Home » Software » MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?
MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?

MP3 vs. FLAC vs. Ogg Vorbis [TEST]: Hvilket lydformat er bedst?

Share

Hvis du er tunghør, har du måske aldrig overvejet det betimelige i en seriøs holmgang mellem de tre store formater indenfor digital musikhåndtering. I så fald skal du høre efter. Der er nemlig meget at lære her.

Husker du den støvede gamle mappe med mp3’er fra de oprindelige Napster-dage? Det var ikke sådan, man skulle høre, lagre eller dele musik. Lad os splitte formaterne ad og se, hvem der vinder og taber i de forskellige kategorier, alt imens vi holder WMA i armslængdes afstand og ignorerer den omstændighed, at WMA har en lossless-version, der faktisk ikke er det ringeste, vi har hørt

RUNDE 1 – Filstørrelse

Denne faktor har ikke længere vores store bevågenhed, eftersom vi i dag fylder vores maskiner op med en ekstra terabyte eller 12. Imidlertid knytter den primære brug af audiofiler sig sandsynligvis ikke til skrivebordet; den foregår på farten. Og mobile enheder, uanset om de er smartphones eller den nye generation af dedikerede afspillere, har uundgåeligt ynkelige lagermuligheder.

Se også:  Nyn melodien og Google finder den for dig

FLAC laver langt de største filer blandt de i testen nævnte kompressionsmetoder. Hvis du genererer dine egne filer, er FLAC-filer typisk mindre end en direkte kopi fra en cd til en wav-fil, men forskellen er ikke overvældende. Det normale størrelsesforhold er omkring 10:6. Et typisk nummer vil ligge omkring 30 MB, men kommercielle filer i høj opløsning er gerne langt større.

Mp3 og Ogg Vorbis er lige forrygende, når det gælder om at vride musik ind på et lille område – numre, der er til at holde ud at høre på, fylder typisk 4-5 MB, afhængigt af den dekoder, der komprimerer dem, og af de specifikke indstillinger. Man kan argumentere for, at Ogg Vorbis giver det bedste forhold mellem kvalitet og størrelse, men det er en ret subjektiv betragtning.

Vinder: Ogg Vorbis

RUNDE 2 – Kompressionsformat

FLAC’s lossless-kompression kan være svær at forstå – hvordan kan musikkens filstørrelse blive komprimeret uden tab af lydkvalitet? Man kan sammenligne det med zip-kompression. Når man maser office-filer sammen, bliver størrelsen reduceret, men man mister ikke stykker af sin PowerPoint-præsentation.

Se også:  Ferie derhjemme? Så lær at spille

Naturligvis må FLAC’s digitale natur betyde, at vinylelskere vil snerre ad den digitale musiks kornede former, men FLAC’s en-til-en-replikation må få de hengivne elskere af nåle, der hopper rundt i støvede riller, til at tænke sig om endnu en gang.

Mp3 og Ogg Vorbis klarer sig godt. Mp3’s metode til perceptual lyddannelse (frekvenser, som man ikke kan høre, bliver skåret væk) kan komprimere lyd omkring 10-12 gange uden noget større tab af kvalitet. Man går muligvis glip af nogle finere nuancer, men der er ikke tale om det roterende rod, vi kender fra komprimeret WMA.

Ogg Vorbis klarer sig en anelse bedre og bruger en anden psykoakustisk kompressionsmetode end mp3, og her koncentrerer man sig om kvalitet snarere end bitrates. Resultatet kan være filer af tilsvarende størrelse, som lyder mærkbart bedre.

Vinder: Ogg Vorbis

TAGS
flac
MP3
musik
Ogg Vorbis

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S