Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Musesmerter er en folkesygdom

For meget og forkert computerarbejde betyder, at danskere i stort tal plages af musesmerter. Mere end hver anden har haft gener eller smerter efter computerarbejdet, og dermed nærmer musesmerter sig en moderne folkesygdom.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danskerne plages i stort tal af smerter som følge af computerarbejde. Det viser en ny undersøgelse fra analysebureauet Userneeds foretaget på vegne af Contour Design.

1.000 danskere er blevet spurgt om deres erfaringer med musesmerter, og hele 58 procent svarer, at de har oplevet smerter eller andre gener efter computerarbejde. Heraf har 70 procent haft smerter inden for det seneste år.

Musesmerter er et helt uberørt område i den internationale forskning, men det skal en dansk forskergruppe nu rette op på. Et forskningsprojekt ved Aalborg Universitet skal som det første af sin slags i verden undersøge, hvad der sker i musklerne og smertesystemet, når musesmerter opstår, og hvorfor nogle smerter udvikler sig til kroniske skader.

”Vi ved ikke nok om, hvordan musesmerter opstår på et klinisk plan, men er smerterne først opstået, kan de være langvarige og svære at behandle,” siger leder af projektet professor Lars Arendt-Nielsen, og uddyber:

”Analyser har vist en sammenhæng mellem mængden af computerarbejde og smerternes varighed og styrke, men vi ved nu, at variation i den måde musklerne arbejder på og den overfølsomhed, der opstår i smertesystemet, også har betydning.”

I fremtiden vil der komme endnu flere jobs, hvor man sidder stille foran computeren, og derfor forudser Lars Arendt-Nielsen, at omfanget af musesmerter vil stige. Den tendens bekræfter adm. direktør Preben Bitsch fra Contour Design, der udvikler ergonomiske mus:

”Vi har i mange år arbejdet tæt sammen med danske virksomheder, der satser på forebyggelse. Der er stadig mange, der ignorerer problemet, men vi noterer os med glæde, at flere og flere efterspørger rådgivning om korrekt indretning af arbejdspladsen.”

Lars Arendt-Nielsen giver følgende råd med på vejen: ”Sidder du meget ved en computer, skal du variere den måde, musklerne arbejder på, og du skal være opmærksom på de signaler, du modtager fra smertesystemet. Smertesystemet er den vigtigste alarmklokke, du har.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere