Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Multirum uden grænser

Yamaha relancerer sit originale MusicCast multirum-audiosystem som en trådløs løsning i markedets bredeste streaming-produktprogram fra et enkelt brand.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ligesom adskillige andre producenter af audioudstyr har Yamaha uden tvivl siddet og først undret sig, siden ærgret sig over nye aktørers succes med multirums-lydsystemer. Men nu kan det være nok. På IFA-udstillingen i september 2015 demonstrerede Yamaha, at de vil udfordre først og fremmest Sonos’ dominans, og våbnene skal være et meget bredere sortiment og højere lydkvalitet.

Til det formål har firmaet taget sin MusicCast-teknologi, som blev introduceret tilbage i 2003, støvet den af og integreret den i foreløbig næsten 30 produkter. Udvalget spænder fra kompakte højttalere over lydbarer til surround-grej i alle klasser. Det gør MusicCast til den største satsning på multirums-streaming lige nu.
Kort fortalt er MusicCast Yamahas bud på en multirum streamingteknologi, der kan forsyne op til 10 kompatible produkter i lige så mange rum med trådløse audiosignaler via et almindeligt Wi-Fi-hjemmenetværk.

Noget af det unikke ved MusicCast er det store antal kilder, som teknologien kan håndtere, samt mulighederne for at linke signalerne på kryds og tværs i et system. Denne fordel er ikke begrænset til digitale signaler. Hvis du spiller vinyl på en pladespiller, som er tilsluttet AV-receiveren i hjemmebiografen, kan du også høre denne musik over enhver anden MusicCast-enhed på det samme netværk.

Yamaha YSP-1600 Med en bredde på en meter er YSP-1600 lydbaren skabt til fladskærme på 50” og opefter. Lydstrålerne fra de 8 små enheder midt på fronten kan styres digitalt og skabe en vis surround-effekt.

Det siger vel næsten sig selv, at systemet styres ved hjælp af en app på en iOS- eller Android-enhed.
Yamaha vil selvfølgelig meget gerne levere en totalløsning, men MusicCast er faktisk et ganske åbent system. Hvis eksempelvis en gæst vil spille noget musik fra sin smartphone i dit hjem, behøver vedkommende ikke blive oprettet på en mere eller mindre besværlig måde. Apple-brugere kan uden videre tilgå MusicCast-enhederne via AirPlay, og Android’er kan bruge Bluetooth, som også gør det muligt at parre trådløse højttalere af ethvert fabrikat og spille på dem.

Starter ved Dåselyd-3
Billige streaminghøjttalere har det med at lyde noget blikagtigt – kvalitet og pris følges som regel ad. Internt taler Yamaha om dåselyd på forskellige niveauer, og MusicCast-sortimentet starter ved Dåselyd-3, som skal angive nogle konkurrenters mellem- eller topklasse.

WX-030 er konstrueret og designet som en streaminghøjttaler, der skal styres fra en smartphone eller tablet. WX-030 er konstrueret og designet som en streaminghøjttaler, der skal styres fra en smartphone eller tablet.

Til gengæld er der nærmest ingen øvre grænse hos Yamaha. MusicCast-koncentrationen er størst blandt AV-receivere og forstærkere, hvor hele den nye generation – 14 modeller i alt – er kompatible. I toppen finder vi den kompromisløse CX-A5100 surroundprocessor, som sammen med den matchende MX-A5000 11-kanals effektforstærker koster over 40.000 kr. Tilsæt 11 ordentlige højttalere og mindst et par subwoofere, nyd den fabelagtige lyd – og udskyd købet af en ny bil på ubestemt tid.

I modsætning til blandt andet Sonos, som aktuelt ikke understøtter indhold i højere end cd-kvalitet med 44,1 kHz/16-bit, kan alle MusicCast-produkter streame ukomprimeret musik med op til 192 kHz/24-bit opløsning samt Apple Lossless 96 kHz. Nogle modeller kan også håndtere DSD (det oprindelige Super Audio cd-format) ved 5,6 MHz, som nogle nørder anser for endnu bedre.

Der er den begrænsning, at kun det rum, der er indstillet som ”Master”, kan spille ved den højeste opløsning. I de op til ni andre rum downsamples det digitale audiosignal til 48 kHz, som stadig er en anelse bedre end cd.

MusicCast-teknologiens fleksibilitet er en stor fordel. Denne skribent har en betragtelig del af sin digitale musiksamling liggende på en NAS-server. Cd’er er altid blevet rippet i fuld kvalitet som WAV-filer, og desuden er der et betydeligt antal filer, som er downloadet i den højest tilgængelige kvalitet og derfor sidder med i forskellige formater og opløsninger. I sådan en situation er det rart at kunne nyde den fulde lydkvalitet over husets primære audiosystem, men det er næsten endnu vigtigere, at et mindre streamingsystem ikke afviser nogle musikfiler som inkompatible, men helt automatisk downsampler og spiller dem.

Test af løsning til tre rum
Til denne test har Yamaha leveret tre MusicCast-produkter. Det drejer sig om en YSP-1600 lydbar, der spiller hovedrollen i historien, samt en ISX-80 fm-radio og en WX-030 højttaler (Dåselyd-3) fra firmaets Desktop Audio-produktfamilie.

ISX-80 er en lækkert designet og ganske kostbar FM-clockradio, der spiller godt og kan tage internetradio. ISX-80 er en lækkert designet og ganske kostbar FM-clockradio, der spiller godt og kan tage internetradio.

WX-030 til 2400 kroner er en ultra-minimalistisk streaminghøjttaler, som leveres med en LAN-bøsning og ellers kan køre Wi-Fi, AirPlay og Bluetooth. Der er ingen analog tilslutning. Højttalerbestykningen udgøres af en 9 cm bas, en 3 cm diskant og en ikke nærmere specificeret passiv radiator (slavebas). Den maksimale udgangseffekt opgives til 30 W.
ISX-80 til 3600 kroner er en ganske frækt designet clockradio med et karakteristisk display midt på den kvadratiske front. Tuneren kan kun modtage fm, men hvem har brug for DAB, når der er et langt større stationsudvalg – også fra Danmark – via internetradio? ISX-80 spiller stereo med 2x 15 W fra en 8 cm bas og en 3 cm diskant i hver kanal, og der er en analog AUX-indgang.

YSP-1600 til 4700 kroner er en meget diskret designet lydbar, som Yamaha kalder en Digital Sound Projector. Ved at udnytte rummets flader som reflektorer skal otte små 2,8 cm højttaler-enheder kunne skabe ægte 5.1-kanal surround-lyd. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men i et rum uden reoler og gardiner kan surround-illusionen blive ganske overbevisende – især når der er lukket godt op for styrken.

Der er også to opadrettede subwoofere med en diameter på 8,5 cm. De lægger en vis bund i lydbilledet, og deres bidrag kan justeres med op/ned-knapper plus forvalg til forskelligt indhold. Udgangseffekten opgives til maks. 80 W, fordelt med 2,5 W til hver af de små enheder og 30 W til hver sub. Lydbaren har de mest omfattende tilslutninger i dette testfelt og kan blandt andet modtage et digitalt audiosignal fra tv’et via HDMI eller et optisk kabel. Der er også en 4K/UHD-kompatibel HDMI-indgang og en udgang til en mere potent subwoofer.
Betjeningen af MusicCast-produkterne har i det store og hele været en positiv oplevelse. Det har ikke været et problem at få dem koblet op til mit hjemmenetværk, men det havde været rart, hvis de kunne køre på det høje 5 GHz-bånd, hvor der er bedre plads end på 2,4 GHz.

MusicCast-appen viser de opkoblede produkter. Hvis der er flere end de tre viste enheder, styres de bedst fra en tablet. MusicCast-appen viser de opkoblede produkter. Hvis der er flere end de tre viste enheder, styres de bedst fra en tablet.

MusicCast-appen har en brugervenlig struktur og er lækkert designet – meget bedre end YSP-1600’s skærmmenuer, der ser ud, som om Yamaha har fundet en kasse med ZX81-grafikchips ved en udgravning på lageret. Teksterne er på dansk og mere for-ståelige end normalt.
Det går nogenlunde at have tre produkter på en 5,2”-mobilskærm, men en tablet giver et langt bedre overblik over indholdet på streamingtjenester og en NAS-musiksamling.

Fyldig og behagelig lyd
Klangen er grundlæggende fyldig og behagelig – absolut ikke tynd og blikagtig.
Men selvfølgelig vokser træerne ikke ind i himlen. Hverken WX-030 højttaleren eller ISX-80 clockradioen kan spille særligt højt eller dybt, og der skal ikke lukkes for meget op for styrken, før musikken kommer til at lyde lidt anstrengt.

Så er der mere substans i lyden af YSP-1600 lydbaren. Den spiller med lethed sokkerne af de indbyggede højttalere i ethvert tv, som jeg har hørt – med undtagelse af et BeoVision. Lydkvaliteten kan i mine ører sammenlignes med gengivelsen fra et mindre musikanlæg. Rytmisk musik rocker rigtigt godt, og til filmlyd er lydbaren helt på hjemmebane, selv om den ikke formår at sende naboerne langt op i det røde felt.

Her er Yamahas lydbar placeret under fladskærmen, clockradioen står på disken, og der er trådløs streaming i hele boligen. Her er Yamahas lydbar placeret under fladskærmen, clockradioen står på disken, og der er trådløs streaming i hele boligen.