Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Multirumshøjttalere: Smarte højttalere bryder rammerne

Det vælter frem med multirums-højttalere, som giver mulighed for at streame musik over hele huset og styre den fra mobilen. Designet bliver mere vovet og flere begynder at bryde ud af de lukkede økosystemer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos har nærmest været synonym med multirums-højttalere og er i det i høj grad stadig. Der kommer dog løbende nye modeller på markedet, som byder på anderledes design og andre funktioner. Vi kiggede på tre af de nyeste, endda to med skandinaviske aner.

Vidt forskellig stil

Danske Dynaudio er måske mest kendt for studiehøjttalere i den professionelle klasse. Med Music-serien indtager de imidlertid forbrugermarkedet, som en direkte konkurrent til Sonos' multirumshøjttalere.

Music-serien består af fire højttalere, fra den transportable Music 1 med batteri til den store Music 7. Vi testede Music 1, 5 og 7.

Samtlige højttalere er skabt i et iøjnefaldende, men elegant kantet design med speciallavet stof på fronten. De store har kanter i børstet aluminium, mens de mindre har kanter i plast. Byggekvaliteten er helt igennem godkendt, og såvel de behageligt faste trykknapper og LED-indikatorerne til styring af musik og presets falder flot i med designet, så højttalerne fremstår helstøbte og stilrene (der følger også en simpelt fjernbetjening i plast med til Music 5 og 7).

Æstetikken er ikke mindre helstøbt, men dog væsentlig anderledes hos Urbanears, som ligeledes er af skandinavisk herkomst. Man er gået efter et radikalt minimalistisk udtryk. Højttalerne er udført i én enkelt farve og i ultrasimpelt kasseformet design, som i sin overdrevne enkelhed faktisk er ret raffineret og moderne i sin stil.

Højttalerenhederne er dækket af stof, og der er anvendt plast på overflade og knapper. Bygge-kvaliteten er således ikke så høj som hos Dynaudio, men ikke desto mindre ganske anstændig. Vi testede Lotsen og Baggen, den mindste og største højttaler i serien.

Marshall byder ind med velkendt rock'n'roll-attitude. Den britiske producent har bevaret det ikoniske look fra deres legendariske guitarforstærkere, og det ser altså ret cool ud, hvis boligindretningen kan bære lidt råhed. Byggekvaliteten er glimrende, med plast på siderne samt solide metalknapper og tydelige røde LED'er til styring.

Foruden den Wi-Fi-baserede multirumsfunktionalitet har samtlige højttalere fysisk aux-indgang og trådløs Bluetooth, så stort set enhver kilde kan tilsluttes.

Intelligent rumkalibrering

Dynaudio har fået deres bedste folk, som almindeligvis står bag professionelle og hundedyre højttalere, til at stykke komponenterne sammen og fintune lyden i Music-højttalerne. Det har de klaret ganske fint. Lyden er særdeles fyldig, men med fin klarhed i toppen. Dog bliver mellemtonen en anelse dominerende, navnlig i Music 1, hvilket giver en lidt indelukket fornemmelse.

Dynaudio har imidlertid forsynet højttalerne med intelligent rumkalibrering, så de selv kan finde ud af at tilpasse lyden til omgivelserne.

Effekten er kun for alvor hørbar i helt umulige rum som toiletter eller små kasseformede værelser, men her kan den virkelig også redde meget. Højttalerne kan også finde ud at kompensere for eventuelle støjkilder i nærheden, så lyden skærer igennem den larm, der måtte være.

Af de tre er det ikke overraskende Music 7, der leverer det største og flotteste lydbillede. Højttaleren har kæmpe kraft-overskud og formår at dække hele frekvensspektret på fornem manér. Selvom der kun er tale om én højttaler, er stereobilledet imponerende bredt. Den kan rigeligt spille et stort rum op og vil fungere fint som et multi-anlæg i stuen. HDMI-indgang gør desuden, at den kan bruges som soundbar til tv'et.

Lotsen kan i fysisk størrelse sammenlignes med Music 1, men leverer ikke helt samme massive bund. For en højttaler i dette format får du dog et helt fornuftigt lydbillede.
Der er væsentlig mere klarhed i Acton, der også befinder sig i samme størrelseskategori. Og det uden at gøre køb på bassen, som nemt kan indstilles med en drejeknap på toppen.

Her får Marshall-højttaleren et plus, for det er faktisk rigtig anvendeligt med fysiske EQ-knapper på højttaleren, fremfor de software-baserede equalizere som de to andre højttalere tilbyder. Du kommer dog ikke udenom at hive mobilen op af lommen, hvis du vil bruge såvel Acton som de andre to højttalere. De tilhørende mobil-apps er helt essentielle for overhovedet at få lyd ud af højttalerne.

Knas med forbindelsen

Som udgangspunkt er det super nemt at få højttalerne koblet op. Det gælder for dem alle. At det så i praksis alligevel ikke var helt så smertefrit en oplevelse, måtte vi desværre erfare.
Dynaudio har skabt et nydeligt, moderne og imødekommende interface i sine apps til Android og iOS. Du får en fornemmelse af overskud og positiv energi fra starten.

Opsætningen præsenteres som en dialog mellem dig og det intelligente system – som en uformel chat, hvor du svarer på et par spørgsmål og får at vide, hvad du skal gøre for at få højttalerne koblet på netværket.

Det gled uden de store problemer, i hvert fald for Music 1 og 5. Trods gentagne forsøg lykkedes det dog ikke at få Music 7 koblet på netværket (Bluetooth fungerede dog). Det lykkedes heller ikke at få opdateret firmware på de to højttalere, vi fik på. Ikke desto mindre kunne vi fint spille musik på Music 1 og 5 samt koble dem sammen i en gruppe.

Tjeneste følger med

Appen giver mulighed for at oprette forbindelse til musiktjenesten Tidal. Du får endda et yderst generøst tilbud om 9 måneders gratis streaming med Tidal HiFi med i købet. Desværre er der ikke adgang til hele dit bibliotek, hvis du i forvejen er Tidal-bruger. Du kan kun se dine playlister, ikke yndlingskunstnere eller albums. Music-appen opretter i stedet et nyt bibliotek for dig, som på intelligent vis tilpasses i takt med, at du bruger appen.

Opsætningen af Urbanears-højttalerne gik uden problemer. De var begge koblet til netværket på ingen tid. Ligesom højttalerne er appen ultrasimpel. Du kan vælge, om dine højttalere skal køre solo eller som multirum (det sidste nægtede de dog hårdnakket), og så kan du tilføje kanaler eller musiknumre til de syv pladser på højttalernes presetknap.

Præcis det samme kan siges om Marshall-højttaleren for det viste sig, at den kører samme software blot med et andet look. Du kan faktisk integrere Acton med dine Urbanears-højttalere i samme multirums-setup.

Slut med lukkede systemer

Hos Urbanears og Marshall er Spotify den eneste musiktjeneste, du kan få adgang til via appen.

Til gengæld er der indbygget Chromecast og AirPlay, og dermed er der faktisk ikke behov for det helt store arsenal af musiktjenester i appen. Fra både Android-mobiler og iPhones kan du nemlig streame direkte uanset, om det er Spotify, Tidal, YouTube eller en anden tjeneste. Grupperingen af højttalerne, som drillede i appen, kunne desuden foretages i Google Home. Denne feature findes også i AirPlay 2, som højttalerne med al sandsynlighed kommer til at understøtte.

Dynaudio lover, at Music-højttalerne vil understøtte AirPlay 2. iPhone-brugerne behøver derfor ikke bekymre sig synderligt om, hvorvidt appen er mangelfuld. Du kan køre dit multirumssystem helt udenom. Og du kan koble højttalerne sammen med hvilken som helst anden multirumshøjttaler med AirPlay 2. Eksempelvis nyere Sonos-højttalere, som allerede understøtter featuren.

Således er tiden altså ved at være forbi, hvor du fra starten måtte dedikere dig til ét system, når du købte multirumshøjttalere.

Dynaudio Music

Byggekvaliteten er høj, og højttaleren er udstyret med rumkalibrering, så den selv kan tilpasse lydgengivelsen til omgivelserne.


  • Højttalere i test: Music 1, 5 og 7

  • Effekt: 2 x 40 W til 5 x 60 W

  • Kablet: Aux, USB (opladn. / afpil på iOS), + Toslink på Music 5 og Toslink / HDMI (ARC) på Music 7

  • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth aptX

  • Streaming: Tidal, Apple AirPlay, Vtuner, Ximalaya, lokale tjenester

  • Pris: 3799, 5999 og 7499 kr.


Dommen:

  • Kvalitetsindtryk: 5/5

  • Brugervenlighed: 4.5/5

  • Funktioner:4/5

  • Ydelse: 4.5/5

  • Pris: 2.5/5

  • Samlet vurdering: 4/5


Testholdet mener:

Designlækre, danske højttalere med flot lyd og nem betjening. Appen har dog mangler og prisen er høj.

Urbanears Multirum

Lotsen og Baggen hedder de to multirumshøjttalere fra Urbanears.


  • Højttalere i test: Lotsen + Baggen

  • Effekt: 20 W + 60 W

  • Kablet: 3,5 mm stereo minijack

  • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth 4.2 Classic + Low Energy 4.2 AVRCP + A2DP, Wi-Fi

  • Streaming: Spotify, internetradio, Chromecast, Apple AirPlay Pris: 1590 kr + 2790 kr.


Dommen:

  • Kvalitetsindtryk: 3.5/5

  • Brugervenlighed: 5/5

  • Funktioner:4/5

  • Ydelse: 3.5/5

  • Pris: 4/5

  • Samlet vurdering: 3.5/5


Testholdet mener:

Multirum til overkommelige priser. Lyden er god, betjenin-gen nem, men appen lidt begrænset i sine muligheder.

Marshall Multi-room

Designmæssigt har Marshall ikke sluppet sine rock'n'roll-rødder. Og der er fine drejeknapper.


  • Højttaler i test: Acton

  • Effekt: 50 W

  • Kablet: 3,5 mm stereo minijack

  • Trådløst: Wi-Fi, Bluetooth 4.2 Classic + Low Energy 4.2 AVRCP + A2DP, Wi-Fi

  • Streaming: Spotify, internetradio, Chromecast, Apple AirPlay

  • Pris: 2495 kr.


Dommen:

  • Kvalitetsindtryk: 4.5/5

  • Brugervenlighed: 5/5

  • Funktioner: 4/5

  • Ydelse: 4/5

  • Pris: 3.5/5

  • Samlet vurdering: 4/5


Testholdet mener:

Lækker lyd, god byggekvalitet og masser af attitude. Man skal dog køre uden om appen for at få det fulde udbytte.