Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Jabra Elite Sport: Musik og træning helt uden ledninger

Jabra Elite Sport giver musik, opkald og træningsinstrukser direkte i øret, helt uden ledninger. Selvom batteritiden er begrænset, og du skal kæmpe for ordentligt lyd, er det ikke desto mindre et gennemført bud på komplet trådløse in-ears.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Allerede inden Apple satte gang i en bølge af helt trådløse in-ears med AirPods i spidsen, annoncerede Jabra deres Elite Sport. Et komplet trådløst sæt in-ears, der ikke bare giver dig musik, men også træningsinstrukser og opkald direkte øret, uden et eneste kabel forbundet.

Nøgletal

Pris: 1999 kr.
Tilslutning: Bluetooth 4.1 (op t 10 m)
Holdbarhed: IP67, vandafvisende
Fitness-features: Pulsmåler, VO2 max-udregner, Jabra Sport app
Batterilevetid: 3 t (+ 6 t i ladeæske)
Vægt: 2 x 6,5 g (ladeæske: 67 g)

Tåler det meste

Elite Sport består af to separate øreknopper og en lille æske til opbevaring og opladning. Øreknopperne er relativt store, men lette og diskrete i deres udformning. De små øreknopper er vandtætte og svedafvisende, så de tåler intense løbeture i al slags vejr, og for at man er sikker på, at de sidder ordentligt, følger der et godt udvalg af gummidutter, ear gels og vinger af forskellige størrelse med.

Med den rette kombination, der passer til dine ører, kan du være helt sikker på, at de ikke forsvinder nogen steder hen. Skulle uheldet alligevel være ude, er det muligt at købe øreknopperne stykvis, men det er ikke billigt. Som en hjælp har Jabra dog integreret en ”Find my headphones”-funktion i den tilhørende app.

Masser af funktioner

Tilkoblingen sker præcis, som man kender det fra andre trådløse hovedtelefoner. Slå Bluetooth-parring til via knappen på højre side og forbind via mobilen. Det sker helt uden problemer, dog kan det være nødvendigt også at aktivere den venstre øreknop, hvis ikke den giver lyd. Det sker ved at holde +knappen inde.

Knapperne på højre øreknop bruges også som tænd/sluk samt start/pause-musik, aktivering af Siri eller Google Now samt igangsætning af træningsprogram. Med et dobbeltklik på den nederste knap kan du desuden åbne op for omgivelsernes lyde via de indbyggede mikrofoner, der fanger, hvad der sker omkring dig.

Knapperne på venstre øreknop bruges til at skifte nummer samt justere volumen.
Der er tale om fysiske knapper, som kræver et tryk med fingeren. I forhold til touchknapper, som man ser hos visse konkurrenter, betyder det, at man ikke så nemt kommer til at trykke forkert, men også at man kan komme til at vippe ørekopperne lidt skævt i øret.

Helt ind i øregangen

Det er ret vigtigt, at Elite Sport sidder helt rigtigt i øret. Ellers lyder de simpelthen ikke godt. Første gang vi satte dem i, var vi alvorligt skuffede over lyden. Der var ingen bas, primært bare en skærende mellemtone. Vi eksperimenterede med forskellige gummidutter, ear gels og vinger, uden det store held.

Vi havde faktisk givet op, men gav det så et sidste forsøg, hvor vi klemte den største ear gel så langt ind i øret, at det næsten var ubehageligt. Så var der lige pludselig fremragende lyd. Musikken står knivskarpt med god balance og ikke mindst en flot bund. Øreknopperne sad samtidig så godt fast, at vinger ikke var nødvendige, selv ikke ved den vildeste workout.

Det er almindeligt, at in-ears er følsomme overfor, hvordan de sidder i øret, og leverer bedst lyd, når de sidder tæt, men ved Elite Sport er det ekstremt. Er man klar over dette, bør det være muligt for alle at mase sig frem til lækker lyd. De fire indbyggede mikrofoner sikrer, at du også får rigtig fin lyd ved telefonsamtaler - selv når du befinder dig i støjende omgivelser, da mikrofonerne sorterer støjen fra.

Batterilevetiden er ikke imponerende

Du får cirka tre timer, før de skal i opladeren. Det er dog fint til træning og til turen til og fra arbejde, men ikke til en længere togtur eller flyvetur. Den medfølgende opladeræske giver ekstra seks timer, når det er fuldt ladt op. Det tager dog to timer at lade øreknopperne op i æsken.

Genial træningsmakker

Hele træningsdelen er et kapitel for sig. Her er Jabra rigtig langt fremme, og stort set al producentens nyeste træningsteknologi er proppet i de små in-ears. Det gælder ikke mindst pulsmåler, der måler dit hjerteslag via øret.

Kombineret med en indbygget tracker og en utrolig omfattende app er det muligt at måle dine fysiske præstationer, lave træningsprogrammer og dele resultaterne med omverdenen i en grad de færreste headsets kan hamle op med. Jabra-appen kan også integreres med andre trænings-apps, så man eksempelvis får data om sin cykeltur via Strava.

Dyrt men velfungerende

To tusind kroner er meget for et sæt in-ears, men når man tager alle funktioner i betragtning, og ikke mindst den fine lyd de leverer, når de er sat rigtigt i, så er det faktisk ikke så galt. Det er dog klart fitness-udøveren, der vil få mest for sine penge her.

Lige bortset fra at man skal aktivere begge øreknopper før brug, så fungerer det hundrede procent trådløse design fint. Det er dog ærligt talt ikke noget, der gør en kæmpe forskel.

En ledning mellem de to øreknopper generer ikke det store og har den fordel, at de holdes sammen, så den ene ikke forsvinder. Men uanset hvad, har Jabra gjort det så godt, at helt trådløse in-ears nu er et holdbart alternativ, hvis det er det, man foretrækker. 

To små øreknopper giver masser af frihed og er oplagt til træning.