Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: MSI Optix MPG27CQ: VA-panel til gaming – på godt og ondt

MSI vil ind på skærmmarkedet for high end-gaming med denne Optix-model.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Forestil dig en pc-skærm. En med høj opdateringshastighed, lav responstid, lækkert design og RGB-stemningslys. Det kunne lyde som om, at det er en ny ROG gamingskærm fra Asus ikke? Det gør det bestemt, men det beskriver også MSI’s nye Optix MPG27CQ. MSI er allerede en rival til Asus i andre områder af pc-gaming, og nu går MSI også ind i markedet for high end-gaming-skærme.

MPG27CQ dukker op lige i smørhullet for pc gamingskærme. Den har en 27” skærm med 1440 pixel. Det er et meget godt kompromis mellem visuelle detaljer og glatte gamingoplevelser. 4K er, når alt kommer til alt, en fed idé, men selv de nyeste og bedste grafikkort kan ikke drive de mange pixel i de trecifrede billedfrekvenser, som kræves for at få seriøs glidende og gnidningsfri gameplay. Hvis du breder de 1440p ud over mere end 27”, ville resultatet blive stadig større og grimmere pixels.

Der er 27”-skærme, og så er der 27”-skærme ...

Der er 27” 1440p-skærme, natur-ligvis, og så er der 27” 1440p-skærme. En helt basal model med et billigt TN-panel er begrænset til 60 Hz opdateringshastighed, hvilket ikke helt er den store gamer-drøm. Det, du i stedet er ude efter, er et kvalitet-LCD-panel, der understøtter 120 Hz-plus refresh, lav latency, hurtig responstid og måske nogle adaptive synkroniseringsmuligheder. Og det er netop en skærm som Optix MPG27CQ.

Udover at ramme 2560 x 1440 27”-målet, så tilføjer MPG27CQ en lang liste af gaming-venlige funktioner inklusiv 144 Hz opdateringshastigheder, 1 ms responstid med brugerkonfigurerbar overdrive og anti-bluf, low input lag-mode, understøttelse for AMD’s FreeSync-teknologi og en blid 1800R panel-krumning – blot for en god ordens skyld. Men det er ikke det hele. Du får også et fedt design inklusv RGB LED-stemningslys.
VA-panelet giver både

Fordele og ulemper

Det samlede resultat er, som vi antydede, noget, der minder om Asus’ ROG gamingskærmen, dog helt uden det samme niveau af finpudsning. Men der hvor MPG27CQ adskiller sig fra pc-gaming-normen, er dets LCD-panel. MSI har valgt VA-teknologien. Det er ikke uhørt i markedet for high end pc-gamingskærme; VA giver betydelig bedre farve og betragtningsvinkler sammenlignet med TN-paneler, og den har bedre kontrastforhold end IPS-teknologi. Problemet er, at VA ikke just har verdens bedste rygte, når det gælder pixel-responstider. Det er derfor ikke helt det oplagte valg til en gamingskærm.

Det, der dog er tydeligt i testen, er, at MPG27CQ er defineret af dets VA-panel. På den positive side er farverne forrygende, og fordelene ved et kontrastforhold på 3000:1 fornægtes ikke: dybsorte niveauer som selv de bedste IPS-skærme ikke kan matche. På den negative side er der en varm, overmættet farvebalance, der er kendetegnet for de fleste VA-skærme.
Til gaming, er det ikke et problem, men et større problem er pixel-responstiden.

MSI har givet MPG27CQ en smart OSD-menu med masser af gaming-funktioner, inklusiv brugerkonfigurerbar pixel response. Den hurtigste indstilling leverer synlig inverse ghosting som en konsekvens af, hvad der må være meget aggresiv pixel overdrive. Det påtvinger også en MSI anti-blur-mode, som begrænser bagbelysningen til 50 %.

Selvom resultatet er forbedret responstid og mindre blurring, så er omkostningerne for høje. Selv den midterste af de tre indstillinger giver inverse ghosting.

Man får en fornemmelse af, at MSI har prøvet at banke et firkantet VA-panel ned i et rundt pc-gaming-hul. Det hindrer ikke MPG27CQ i at være en fin skærm, men det kompromitterer dens evne til fuldt ud at levere opgaven om at være en premium gamingskærm.