Home » Hovedtelefoner og højttalere » Få adgang til din musik overalt
Få adgang til din musik overalt

Få adgang til din musik overalt

Share

Gå ind i en verden af multi-streamet musik med Neil Mohr og Torben Okholm

Den digitale musikrevolution befriede vores båndbaserede, cd-låste, vinylskårne numre, således at vi kunne rejse med tusinder af sange. Denne revolution havde dog sine ulemper, idet drm prøvede at indespærre musikken i systemer og enheder, som vi ikke kunne styre. Heldigvis kom verden til fornuft og styrede væk fra afgrunden, og musikken blev i det store og hele drm-fri.

Spørgsmålet er: Hvordan nyder man bedst sin musik?

Hvad enten man sidder ved sin spil-pc, slapper af i dagligstuen eller er på farten, er det afgørende at have adgang til hele sin samling, så man kan nyde den i fulde drag. Lad os derfor se på, hvordan vi kan få serverbaseret streaming-lyd i alle rum og til flere brugere. Musiklytning bør ikke være begrænset til et enkelt firmas produkter. Derfor bruger vi dit eget netværk og dine pc’er, telefoner og tablets (plus nogle få apps og downloads) til at bygge det mest fleksible system, vi kan lave.

[pt id=’2027930′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En dedikeret forstærker er en gave til din musik.”‘]

En dedikeret forstærker er en gave til din musik.

[pt id=’2027931′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan altid regne med at Plex hjælper.”‘]

Du kan altid regne med, at Plex hjælper.

Mp3 er næsten to årtier gammel og var oprindelig kun beregnet til lagring af lyd i beskeden kvalitet. Et problem er, at koderne kan være meget inkonsekvente, og selv mp3’er med høj bitrate fra en dårlig koder mister kvalitet. Hvis du bruger mp3, skal du sørge for at bruge en LAME-baseret koder, for den har vist sig at give de bedste resultater. Du kan finde flere betragtninger i boksen “Pc-formater”.

[pt id=’2027932′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Brug Retune til iTunes-deling i Android.”‘]

Brug Retune til iTunes-deling i Android.

De fleste siger, at de ikke kan høre forskel på en cd og en god mp3 på 192 kbps. Det afhænger af ens ører og det udstyr, man bruger, men der er ikke nogen grund til at gå højere op. Selv professionelle dj’s er gerne fornøjede med 320 kbps-mp3 til professionelt udstyr.
Når det gælder arkivformat, er man bedst tjent med et tabsfrit format. Hvis man skal spare plads på bærbare enheder, kan man konvertere til AAC ved 192 kbps. Hvis du er ude efter en fleksibel cd-ripper/audio-converter, vil vi foreslå fre:ac fra www.freac.org. Den understøtter alle de nævnte formater, understøtter CDDB/freedb med ID3v2-tagging, og den er open source, så du kan rippe på livet løs.

Lyder dejligt

Hjertet i dit hjemme-audiosystem er serveren. Her gemmer vi numrene, og den sender dem ud til enhver, der vil streame fra den.
Vi har tidligere skrevet om hjemme-servere, og derfor beskæftiger vi os ikke med den del af hardwaren i denne artikel. Vi er meget mere inte-resserede i lydsiden. Lad os derfor se nærmere på, hvordan vi kan forbedre lytteoplevelsen.

Først skal du sikre dig, at lydfilerne er gemt på serveren i en kvalitet, du er tilfreds med. Hvis du simpelthen vil lytte til musik derhjemme, vil en bedre forstærker og bedre højttalere føre til en suveræn oplevelse. Vi lægger ud med en separat av-forstærker med bredbåndshøjttalere – måske i dagligstuen eller i et gammeldags herreværelse. Det er bedst at beholde den digitale lyd i digital form hele vejen til av-forstærkeren. Inden i den sidder de dyre digital-analog-konvertere.

Den mest direkte løsning består i at bruge en laptop eller mini-pc med et digitalt koaksial-output eller spdif-output. Alle ordentlige forstærkere kan håndtere begge dele som input, således at du kan sende den digitale audio-bitstream direkte til forstærkeren. Mange foretrækker spdif. Det, at det er optisk, virker måske rumagtigt og futuristisk, men sandheden er, at spdif faktisk kan være langt værre end koaksial. Ringe placering af stikkene kan føre til højere fejlrater, og hertil kommer den højere pris på selve kablerne. I virkeligheden gør begge stik det samme arbejde og overfører de samme data. Vi tvivler ikke på, at en audiofil lytter vil sige, at den ene løsning skaber varmere lyd end den anden, men de folk lever også i en verden for sig.

Hvis dit system ikke kan klare nogen af disse to outputs, skal du undersøge din laptop, desktop eller dit lydkort for at se, om et af dets minijackstik også fungerer som digitalt koaksialt output. Det skal som regel slås til som sådan fra et audio-kontrolpanel, og du skal måske også bruge et specielt kabel. I det indre af desktopmaskiner og mini-pc’er kan der også være risers kan sende et passende digitalt output. Også her kan det være nødvendigt at lave eller købe et specielt kabel til formålet.

En alternativ adgang til digital audio består i at bruge et HDMI-output fra pc’en. HDMI kan bære op til otte kanaler pcm-audio i op til 24 bits og ved op til 192 kHz, og det dækker stort set alle eventualiteter. Hvis din av-forstærker understøtter HDMI-inputs, er alt godt, men hvis den ikke gør det, er der håb endnu. Hvis dit hdtv omfatter koaksialt output eller spdif-output, er det ofte muligt at sende HDMI-signalet til dit tv og derefter streame lyden fra tv’et til en forstærker.

Se også:  Ny musiktjeneste i Danmark med lyd i topkvalitet

Herfra er det op til forstærkeren og højttalerne at døje med at gøre lyden så smuk som muligt. Du skal også sikre dig, at du har konfigureret og placeret højttalerne korrekt, men det er jo ikke vores problem.

[pt id=’2027933′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det kan tage flere dage at uploade”‘]

Det kan tage flere dage at uploade

Vi holder ikke ret meget af iTunes. Det er klodset, det er langsomt, det bliver opdateret for ofte, man får vredet butikken ned i halsen, og det er opblæst. Men så har det også AirPlay – en fantastisk streamingprotokol, der er bredt understøttet, og som vi kan gøre god nytte af.

Det har desuden et fleksibelt fjernstyringssystem, der er multibruger-adgang til et delt bibliotek, det understøtter flere streams, og man kan sagtens konfigurere det, så man aldrig behøver at røre det igen. Det er også en fornuftig medie-manager, og man kan have flere medie-managers, der arbejder side om side. Bid i det sure æble, rejs til www.apple.com/itunes, download det, og installer det på din server.

Det vigtigste ved iTunes er, at man ikke må give det magt. Åbn dets diminutive nye menu øverst til venstre, vælg ‘Preferences > Advanced’, og fravælg ‘Keep iTunes Media folder organised’. Hvis du siden vil bruge andre medieprogrammer, streamers og så videre, kan du nemt gøre det. Vi går ud fra, at du selv vil organisere din musik – i modsat fald kan du springe dette trin over.

Som brødre vi dele

Før du kører videre, skal du dele denne nylig installerede iTunes-musikbibliotek. Det er bedst først at slå Apple Home Sharing-systemet til. Det er en af de smukke nul-klik-sager, som Apple gør så godt, i den forstand at enhederne simpelthen blot finder hinanden uden nogen opfordring. Åbn menuen, og vælg ‘Library > Turn on home sharing’. I den forbindelse skal du bruge et Apple-id, og du skal logge ind for at aktivere det, men hvis det lyder oprørende, er det muligt at gøre det med pin-koder.

For at komme i gang med at dele skal du vælge menuikonet og derefter klikke ‘Preferences > Sharing’ og sætte flueben ved ‘Share my library on my local network’. For at gøre det enklere for andre vælger du ‘Share selected playlists > Music’. Klik nu ‘OK’, og så er du parat til at gå i gang.

Deling til forskellige former for systemer og enheder er … forskelligt. På en desktop-pc, en laptop eller en Mac er det pærelet at bruge iTunes. Åbn blot den menu, der tilbyder lokal musik, film og så videre. Nederst finder du en ny funktion under Home Shares. På enheder, der kører Apple iOS, skal du åbne standard Music-applikationen, vælge ‘More > Shared’ og igen vælge det delte bibliotek. Det giver dig adgang til hele musikbiblioteket, som om det var lagret lokalt.

[pt id=’2027935′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”iTunes kan fjernbetjene stort set alt.”‘]

iTunes kan fjernbetjene stort set alt.

Remote AirPlay

Så snart iTunes er om bord, kan vi begynde at lege med de smarte funktioner. Vi begynder med en smule fjernbetjening. Det gælder, hvad enten du afspiller lyden direkte fra serveren eller streamer den til en anden enhed via dit delte bibliotek. Alle de udgaver af iTunes, der kører på en netværkscomputer, kan man fjernstyre. Det eneste, man skal huske, er, at iTunes-biblioteket på hvert system kræver sit eget unikke navn, der er justeret via indstillingen ‘Preferences > General > Library name’.

Til iOS-enheder tilbyder Apple den gratis Remote-app. Hvis du bruger Home Sharing, finder og opregner den automatisk disse enheder i listen tilgængelige fjernbiblioteker.

Ved enheder, der ikke bruger Home Sharing, skal man gå til iTunes’ biblioteksliste, klikke på indstillinger-ikonet øverst til højre og vælge ‘Add an iTunes library’. Det giver en pinkode og et nyt Remote-ikon, der kommer frem øverst til højre i iTunes-brugerfladen på det system, der kører iTunes. Klik her, og angiv pinkoden for at knytte enhederne sammen.

Mærkeligt nok er fjernadgang fra en anden computer ikke særlig velfungerende.

[pt id=’2027934′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Apple Home Sharing gør livet let.”‘]

Apple Home Sharing gør livet let.

Alle disse fjernfunktioner omfatter support til Apples AirPlay-protokol til fjernhøjttalere, og det er en af de vigtigste grunde til, at vi bruger iTunes. AirPlay er en netværks-højttalerstandard. Det betyder, at alt, hvad der understøtter den, vil fremstå i iTunes som et potentielt højttaleroutput.

AirPlay holder sig skjult, indtil en AirPlay-enhed viser sig på netværket. Når man tilføjer sådan en, kommer der et ikon frem ved siden af volume-kontrollen i iTunes. Klik på den, så får du en liste over alle tilgængelige AirPlay-enheder. Man har individuel kontrol over de enheder, der udsender lyd, og ved hvilken lydstyrke.

Se også:  Velkommen til milliardærklubben: Spotify giver dig de mest streamede numre i én playliste

Man kan også vælge at få lyd fra dem alle sammen.Apple vil gerne have dig til at købe dedikerede AirPlay-højttalere, og det kan du også gøre, men vil vil gerne nævne et alternativ, som vi sætter pris på: Installer AirBubble for Android fra, og brug enheden som en AirPlay-extender, der er koblet til et lydanlæg eller til højttalere. Hvis du har ældre Android-enheder derhjemme, er det en udmærket anvendelse for de dovne, grønne uhyrer.

[pt id=’2027936′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”AirPlay er en kilde til multirums-musik audio.”‘]

AirPlay er en kilde til multirums-musik audio.

Til pc’er kan man bruge en app med det gyselige navn Shairport4w. Det er et open source-projekt, der omdanner en hvilken som helst pc til et AirPlay-target. Det er en eksekverbar fil på blot 1,3 MB, og den kører fint på ethvert system, der kan bruges som et højttaler-output.

I overensstemmelse med Apples sædvanlige tåbelige facon kan iOS-enheder ikke gøres til AirPlay-targets, og eventuelle apps, der kan klare det, bliver fjernet. Men hvis du har en jailbroken enhed, skulle AirFloat kunne klare ærterne.

Endelig vil vi nævne AirFoil, der koster 25 dollars. Når den er installeret på et Mac- eller Windowssystem, gør den det muligt at lede lyden fra et hvilket som helst program til næsten enhver enhed, herunder AirPlay-kompatible højttalere, Apple iOS-enheder og Android-enheder, der kører den gratis app. På den måde kan man få fornøjelse af iPlayer eller Spotify overalt i hjemmet.

[pt id=’2027937′ size=’large’ link=’file’]

 

Man kan naturligvis bruge sådan noget som Plex (www.plexapp.com) til at streame alle sine medier via en internetforbindelse. Det er ikke udelukket til audio, men det kan være langsomt, når man skal ind i større biblioteker. Det indlysende alternativ er, at man tager sit mediebibliotek med sig. I dag kan man få microSD-kort på 65 GB, og det rækker for de fleste. Hvis du satser på et lossless-format, er det ikke særlig indviklet. Apple iOS-enheder kan synkronisere sig selv via Wi-Fi, og der findes masser af Android-apps, som kan klare den opgave.

[pt id=’2027938′ size=’large’ link=’file’]

 

Den sidste løsning er Google Music, som vi også venter på her i Norden, da vi blev snydt, da flere lande fik adgang til den tidligere i år. Det en en ret ny tjeneste, og den kan lagre op til 20.000 audionumre online. De eneste begrænsninger er, at man ikke kan uploade filer, der er større end 128 MB, og tjenesten understøtter kun formaterne mp3 og WMA. FLAC-, Ogg- og aac-filer bliver transcodet ved upload til 320 Mbps mp3.

[pt id=’2027939′ size=’large’ link=’file’]

 

Vi kan dele formater op i to lejre: med eller uden tab af data. Du kan sikkert gætte fordelen ved nul tab. De vigtigste tabsfrie formater er wav, AIFF, FLAC, ALAC og WMA, selvom der findes andre. Wav er det gammeldags bitstream-audio-format. Det understøtter ikke tags, og filerne er enorme.
ALAC er Apples tabsfri format, og det er bredt understøttet. FLAC ligner det meget. Det er open source og producerer mindre filer. Det er vores favorit. WMA lossless er en god standard, der er indbygget i Windows Media Player, men den er ikke bredt understøttet. FLAC understøtter bedre-end-cd-kvalitet via 24- og 32-bit ottekanals-audio ved op til 655 kHz.

Tabsgivende formater omfatter mp3, mp4/aac, Ogg og WMA. Mp3 er godt til cd-audio, fordi det understøtter tokanals-audio ved 16 bits og op til 48 kHz. Mp4/aac-audio leverer dvd-audiokvalitet med et bedre kodesystem, og det bør være dit standardformat. Med det kan du læse bedre audiokvalitet ved den samme bitrate.

Ogg er et open source-tabsgivende format, men selvom vi gerne ville anbefale det, er du bedre rustet med mp3 LAME-koderen. På et kvantitativt niveau giver det samme resultater som Ogg, og det er mere bredt understøttet, men aac slår dem begge. WMA Pro har lige så god kvalitet som aac, men det er mindre bredt understøttet.

Filstørrelser: Et wav/AIFF-cd-rip er omkring 600 MB, FLAC ligger på cirka 300 MB, et 320 kbps-tabsformat er omkring 150 MB, og ved 192 kHz er det ca. 60 MB. Irriterende nok, understøtter iTunes ikke FLAC. I stedet bruger det Apples eget ALAC-format, der låser en til Apple-afspillere.

Pc-verdenen er fantastisk, fordi vi som regel hæver os teknologisk over alt andet, men nye smart-platforme med indbygget cloud-synkronisering og nulklik-hardwareintegration begynder at give ubesværede funktioner over en række af seje produkter. Her er Apple en mester.

Det begyndte med iPod, og det bredte sig over en række avancerede telefoner og tablets. Din iPhone, iPad og dit Apple TV arbejder sammen med AirPlay og giver en delt audio- og video-oplevelse.

[pt id=’2027940′ size=’large’ link=’file’]

 

Det har Microsoft taget ved lære af. Med Windows Phone 8, Windows 8, Windows RT Xbox kan man ubesværet dele film og musik mellem enheder og til et tv.

En enkelt platform vil være lettere at bruge end nogen skræddersyet løsning, men det er dyrt og ufleksibelt, for ikke at tale om udskiftning af den eksisterende hardware. Realistisk set er der altid en anden vej via en tredjeparts-app eller ekstra serversoftware, der kan hjælpe en i gang med specialiserede tjenester.


TAGS
musikstreaming
Trådløs lyd

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S