Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Multirum med AirPlay

Send musik trådløst rundt i hele huset med Apples AirPlay-teknologi.

Af Peter Engels Ryming, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er fast læser af T3, ved du, at vi ikke er ubetinget glade for kabler. De roder, samler støv og pynter bestemt ikke. Derfor elsker vi trådløse teknologier som Sonos musiksystem og Apples nye AirPlay, der gør det muligt at streame musik fra iPod Touch, iPhone, iPad og iTunes på computeren til alle kompatible enheder. Sonos har længe hersket over multirumsløsningerne, men med AirPlay har Apple introduceret et anstændigt alternativ, der både er billigere og mere fleksibelt. Med AirPlay kan du høre din musik i hele huset. I denne test kigger vi på fem forskellige AirPlay-løsninger, der kan bruges i forskellige rum og brugssituationer, hvad enten du vil koble AirPlay på et eksisterende hi-fi-anlæg eller stille en ekstra højttaler op i soveværelset eller kontoret. Eller alle tre ting på en gang. Der er altså ikke tale om en sammenlignende test, da de alle har forskellige anvendelsesmuligheder. Derfor kårer vi heller ikke en testvinder, men bedømmer hvert produkt på sine egne præmisser.

Sådan virker airplay

AirPlay er ikke Apples første flirt med trådløs musik. Allerede i 2006 introducerede Apple teknologien AirTunes, der gjorde det muligt at sende musik trådløst fra iTunes til en Airport Express-router. Men løsningen krævede, at der blev tilsluttet et sæt aktive højttalere til routeren. Med lanceringen af den nye Apple TV og iOS 4.2 blev AirTunes omdøbt til AirPlay, kablerne blev klippet helt, og det blev muligt at streame både musik, fotos og video mellem computere, iPhone, iPad og iPod Touch. Helt lavpraktisk betyder det, at du kan sende musik fra din iEnhed, f.eks. iPhone, til et AirPlay-anlæg helt trådløst og uden opsætning. Det samme gælder, hvis dine venner kommer forbi med en iEnhed og vil spille en sang for dig. Har du flere AirPlay-anlæg rundtomkring i huset, kan du vælge at sende musikken til dem alle på en gang. Den mest simple opsætning af AirPlay består af en computer med iTunes, en iPhone og en Apple TV-boks, der er sat til tv’et. Med denne opsætning kan du ikke alene se videoer fra computeren på din fladskærm, du kan også fjernbetjene begge ved hjælp af Apples gratis app Remote, der kan hentes på App Store, ligesom du kan streame video, musik og billeder til fladskærmen fra din iPhone. AirPlay benytter WiFi til at sende musikken rundt, så AirPlay kræver, at du har et trådløst netværk og kobler dine iEnheder på nettet.

Generelle indtryk

Opsætningen af AirPlay kan være både nem og besværlig, alt efter produktet. Zeppelin Air er relativt svær at installere, fordi den ikke har skærm og derfor kræver, at den tilsluttes en computer under opsætningen. JBL On Air er nem, fordi den har skærm – det samme gælder Denon CEOL.

Under testen oplevede vi enkelte udfald i musikken på samtlige enheder undtagen Apple TV. Det er umuligt at vide, om det skyldes begynderproblemer med AirPlay-teknologien eller ”klumper” i netværket. Men vær opmærksom på, at udfald vil forekomme – i hvert fald indtil Apple får opdateret AirPlay. God fornøjelse! …

Apple TV er en lille sort boks med få tilslut-ningsmuligheder, men med mange funktioner. Den åbner nemlig ikke bare for muligheden for at streame musik til hi-fi-anlægget via AirPlay, man kan også streame billeder og video fra iEnheder til tv’et. Åbn et foto på din iPhone, tryk på AirPlay-ikonet, og vupti, så vises det i stor størrelse på fladskærmen. Særdeles smart, når der skal vises feriebilleder til familien.

Opsætningen af Apple TV er relativt smertefri, og alt foregår på fladskærmen. Skal du koble den til hi-fi-anlægget, kræves der dog et optisk kabel, da Apple TV ikke har analoge lydudgange. Ikke engang et hovedtelefonstik.Betjeningen af Apple TV foregår ved hjælp af den medfølgende fjernbetjening, der er lige så minimalistisk som selve boksen. Alternativt kan du hente den gratis app Remote fra App Store til din iPhone, iPod Touch eller iPad. Lydkvaliteten er naturligvis fuldstændig anhængig af, hvilket anlæg du slutter Apple TV til. Men du kan snildt streame lossless-filer fra computeren til Apple TV, så i teorien er lydkvaliteten grænseløs.

Er man bosiddende i USA, England eller Tyskland (eller har man oprettet en iTunes-konto i et af de nævnte lande, red.), gør Apple TV det muligt at leje eller købe film og tv-serier via iTunes og Netflix. Men al den funktionalitet er lukket land, hvis du logger ind via din danske iTunes-konto. Ærgerligt. Af samme grund har Apple slet ikke sat Apple TV på menuen herhjemme, i stedet må den købes over nettet eller via en af de få butikker, der importerer den. Er du interesseret, kan du snildt finde dem via en Google-søgning.

On Air Wireless er AirPlay-anlægget til soveværelset. Den har plads til en iPhone eller iPod Touch i den indbyggede dock, så den kan oplade, mens du sover. Den har indbygget alarmfunktion med en belejligt placeret snooze-knap oven på buen. Og så egner lydkvaliteten sig slet ikke til stuebrug. JBL har snittet en dock, der virker nærmest ud af æsken – sæt strøm til, indstil netværket og ud over stepperne. I modsætning til Zeppelin Air kræves der ingen indstilling af AirPlay på nogen tænkelig måde. Når netværket er angivet, popper AirPlay-ikonet automatisk op på dine iEnheder.

Designet er… anderledes. Det ligner noget, der kunne falde i Darth Vaders smag. Jeg er dog ret begejstret for den lille LCD-skærm på fronten, der ikke alene bruges når man navigerer rundt i menuerne, men også viser cover-art fra det nummer, der afspilles, ligesom der skrives, hvilket nummer der afspilles. Det kan i øvrigt slås fra. Heldigvis. Når docken er slukket, vises tiden. Når vi taler lydkvalitet, er JBL On air Wireless bestemt ikke prangende. Den er ikke decideret ringe, men jeg synes godt, man kan forvente lidt bedre lyd af en dock til denne pris. Diskanten er lidt skinger, mellemtonerne har tendens til at forsvinde, og bassen er nærmest ikke eksisterende. Det er ikke et anlæg, der giver de store lydoplevelser, men til soveværelset er det udmærket.

Jeg oplevede ingen udfald i forbindelsen, som hos Zeppelin Air, men til gengæld er der en irriterende forsinkelse på betjeningen. For eksempel tager det indimellem lang tid for docken at opdage, når der skrues ned for volumen på iEnheden.

Det kan godt være, at prislappen på Zeppelin Air skræmmer, men tag ikke fejl: Går du bare en anelse op i god lyd, virker prisen pludselig ikke så overvældende længere. Samtidig er designet i topklasse. Zeppelineren oser simpelthen af overskud. Opsætningen af AirPlay er en kende mere bøvlet, end jeg havde forventet. Zeppelin skal kobles fysisk til en computer ved hjælp af et netværkskabel og indstilles via en opsætningsside, der skal tilgås via ip-adressen i browseren. Det er ikke en svær manøvre, men ikke just den plug’n’play-funktionalitet, jeg forventede fra Apple – og jeg ville ikke turde slippe min mor løs med manualen!

Til gengæld kunne jeg streame lossless-filer fra computeren til Zeppelin Air – og da al konvertering mellem digital og analog foregår på Zeppelin Air, fik jeg himmelsk lydkvalitet. Generelt falder kvaliteten, hvis du streamer fra iPhone, iPad eller iPod Touch, fordi de simpelthen ikke kan håndtere musik over cd-kvalitet. Men stream fra en iTunes-klient på dit WiFi-netværk, så får du fuld valuta for pengene.

Jeg oplevede desværre visse børnesygdomme med AirPlay-teknologien – den mistede simpelthen forbindelsen en gang imellem, og den eneste kur var at tage strømmen fra Zeppelin og starte igen. Det hjalp en kende, da jeg opgraderede firmwaren på Zeppelin Air, men problemet forsvandt aldrig helt. Problemet stammer sandsynligvis fra iOS, for jeg oplevede ingen udfald, når jeg streamede fra iTunes på computeren. Zeppelin Air er til gengæld er en uovertruffen dock, der leverer en – i mine øjne og ører – æstetisk oplevelse, med lyd i særklasse.

Denon Ceol er til dig, der vil have ordentlig musik i hjemmet og går efter en fuldfed hi-fi-erstatning.

Anlægget er snittet i et lækkert moderigtigt hvidt design med ganske få knapper på forsiden og en iPod-dock diskret placeret under en luge på toppen. Ceol er et ualmindelig alsidigt alt i et-minianlæg, der kan spille musik fra cd, FM-radio, iPod, computer, USB-medier, internettet og så naturligvis AirPlay. Men det kræver tålmodighed at få adgang til Aladdins Hule, for det er ikke helt simpelt at komme igennem opsætningen af det trådløse netværk. Noget nemmere går det, hvis man bruger en kablet netværksforbindelse. Når først dørene er skubbet op, er der kun få problemer. Jeg havde kun enkelte udfald på AirPlay, typisk hvis jeg rodede med for mange knapper på en gang. Det kunne tyde på, at netværket ikke kan følge med. Dertil skal siges, at jeg oplevede udfald på samtlige enheder i testen.

Anlæggets mange muligheder er næsten overvældende, men menuerne er nemme at komme rundt i. Der kan streames fra computeren og netværksharddisken via DLNA, modtages internetradio fra tusindvis af stationer, og har du konto hos Last.fm, kan du streame musik derfra også. Sætter du en iPod eller iPhone i docken, kan du bruge anlæggets medfølgende fjernbetjening til at manøvrere rundt i den.

Lydkvaliteten er naturligvis afhængig af, hvilke højttalere du tilslutter. Ceol leverer 2x65 watt, og med de rigtige højttalere får du den absolut bedste lyd i denne test. I særdeleshed hvis du sender lossless audio fra iTunes på computeren via AirPlay.

Philips har snittet feltets mest utraditionelle løsning. Fidelio AirPlay består af to højttalere og en lille dock, du kan vælge at bruge eller lade være. Højttalerne kobler sig på det trådløse netværk, så du kan streame direkte til dem uden mellemled. Og lad mig understrege: Lyden er fænomenal.

Fidelio-højttalerne ligner et æg fra Alien-filmene, med et periskop ovenpå.Den ene højttaler har indbygget en digital forstærker og kræver strøm. Til gengæld skal den anden højttaler blot kobles sammen via et enkelt lydkabel. Det giver minimalt kabelrod. Til gengæld egner Fidelio-sættet sig mindre som supplement til et hi-fi-anlæg, for eneste mulighed for at få lyd fra dem – ud over AirPlay – er ved at tilslutte højttaleren via det minijack-stik, der i virkeligheden er beregnet til at tilslutte mobiltelefoner og andre mp3-afspillere.

Opsætningen af AirPlay er en udfordring, fordi Fidelio ikke har nogen skærm. I stedet skal du koble Safari-browseren i iPhone på højttalerne via en IP-adresse og derigennem fortælle dem navnet på dit trådløse netværk. Det er bøvlet, men skal heldigvis kun ske én gang – medmindre du skifter kodeord på dit trådløse netværk, for så er det om igen.

Til gengæld belønnes du med forrygende lyd. Der er masser af oomph i højttalerne, uden at det går ud over detaljerne i musikken. Et sammenhængende lydbillede. Okay, Fidelio-sættet er ikke billigt. Men du får englelyd og hifi uden at have et anlæg stående. Det er minimalisme uden at gå på kompromis med lyden. Glimrende!