyde nogenlunde professionelt.

Spol frem til i dag, og selv den billigste pc fra Bilka kan køre, hvad der svarer til et komplet studie med alt hvad det indbefatter af instrumenter, effekter og lydprocessorer. Computerteknologien er blevet så kraftfuld og softwareløsningerne så omfattende, at du kan producere musik på computeren, uden behov for meget andet end et lydkort og et sæt højttalere.

Mixerpult i PC'en

Vi kigger nærmere på en række softwareløsninger, der giver dig et professionelt studie i din pc. Grundstenen i et computerbaseret studie-setup er et sequencer-program, også kaldet en DAW (Digital Audio Workstation). Det er essentielt for at kunne producere musik på pc'en.

Ligesom man i gamle dage optog instrumenterne via en mixer-pult koblet op til båndmaskiner, har du her en softwarebaseret mixer forbundet til en række audiospor, hvor lydene optages digitalt. Derefter kan man mixe dem via de indbyggede facilliteter som volume-faders, EQ og diverse effekter.

Der findes flere glimrende løsninger på markedet. Vi har her valgt at alliere os med Cubase. En DAW, der har mange år på bagen og udgør en særdeles gennemført løsning. Brugerfladen er intuitiv, også selvom udvalget af funktioner er så stort, at selv de mest proffe producerer næppe får brug for halvdelen. Programmet kommer med en så bred palette af effekter, lydprocessorer, samplere og software-instrumenter, at det faktisk i sig selv udgør et komplet studie.

I Cubase har du kontrol over alle dine lydspor samt mulighed for at mixe og tilføje effekter.

Det fås i forskellige versioner til forskellige priser, så det er en god idé at tjekke grundigt, hvilken der passer til dit behov. Det er langt fra alle, der vil have behov for den store Pro-pakke. Før den digitale teknologi gjorde sit indtog krævede det en bunke studiemaskiner at få slebet lyden af et instrument til, så den så at sige "sad lige i skabet". Du kunne kun bruge dine dyrtkøbte maskiner på ét instrument ad gangen og ofte var de kun i mono – altså med mindre du investerede i to.

I dag kan alt dette grej fås som digitale plugins, der kan integreres i din DAW. Installer dem på din pc, så dukker de op i Cubase i listen over tilgængelig effekter.

Fordelen ved de digitale plugins er ikke kun, at de intet fylder og blot koster en brøkdel af deres fysiske modstykker. Den er også, at de typisk fungerer både i mono og i stereo, og at du kan bruge ligeså mange af dem, som du vil, i et musiknummer. Sæt den samme compressor på både vokal, guitar og trommer, uden du skal investere i tre af slagsen.

T-Racks giver dig mulighed for at behandle lyden med et væld af digitale plugins, som i mange tilfælde er moduleret over analogt udstyr.

Analog lydmagi

Ulempen ved digitale plugins er, i hvert fald hvis du spørger erfarne studiefolk, at de sjældent lyder ligeså godt som tilsvarende hardware-enheder. Især ikke de analoge af slagsen.

For selvom den digitale teknologi har gjort meget for bekvemmeligheden i studieverdenen, så har den analoge teknologi en særlig status, når det gælder lydgengivelse. Visse preamps, equalizere, compressorer og effekter fra 60'erne og 70'erne står fortsat som ideal-billeder på denne type udstyr. I rigtig mange tilfælde vil de digitale plugins derfor paradoksalt nok være emuleringer af analoge enheder.

T-Racks, Volume 2 og Komplete 11 byder hver især på et velassorteret udvalg af plugins, baseret på "vintage"studieudstyr. Vi havde desværre ikke mulighed for at sammeligne med de originale maskiner, men uanset om emuleringerne er helt præcise, så behandler de digitale plugins din lyd på en måde, der giver fornemmelsen af analog varme samt en professionel "lækkerhed" i dine optagelser.

Lexicon er kongen af digital rumklang. Med PCM Native Reverb er algoritmerne fra producentens ikoniske rumklangsmaskiner omsat til digitale plugins, du kan anvende på din pc.

Hver især byder pakkerne på et udvalg af plugins, der kan udgøre grundstammen i et godt studie, men er dog alligevel så forskellige, at de fint komplementerer hinanden og kan udvide lydpaletten på hver sin måde. T-Racks 5 MAX er rettet specifikt mod mix og mastering og dækker dig virkelig godt ind på dette felt, mens Volume 2 retter sig mere over mod den kreative del af musikproduktionen.

Komplete 11 går i begge retninger, men med en mere moderne tilgang end de to andre pakker. Rumklang er essentielt for at skabe fornemmelsen af dybde i musikken. Et plugin til dette er da også inkluderet i de tre pakker. Ingen er dog mere velrenommeret end Lexicon på dette felt. Siden slutningen af 70'erne har producenten sat standarden for, hvordan en god rumklang skal lyde.

Lexicon har genskabt sine legendariske hardware-effekter i software-form. Der er dog ikke tale om emulering. De originale effekter var nemlig digitale, og algoritmerne er derfor overført direkte til plugins. I princippet betyder det, at du med PCM-pakken får den helt ægte vare, de originale effekter, som er brugt på tusindvis af hitplader.

Et arsenal af synthesizere

Der er ikke megen nytte i et godt studie, hvis der ikke er noget lyd at indspille. Selv dette kan dog ske direkte i din pc.

Den franske producent Arturia har dedikeret ualmindelig megen energi på at emulere et stort udvalg af de mest ikoniske synthesizerer gennem tiden. Har du drømt om din egen Minimoog, Prophet 5 eller Jupiter 8, er det bare at åbne et plugin, så er den klar til at spille på (dog er det sjovest, hvis du kobler et midi-keyboard til pc'en).

Foruden synthesizere får du Hammond-orgel, elpianoer, flygler og stort set alt, hvad du ellers kan ønske dig af klassiske tangent-instrumenter. Det hele er serveret lækkert, i brugervenlige interfaces, visualiseret som de gamle instrumenter, men tilføjet et ekstra lag af moderne features og diverse effekter. Lydmæssigt er de fleste af emuleringer så tæt på originalerne, at forskellen ikke vil være til at skelne.

En ægte Minimoog koster over 40.000 kroner på brugtmarkedet, men med V Collection 6 får du den i digital form til en brøkdel af prisen.

Korg, som står bag nogle af de mest populære synthesizere gennem tiden, har skabt software-versioner af et lille, men velvalgt, udpluk af sine egne synthesizere. Vi har sammenlignet en original Korg Polysix fra ´81 med den digitale emulation af synthesizeren. Langt henad vejen var den "spot on", men røg lidt af sporet ved større modulering.

Korg-pakken giver også mulighed for, at du kan kombinere synthesizerne på kryds og tværs til et multi-instrument og kommer med en større pakke af effekter.

Er det akustiske instrumenter, du søger, er NI Komplete 11 spækket med samples af enhver art. Uanset om det er trommer, guitar, korsang eller et kæmpe strygerorkester, er det her. Foruden en række fine synths inkluderer pakken også markedets førende samplere, Kontakt og Battery, så du selv kan kreere og manipulere instrumenter og trommelyde. I Softube-pakken er der også en god trommemaskine.

Det skal du bruge

Compuer: De fleste computere vil kunne køre et studie, men jo kraftigere den er, jo flere plugins kan den trække. Gå efter Core i5-processor og 8 GB ram som minimum, optimalt Core i7 og 16 GB ram. Systemdisken bør være en ssd, men gem lydfilerne på en almindelig HD, eventuelt en ekstern, og brug også denne til dine samples, hvis det kniber med plads på ssd'en.

Lydkort: De færreste computere har et lydkort indbygget, som er godt nok til musikproduktion. Køb i stedet et eksternt. De kan fås i fin kvalitet fra omkring 1000 kroner og op. Overvej hvor mange ind- og udgange du har brug for, og om du vil tilslutte via USB eller Firewire.

Højttalere: Kun dine højttalere kan forstælle dig, hvordan musikken lyder, så det er vigtigt, at de er så neutrale i gengivelsen som muligt. Dedikerede studiemonitors er at foretrække. De kan fås til rimelige priser. Overvej eksempelvis et sæt som Yamaha HS50M eller HS80M.

Hovedtelefoner: De kan være nødvendige, hvis du ikke vil larme, men mix ikke udelukkende med hovedtelefoner. Et sæt som Beyerdynamic DT 990 Pro er både behagelige, vellydende og prisvenlige.

Midi-keyboard: Hvis du bruger virtuelle synthesizere og andre software-instrumenter er et MIDIkeyboard et must. Slut det til pc'en. og du vil kunne spille på instrumenterne med rigtige tangenter.

En drøm for guitarister

Sommetider er den ægte vare dog at foretrække, især når det gælder vokal, bas og guitar. Det kræver, at du har mikrofon og strengeinstrumenter i fysisk form. Resten kan computeren klare.

Indbygget i Cubase og i pakkerne fra Softube, IK Multimedia og NI er plugins, der emulerer mikrofon-preamps af fineste klasse. I T-Racks får du endda et plugin, der forvandler din billige mikrofon til en high end studiemikrofon; eller i hvert fald forsøger at give den en snert af samme lydprofil.

Guitarrig er en del af Komplete-pakken og en våd drøm for enhver guitarist. Her kan du bygge det vildeste setup med ikonisk udstyr.

Mulighederne for at få din guitar eller bas til at lyde som om den er indspillet med en lækker vintage-forstærker, mic'et op med de fineste mikrofoner i et førsteklasses luksus-studie er ligeledes omfattende.

Cubase, Softube og NI byder på overbevisende plugins til guitar- og bas-indspilning, mens Amplitube fra IK Multimedia er så omfattende i sit udvalg af forstærkertyper, mikrofoner og effekter, at det kan få enhver guitarist til at savle. Meget af det er skabt i samarbejde med de mest kendte brands på området, Fender, Ampeg, Fulltone m.fl. De har hjulpet til at omsætte deres legendariske grej til software.

Fuldt professionelt

Lyder det så præcis som den "ægte vare"? Næppe. Er du en professionel studietekniker, der har styr på sagerne og adgang til det bedste udstyr og de fedeste faciliteter, kan du sandsynligvis få det til at lyde bedre. Men lyder det markant bedre, end du kan klemme ud af en lille øveforstærker i dit soveværelse? Helt sikkert.

Det er selvfølgelig stadig en helt anden fornemmelse at sidde med en stor mixerpult, en original Fairchild-compressor og en ægte Minimoog foran sig, med et rum fuld af guitarforstærkere og mikrofoner ved siden af.

Der er mange penge at spare ved at købe plugins i "bundles", som dem vi tester her.

Men lydmæssigt er vi kommet så langt, at det kun er de færreste, der vil kunne høre forskellen på den ægte vare og de digitale plugins, vi har testet her.

Digital software bliver ikke bare brugt i små hobby-studier. De store, professionelle lydstudier bruger dem også som en fast del af arsenalet. Lytter du til populærmusik af nyere dato, er den garanteret blevet til med nogle af de plugins, vi her har kigget på.

Så drømmen om at få et komplet studie, inklusiv et drømme-setup af synthesizere, samplere og instrumenter, ind på din pc, er en realitet. Du kan producere hitplader udelukkende med din computer. Evnen til at kunne bruge udstyret og skrive gode sange findes dog ikke i digital form endnu. De skal fortsat fremelskes på den gode gammeldags måde, med flid, talent og lange nætter i dit virtuelle studie.

Klik på billedet for at forstørre.