Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Moores lov er død

Tiden hvor Intel kan fordoble processor-ydelsen hvert andet år er ovre, siger Nvidia.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fra starten har Moores lov været det brændende ideal, der lå til grund for Intels udviklingsarbejde. Teorien, som er navngivet efter firmaets medstifter Gordon E. Moore, går ud på at computerydelsen vil fordobles hvert andet år.

Indtil videre er det faktisk lykkedes ganske udmærket for Intel at leve op til dette. Processorerne ramte dog for nogle år tilbage et hastighedsloft, der er svært at bryde. Intel er derfor begyndt at producere deres velkendte dualcore- quadcore og hexacore-modeller, som kombinerer flere processorkerner i én chip.

Disse præges dog stadigvæk af den serielle tilgang, hvor hver enkelt chip skal arbejde så hurtigt som muligt og betragtes som en selvstændig enhed.

Ifølge Nvidia er denne strategi en dødsejler, hvis man skal opretholde Moores lov. Selskabets vicepræsident Bill Dally beskriver det som at forsøg på at bygge et fly, ved at sætte vinger på et tog.

Ikke helt overraskende ser han i stedet fremtiden i Nvidias egen parallelle processorteknologi. Denne teknologi anvender et stort antal processorerkerner, der er optimeret til effektivitet frem for seriel fart. Således arbejder de sammen om at løse opgaven og anvender kun de ressourcer, der er nødvendige i den pågældende situation.

Det giver ifølge Nvidias chip et langt mindre energiforbrug og en bedre udnyttelse af transistorerne. Fordobler man transistorer i en enkelt chip, som hos Intel, får man et højt energiforbrug men kun en beskeden ydelsesforbedring. Fordobler man i stedet antallet af processorer får man dobbelt så hurtig ydelse og udnytter dermed energien bedre.

At vende branchen mod denne form for teknologi er dog ikke lige til og vil tage lang tid. Efter 40 år med seriel programmering, vil det kræve et brud med en stærk og indgroet praksis, samt et kæmpe arbejde med at omprogrammere eksisterende programmer til at udnytte teknologien.

Nvidia er dog begyndt at anvende den parallel teknologi i deres CUDA arkitektur, som ligger til grund for GeForce, ION, Quadro og Tesla processorerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere