Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Motorola Moto Z: Modulær mobil fra Motorola

Klask et ægte Hasselblad-objektiv på din smartphone, eller gør den til en lille projektor i et snuptag. Moto Z er det første rigtig velfungerende bud på en modulær mobil .

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er forsøgt før, men aldrig med held – at skabe en modulær smartphone, der via add-ons kan udvides på forskellig vis.
Moto Z er det mest ambitiøse bud på en modulær mobil hidtil, og det første der lykkes.

Gedigen Android-mobil

Vi vil ikke gå så meget i detaljer med selve mobilen, da den efterhånden har en del måneder på bagen, men helt grundlæggende er der tale om en Android 7.0-mobil med 5,5” knivskarp Amoled-skærm i QHD-kvalitet.

I vores benchmark viste den en ydelse, der er på niveau med mange af de aktuelle topmobiler, og kameraet kan ligeledes konkurrere med de stærkeste rivaler.

Der er lige lovlig meget spildplads omkring skærmen – det virker nærmest lidt flabet, at man har valgt at spilde plads på et Moto-logo mellem fingeraftrykslæser og skærm. Men mobilen er velskabt, og i kraft af sit utrolig slanke og lette design er der plads til, at man kan have moduler bagpå, uden at den virker abnormt stor.

Utrolig nemt

Det skal være nemt at bruge modulerne, ellers gider man det ikke, og det var (blandt meget andet) her LG fejlede med deres halvhjertede G5 fra sidste år. Med Moto Z kunne det ikke være nemmere. Bagsiden af den velvoksne Android-mobil er magnetisk og forsynet med elektroder for at skabe forbindelse med modulerne. Så det er sådan set bare at klaske et modul bagpå, så er det klar til brug med det samme.

Til denne test blev vi forsynet med en power pack fra Incipio, der forlænger batterilevetiden til cirka det dobbelte samt en højttaler fra JBL, der forbedrer mobilens lyd ganske betydeligt, men dog ikke nær så meget som en lille Bluetooth-højttaler til samme pris ville være i stand til. Mest interessant er dog kameramodulet fra Hasselblad og projektormodulet, som Lenovo selv står bag.

Et skud Hasselblad

Hasselblads-modul tilfører mobilen de kameraegenskaber, man under normale omstændigheder må give afkald på i en smartphone. Mest indlysende er selvfølgelig den optiske zoom, men det gode gummigreb samt de fysiske kontrolknapper, fotolyset og den velvoksne blitz skal heller ikke underkendes.

Så snart kameraet sidder på, overtager det al kamerafunktionalitet i mobilen. Kamera-appen viser nu modulets funktioner og giver adgang til dets indstillinger og forskellige optagetilstande.

Billedkvaliteten er fin, men skuffende nok ikke meget bedre end fra det indbyggede kamera. Der er en større skarphed i billederne fra Hasselblad, men lysfølsomheden er nogenlunde den samme.

Blæs skærm-billedet op

Projektormoduler er ikke billigt, men det kan være et genialt værktøj, hvis du vil have et stort billede, uden at slæbe en stor skærm med dig. Klik det bagpå mobilen, så skyder det skærmbilledet op på væggen. En lille stander gør det muligt at vinkle billedet, som du ønsker, og du kan korrigere keystone manuelt eller lade projektoren gøre det automatisk.

Med en opløsning på 480p og en lysstyrke på 50 lumens er det selvsagt ikke en erstatning for hjemmebiografen, men den lille projektor leverer faktisk et flot og klart billede helt op til omkring 60-70 tommer. De indbyggede højttalere gør samtidig lyden tålelig. Så til ferieunderholdning eller præsentationer kan det være en glimrende løsning.

Stort potentiale

Moto Z er en glimrende smart-phone, og det modulære koncept er gennemført. De tilhørende moduler er også af høj kvalitet. Hvad fremtiden kan bringe af nye moduler kan kun tiden vise, men først og fremmest skal det blive spændende at se, om konceptet faktisk får lov at vokse videre, eller om vi allerede har set de moduler, der kommer.

For når de udelukkende fungerer med mobiler i en speciel serie fra Motorola, er det en relativt begrænset platform, som nemt kan falde fra hinanden, hvis ikke brugerinteressen er stor nok. Men vi håber, det får lov at leve, for konceptet har stort potentiale.