Home » Software » MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?
MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?

MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?

Share
RUNDE 3 – Frihed

Komprimeret musik opstod for alvor med udbredelsen af mp3, på trods af at der allerede eksisterede et væld af andre udmærkede formater. Skyd skylden på WinAmp, WMA’s elendige kvalitet og RealAudio, og læg hertil, at mp3 var nemmere at afkode på den tids processorer.

Problemet er, at mp3 til trods for sin allestedsnærværelse ikke har været gratis. Det endelige patent udløber nu, og Technicolors licensprogram for
codecen sluttede i april 2017. Nu er der ingen grund til ulovligt at downloade LAME-koderen, og mp3 kan have mulighed for at få et ordentligt comeback.

De to andre formater er begge gratis. Det ligger implicit i FLAC’s navn: Free Lossless Audio Codec. Formatet er gratis, og det samme gælder Ogg. Både FLAC og Ogg Vorbis opstod på baggrund af open source-miljøet, og til trods for, at de begge er ærværdige (de forskellige tekniske aspekter af Oggs bitstream-format blev således fastlagt for 17 år siden), kan man frit hakke begge formater i stykker og lave sit eget format, hvis man er en smule skør.

Se også:  Den danske musik er tilbage på YouTube

Uafgjort: Ogg Vorbis og FLAC

RUNDE 4 – Opløsning

Til trods for at mp3 teknisk set er lossy, kan formatet kodet ved 320 kB/sek. og med 48.000 Hz udfordre alle andre end de allermest følsomme ører.

Ved standardopløsningen på 128 kB/sek. eller 192 kB/sek. giver mp3 dog en langt mere flad lyd. Hvis du vil høre et eksempel, kan du opsøge Ryan Maguires eksperimenter med rendering af den lyd, der går tabt ved mp3-kompression: http://vimeo.com/ryanmaguire. Ogg Vorbis er også lossy, men hvis man skruer op for kvalitets indstillinger under kompressionen, bevarer formatet langt bedre de fine nuancer. Begge formater kan bruge variabel bitrate-kodning til at maksimere kompressionen og lægge mere vægt på komplekser områder.

Se også:  Ferie derhjemme? Så lær at spille

FLAC er kongen, og der er en god grund til, at dette format udgør basis for de fleste digitale distributionsnetværk. Man kan presse det langt over grænsen for menneskelig hørelse, og da formatet er lossless, bliver smukke kompositioner ikke ødelagt af hørbare elementer.

Det er også skabt med henblik på nøjagtighed; bittesmå fejl i rendering ødelægger ikke hele nummeret. Og man kan sammenligne summen af komprimerede filer og sikre sig, at de er helt korrekte. Hvis du ikke bruger FLAC, er du på afveje.

Vinder: FLAC

TAGS
flac
MP3
musik
Ogg Vorbis

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S