Home » Processor » Moores Lov fylder 50 år
Moores Lov fylder 50 år

Moores Lov fylder 50 år

Share

Efter et halvt århundrede holder Moores Lov om den teknologiske udvikling stadig

På søndag, den 19. april fylder Moores lov 50 år. Moores lov blev første gang nævnt i 1965, da Intels medgrundlægger Gordon Moore i et tidskrift forudså elektronikudviklingen, ved at spå, at antallet af transistorer på en chip vil fordobles hvert år i løbet af de næste ti år. Ti år senere ændrede han fordoblingstiden i loven til to år.

Tre år før grundlæggelsen af Intel, gjorde Gordon Moore sig den observation, at transistorer – den fundamentale byggeklods af mikroprocessoren og den digitale tidsalder – vil falde i pris og stige i ydeevne i en eksponentiel rate.

Han vidste ikke dengang i 1965, at han introducerede en ide, som ville ændre verden og komme til at hedde ”Moores Lov” og som ville drive det næste halve århundredes – mindst – transformerende, teknologiske udvikling.

Mange apparater, som folk bruger dagligt, er forsynet af mikroprocessorer, der er bygget af transistorer. Mens disse apparater på dramatisk vis er faldet i omkostninger og forbedret i ydeevne og energieffektivitet, takket være Moores Lov, er de blevet en uundværlig del af vores liv. Telefoner og ure er blevet smarte og biler er forvandlet til kørende computere.

Se også:  Her er 3 tech-giganters bud på fremtiden

Hvis en Intel-baseret Android-telefon, blev lavet med teknologien, der var tilgængelig i 1971, ville telefonens mikroprocessor alene, være på størrelse med en parkeringsplads. Forestil dig at skulle tage en selfie med den!

Sammenlignet med Intels første mikroprocessor, Intel 4004, leverer nutidens 14nm processor 3.500 gange så meget i ydeevne, 90.000 gange så effektivt og til 1/60.000 af prisen.

Moores lov er en ambition – ikke en naturlov – muliggjort af mennesker, der kæmper for de fundamentale fysiklove. I dag producerer Intels fabrikker mere end 10 mia. transistorer hvert sekund, til brug i apparater, som folk verden over har brug for hver dag.

De første halvledertransistorer var på størrelse med viskelæderet, på toppen af en blyant. Som et resultat af Moores Lov kan mere end seks millioner af nutidens tri-gate transistorer, være i punktummen, i slutningen af denne sætning. Nutidens transistorer er usynlige for det blotte øje. For at se en enkelt transistor, ville du skulle forstørre en typisk chip til størrelsen af et hus.

Hvis man overførte Moores lov til andre industrien, kunne situationen se således ud i dag:

• BILER:
o Hvis bilers brændstofforbrug blev forbedret i samme hastighed, ville en person nemt kunne køre én bil hele livet, på kun en enkelt tank benzin. Ny bil, når du er i starten af 40’erne? Så har du måske kun brug for en kvart tank?
o Med den hastighed transistorerne er blevet mindre, ville din bil være på størrelse med en myre. Du kunne have ekstra dæk i din skjortelomme!

Se også:  Intels nye monster-processor sprænger hastighedsloftet

• KONSTRUKTION:
o Hvis en skyskraber faldt i pris i samme hastighed som Moores Lov, ville en person kunne købe en for mindre end prisen af computer i dag. Supercomputer i din penthouse lejlighed, anyone?
o Og hvis en skyskraber voksede i højden i samme hastighed som Moores Lov, ville den være 35 gange så høj som Mount Everest.
o Hvis huspriserne faldt i samme tempo som en transistor, ville en person kunne købe et hjem for samme pris som en chokoladebar. Sweet!

• FLYREJSER:
o Apollo-programmet, der skulle lande mennesker på månen, kostede 25 mia. dollar. Hvis priserne faldt i samme hastighed som Moores Lov, ville programmet i dag koste ca. det samme som et lille privatfly.
o Rejsen til månen i 1969 tog 3 dage. Hvis Moores lov gjaldt for rumrejser, ville rejsen nu tage 1 minut.
o Et fly fra New Zealand til New York ville være ovre i løbet af den tid det tager at tage selen på. Ingen peanuts på flyet?


TAGS
intel
moores lov

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S