Home » Software » Musiksoftware [TEST]: Et professionelt musikstudie i din pc
Musiksoftware [TEST]: Et professionelt musikstudie i din pc

Musiksoftware [TEST]: Et professionelt musikstudie i din pc

Share
Et arsenal af synthesizere

Der er ikke megen nytte i et godt studie, hvis der ikke er noget lyd at indspille. Selv dette kan dog ske direkte i din pc.

Den franske producent Arturia har dedikeret ualmindelig megen energi på at emulere et stort udvalg af de mest ikoniske synthesizerer gennem tiden. Har du drømt om din egen Minimoog, Prophet 5 eller Jupiter 8, er det bare at åbne et plugin, så er den klar til at spille på (dog er det sjovest, hvis du kobler et midi-keyboard til pc’en).

Foruden synthesizere får du Hammond-orgel, elpianoer, flygler og stort set alt, hvad du ellers kan ønske dig af klassiske tangent-instrumenter. Det hele er serveret lækkert, i brugervenlige interfaces, visualiseret som de gamle instrumenter, men tilføjet et ekstra lag af moderne features og diverse effekter. Lydmæssigt er de fleste af emuleringer så tæt på originalerne, at forskellen ikke vil være til at skelne.

En ægte Minimoog koster over 40.000 kroner på brugtmarkedet, men med V Collection 6 får du den i digital form til en brøkdel af prisen.

Korg, som står bag nogle af de mest populære synthesizere gennem tiden, har skabt software-versioner af et lille, men velvalgt, udpluk af sine egne synthesizere. Vi har sammenlignet en original Korg Polysix fra ´81 med den digitale emulation af synthesizeren. Langt henad vejen var den “spot on”, men røg lidt af sporet ved større modulering.

Korg-pakken giver også mulighed for, at du kan kombinere synthesizerne på kryds og tværs til et multi-instrument og kommer med en større pakke af effekter.

Er det akustiske instrumenter, du søger, er NI Komplete 11 spækket med samples af enhver art. Uanset om det er trommer, guitar, korsang eller et kæmpe strygerorkester, er det her. Foruden en række fine synths inkluderer pakken også markedets førende samplere, Kontakt og Battery, så du selv kan kreere og manipulere instrumenter og trommelyde. I Softube-pakken er der også en god trommemaskine.

Det skal du bruge

Compuer: De fleste computere vil kunne køre et studie, men jo kraftigere den er, jo flere plugins kan den trække. Gå efter Core i5-processor og 8 GB ram som minimum, optimalt Core i7 og 16 GB ram. Systemdisken bør være en ssd, men gem lydfilerne på en almindelig HD, eventuelt en ekstern, og brug også denne til dine samples, hvis det kniber med plads på ssd’en.

Se også:  4 fantastiske gratis programmer

Lydkort: De færreste computere har et lydkort indbygget, som er godt nok til musikproduktion. Køb i stedet et eksternt. De kan fås i fin kvalitet fra omkring 1000 kroner og op. Overvej hvor mange ind- og udgange du har brug for, og om du vil tilslutte via USB eller Firewire.

Højttalere: Kun dine højttalere kan forstælle dig, hvordan musikken lyder, så det er vigtigt, at de er så neutrale i gengivelsen som muligt. Dedikerede studiemonitors er at foretrække. De kan fås til rimelige priser. Overvej eksempelvis et sæt som Yamaha HS50M eller HS80M.

Hovedtelefoner: De kan være nødvendige, hvis du ikke vil larme, men mix ikke udelukkende med hovedtelefoner. Et sæt som Beyerdynamic DT 990 Pro er både behagelige, vellydende og prisvenlige.

Midi-keyboard: Hvis du bruger virtuelle synthesizere og andre software-instrumenter er et MIDIkeyboard et must. Slut det til pc’en. og du vil kunne spille på instrumenterne med rigtige tangenter.

En drøm for guitarister

Sommetider er den ægte vare dog at foretrække, især når det gælder vokal, bas og guitar. Det kræver, at du har mikrofon og strengeinstrumenter i fysisk form. Resten kan computeren klare.

Indbygget i Cubase og i pakkerne fra Softube, IK Multimedia og NI er plugins, der emulerer mikrofon-preamps af fineste klasse. I T-Racks får du endda et plugin, der forvandler din billige mikrofon til en high end studiemikrofon; eller i hvert fald forsøger at give den en snert af samme lydprofil.

Guitarrig er en del af Komplete-pakken og en våd drøm for enhver guitarist. Her kan du bygge det vildeste setup med ikonisk udstyr.

Mulighederne for at få din guitar eller bas til at lyde som om den er indspillet med en lækker vintage-forstærker, mic’et op med de fineste mikrofoner i et førsteklasses luksus-studie er ligeledes omfattende.

Se også:  Hvad er fri software?

Cubase, Softube og NI byder på overbevisende plugins til guitar- og bas-indspilning, mens Amplitube fra IK Multimedia er så omfattende i sit udvalg af forstærkertyper, mikrofoner og effekter, at det kan få enhver guitarist til at savle. Meget af det er skabt i samarbejde med de mest kendte brands på området, Fender, Ampeg, Fulltone m.fl. De har hjulpet til at omsætte deres legendariske grej til software.

Fuldt professionelt

Lyder det så præcis som den “ægte vare”? Næppe. Er du en professionel studietekniker, der har styr på sagerne og adgang til det bedste udstyr og de fedeste faciliteter, kan du sandsynligvis få det til at lyde bedre. Men lyder det markant bedre, end du kan klemme ud af en lille øveforstærker i dit soveværelse? Helt sikkert.

Det er selvfølgelig stadig en helt anden fornemmelse at sidde med en stor mixerpult, en original Fairchild-compressor og en ægte Minimoog foran sig, med et rum fuld af guitarforstærkere og mikrofoner ved siden af.

Der er mange penge at spare ved at købe plugins i “bundles”, som dem vi tester her.

Men lydmæssigt er vi kommet så langt, at det kun er de færreste, der vil kunne høre forskellen på den ægte vare og de digitale plugins, vi har testet her.

Digital software bliver ikke bare brugt i små hobby-studier. De store, professionelle lydstudier bruger dem også som en fast del af arsenalet. Lytter du til populærmusik af nyere dato, er den garanteret blevet til med nogle af de plugins, vi her har kigget på.

Så drømmen om at få et komplet studie, inklusiv et drømme-setup af synthesizere, samplere og instrumenter, ind på din pc, er en realitet. Du kan producere hitplader udelukkende med din computer. Evnen til at kunne bruge udstyret og skrive gode sange findes dog ikke i digital form endnu. De skal fortsat fremelskes på den gode gammeldags måde, med flid, talent og lange nætter i dit virtuelle studie.

Klik på billedet for at forstørre.

TAGS
hjemmestudiet
musikprogram
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S