Home » Sikkerhed » Musen viser ikke altid, hvor linket viser hen
Musen viser ikke altid, hvor linket viser hen

Musen viser ikke altid, hvor linket viser hen

Share
Til kamp mod aktive koder

Men bliver jeg så ikke reddet af mit antivirusprogram? Ikke nødvendigvis i første omgang i hvert fald. ”Selv om du har et antivirusprogram installeret, er det nemlig ikke sikkert, at det vil fange en helt nylavet snydekode,” advarer Thomas Bøjstrup Johansen.

”Men et ganske brugbart råd er at have lidt is i maven, og hvis mailen ikke er ekstremt vigtig vente 24-48 timer med at åbne den. For så har anti-virusprogrammet haft tid til at opdatere sin database over kendte vira, og indeholder din mail en hidtil ukendt malware, vil dit antivirusprogram sandsynligvis nu kunne spotte en eventuel ny virus og sætte en hurtig stopper for uvæsnet.

”Som bruger kan du naturligvis også sørge for at aktivere alle relevante sikkerhedsfunktioner, eller bruge plug-ins, der begrænser brugen af aktiv kode,” nævner Thomas Bøjstrup Johansen desuden.

”Men dette går jo desværre også ofte ud over brugeroplevelsen, fordi næsten alle nyere webmail-programmer som nævnt selv anvender forskellige aktive koder for at præsentere sig smukt med en flot brugerflade (Graphical User Interface eller GUI), og slår du for mange funktioner fra, virker disse sider som oftest ikke.”

En mulig løsning på dette kan evt. være at benytte flere logins til sin webmail, hvor det ene login åbner den fulde grafiske brugerflade, mens det andet skræller alle sådanne aktive koder bort fra visningen. Men det vil formentlig nok kræve hjælp af en særlig it-kyndig.

Det er desværre heller ikke blevet bedre af, at mange browsere er begyndt at skjule flere statusoplysninger for brugeren som for eksempel den ellers så velkendte og iøjnefaldende lille lås oppe til venstre i adressefeltet. Dette symbol indikerer, at afsenderen er autoriseret af diverse sikkerhedscertifikater, men den er i mange nyere browser-udgaver forsvundet fra skærmbilledet for at gøre det så rent og overskueligt som muligt. Den findes stadigvæk, men godt gemt bag et lidt uoverskueligt menu-underpunkt.

Se også:  Snakkesalige Wi-Fi-enheder plaprer ud om alt

Det er desværre heller ikke blevet bedre af, at mange browsere er begyndt at skjule flere statusoplysninger for brugeren og eksempelvis ikke viser, om meddelelsen i browserens adressefelt angiver, om du er kommet ind på en HTTP- eller en HTTPS-side. En HTTP-side angiver, at der er tale om klartekst-kommunikation mellem mailprogram og server, mens HTTPS angiver, at der er tale om krypteret kommunikation (S står for ”Secure” (sikker)).

Thomas Bøjstrup Johansen anbefaler selvsagt HTTPS, selv om han dog også medgiver, at det ikke er så ligetil heller at lave MITM på HTTP-trafik mellem eksempelvis et mailprogram og en webserver. MITM betyder ”Man in the Middle”, der i den forbindelse henviser til den it-kriminelle, der figurlig talt sidder i midten og ”klipper snoren over”. Til gengæld er det ikke så svært at kikke med, hvis det forinden er lykkedes ”mellemmanden” at smugle malware ind på din computer på et sted, der ligger før krypteringen.

Bruger du imidlertid en åben Wi-Fi-forbindelse uden sikkerhedskryptering (f.eks. i en lufthavn eller på et hotel), kan alle og enhver gå ind og se alt, hvad du sender og modtager. Og selv om du vælger en forbindelse med sikkerhedskryptering, kan en it-kriminel se, hvor du har været henne på nettet ud fra den DNS-søgning (Domain Name System), som din webbrowser foretager for at finde ip-adressen på de servere, du vil besøge.

Se også:  Husk beskyttelsen - her er den bedste sikkerhed til studie-pc'en

Selve datastrømmen er godt nok krypteret, men har du eksempelvis besøgt nogle mere lyssky sider på nettet, kan du risikere forskellige forsøg på afpresning. Derfor undgå så vidt muligt helt åbne Wi-Fi-forbindelser eller brug VPN-services (Virtual Private Network) altså virtuelle private netværk, som krypterer al din datatrafik.

”Så i og med at de nyere browsere lægger større vægt på flot udseende og hurtig indlæsning, bliver det tilsvarende sværere for alle almindelige brugere at tjekke, hvem der reelt står bag de sider, du besøger”, erkender Thomas Bøjstrup Johansen. Og han opfordrer generelt alle til at lade være med at åbne mails, modtagerne ikke ved, hvor kommer fra, ikke ved hvad den indeholder, eller hvorfor de overhovedet har fået.

”Og hvis det er muligt, så spørg en it-kyndig i familien eller venne-kredsen. Det er bedre at spørge ham eller hende en gang for meget end en gang for lidt, og så risikere at pågældende måske skal bruge en hel weekend på at hjælpe med at rense og geninstallere alle programmer i din computer,” råder Thomas Bøjstrup Johansen.

TAGS
links
online sikkerhed
sikkerhed

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 33 74 71 16
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Audio Media A/S