Home » Software » Musiksoftware [TEST]: Et professionelt musikstudie i din pc
Musiksoftware [TEST]: Et professionelt musikstudie i din pc

Musiksoftware [TEST]: Et professionelt musikstudie i din pc

Share

Vil du indspille musik i professionel kvalitet, så behøver du ikke mere end en pc. Der findes software, som giver dig al studiemagien i digital form. Vi kigger nærmere på nogle af de bedste løsninger

I de glade 60’ere og 70’ere krævede det et båndmaskineri af dimensioner samt et habilt hold af teknikere at holde et studie kørende. I løbet af 80’erne blev indspilningsteknologien digitaliseret, men et stort og dyrt arsenal af studieudstyr var fortsat krævet, hvis man ville have musikken til at lyde nogenlunde professionelt.

Spol frem til i dag, og selv den billigste pc fra Bilka kan køre, hvad der svarer til et komplet studie med alt hvad det indbefatter af instrumenter, effekter og lydprocessorer. Computerteknologien er blevet så kraftfuld og softwareløsningerne så omfattende, at du kan producere musik på computeren, uden behov for meget andet end et lydkort og et sæt højttalere.

Mixerpult i PC’en

Vi kigger nærmere på en række softwareløsninger, der giver dig et professionelt studie i din pc. Grundstenen i et computerbaseret studie-setup er et sequencer-program, også kaldet en DAW (Digital Audio Workstation). Det er essentielt for at kunne producere musik på pc’en.

Se også:  Corona-konsekvens: Væk med den gamle software

Ligesom man i gamle dage optog instrumenterne via en mixer-pult koblet op til båndmaskiner, har du her en softwarebaseret mixer forbundet til en række audiospor, hvor lydene optages digitalt. Derefter kan man mixe dem via de indbyggede facilliteter som volume-faders, EQ og diverse effekter.

Der findes flere glimrende løsninger på markedet. Vi har her valgt at alliere os med Cubase. En DAW, der har mange år på bagen og udgør en særdeles gennemført løsning. Brugerfladen er intuitiv, også selvom udvalget af funktioner er så stort, at selv de mest proffe producerer næppe får brug for halvdelen. Programmet kommer med en så bred palette af effekter, lydprocessorer, samplere og software-instrumenter, at det faktisk i sig selv udgør et komplet studie.

I Cubase har du kontrol over alle dine lydspor samt mulighed for at mixe og tilføje effekter.

Det fås i forskellige versioner til forskellige priser, så det er en god idé at tjekke grundigt, hvilken der passer til dit behov. Det er langt fra alle, der vil have behov for den store Pro-pakke. Før den digitale teknologi gjorde sit indtog krævede det en bunke studiemaskiner at få slebet lyden af et instrument til, så den så at sige “sad lige i skabet”. Du kunne kun bruge dine dyrtkøbte maskiner på ét instrument ad gangen og ofte var de kun i mono – altså med mindre du investerede i to.

Se også:  Kæmpe stigning i SaaS-abonnementer – slut med at eje software

I dag kan alt dette grej fås som digitale plugins, der kan integreres i din DAW. Installer dem på din pc, så dukker de op i Cubase i listen over tilgængelig effekter.

Fordelen ved de digitale plugins er ikke kun, at de intet fylder og blot koster en brøkdel af deres fysiske modstykker. Den er også, at de typisk fungerer både i mono og i stereo, og at du kan bruge ligeså mange af dem, som du vil, i et musiknummer. Sæt den samme compressor på både vokal, guitar og trommer, uden du skal investere i tre af slagsen.

T-Racks giver dig mulighed for at behandle lyden med et væld af digitale plugins, som i mange tilfælde er moduleret over analogt udstyr.

Analog lydmagi

Ulempen ved digitale plugins er, i hvert fald hvis du spørger erfarne studiefolk, at de sjældent lyder ligeså godt som tilsvarende hardware-enheder. Især ikke de analoge af slagsen.

For selvom den digitale teknologi har gjort meget for bekvemmeligheden i studieverdenen, så har den analoge teknologi en særlig status, når det gælder lydgengivelse. Visse preamps, equalizere, compressorer og effekter fra 60’erne og 70’erne står fortsat som ideal-billeder på denne type udstyr. I rigtig mange tilfælde vil de digitale plugins derfor paradoksalt nok være emuleringer af analoge enheder.

T-Racks, Volume 2 og Komplete 11 byder hver især på et velassorteret udvalg af plugins, baseret på “vintage”studieudstyr. Vi havde desværre ikke mulighed for at sammeligne med de originale maskiner, men uanset om emuleringerne er helt præcise, så behandler de digitale plugins din lyd på en måde, der giver fornemmelsen af analog varme samt en professionel “lækkerhed” i dine optagelser.

Lexicon er kongen af digital rumklang. Med PCM Native Reverb er algoritmerne fra producentens ikoniske rumklangsmaskiner omsat til digitale plugins, du kan anvende på din pc.

Hver især byder pakkerne på et udvalg af plugins, der kan udgøre grundstammen i et godt studie, men er dog alligevel så forskellige, at de fint komplementerer hinanden og kan udvide lydpaletten på hver sin måde. T-Racks 5 MAX er rettet specifikt mod mix og mastering og dækker dig virkelig godt ind på dette felt, mens Volume 2 retter sig mere over mod den kreative del af musikproduktionen.

Komplete 11 går i begge retninger, men med en mere moderne tilgang end de to andre pakker. Rumklang er essentielt for at skabe fornemmelsen af dybde i musikken. Et plugin til dette er da også inkluderet i de tre pakker. Ingen er dog mere velrenommeret end Lexicon på dette felt. Siden slutningen af 70’erne har producenten sat standarden for, hvordan en god rumklang skal lyde.

Lexicon har genskabt sine legendariske hardware-effekter i software-form. Der er dog ikke tale om emulering. De originale effekter var nemlig digitale, og algoritmerne er derfor overført direkte til plugins. I princippet betyder det, at du med PCM-pakken får den helt ægte vare, de originale effekter, som er brugt på tusindvis af hitplader.

TAGS
hjemmestudiet
musikprogram
software

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S