Home » Software » MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?
MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?

MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?

Share
RUNDE 5 – Kompatibilitet

Mp3 har eksisteret længe, og det hører til sjældenhederne, at en enhed, der understøtter lydafspilning, ikke understøtter mp3 – uanset licensafgifter og patenter. Der findes mp3-dekoderchips, som man kan putte i alle former for elektronik. Ogg Vorbis har lidt lavere support, men det er kun en brøkdel – du kan finde et par kinesiske afspillere, der ikke er med.

FLAC er lige akkurat det mindst understøttede format, men hver eneste FLAC-fil omfatter den algoritme, der skal til for at dekomprimere den. Hvis vi ser bort fra drm-blokerede numre, bør fremtidens FLAC-filer kunne afspilles på enhver enhed, der i øjeblikket understøtter formatet.

Man bør også overveje deling. Digitale distributionstjenester såsom Bandcamp kræver et lossless-format som FLAC ved upload, idet transkodning til et andet format er relativt enkel med en perfekt master. Hvis du laver audio, er FLAC derfor et must.

Se også:  Nyn melodien og Google finder den for dig

Der er imidlertid en tendens til, at podcasts bliver distribueret i mp3, fordi det er, hvad de fleste brugere forventer: Filerne kan mases, og virkningen af dets kompressions-algoritmer på det talte ord er ikke helt så problematisk, som den er på musik.

Vinder: MP3

Og vinderen er …

Det er ikke en kategorisk sejr, fordi brugen af formater er noget meget subjektivt, men vi kårer alligevel FLAC. Formatet er veletableret, og det er fleksibelt og stærkt nok til at blive fremtidens de facto-audioformat. Og hvis du har kvalitet som mål, er der ingen erstatning for et lossless-format.

Ogg Vorbis’ åbne væsen taler til dets fordel, og det er afgjort i stand til at levere seriøs kvalitet, men formatet har altid stået lidt i skyggen. Det er mp3 til dem, der ikke vil bruge mp3 på grund af dette formats lukkede og patenterede natur. Sandsynligheden taler for, at Ogg Vorbis i fremtiden vil få endnu mindre udbredelse.

Se også:  Musik holder modet oppe: Danskerne ser optimistisk på 2021

Mp3 går formentlig ingen steder. Formatet er ideelt til en række praktiske formål, men dets stilling som formidler af musik kan muligvis blive bragt i fare. Firmaer som Amazon vil næppe holde op med at distribuere det i den nærmeste fremtid, men forbrugernes krav kommer til at svinge mod kvalitet snarere end filstørrelse, og her ser vi FLAC komme på banen – navnlig hvis selskaberne tror, at de kan tage lidt mere for en bedre lydkvalitet.

TAGS
flac
MP3
musik
Ogg Vorbis

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S