Home » Andet » Moderne digitalcamouflage: Du kan bare ikke se mig!
Moderne digitalcamouflage: Du kan bare ikke se mig!

Moderne digitalcamouflage: Du kan bare ikke se mig!

Share

Det er svært at ramme en usynlig fjende. Derfor er camouflage et af de mest effektive krigstricks i verden. Svenske Saab Barracuda fremstiller noget af fremtidens ypperste

Camouflage kan vinde et slag i en krig. Derfor ledsages større troppegrupperinger oftest af en erfaren rekognosceringsenhed. Men selv en trænet observatør kan blive overrasket, selv om han spejder efter en mulig fjende med skarpe øjne, kikkerter og termiske kameraer. Pludselig ruller et fuldt kampklart BV206-bæltekøretøj ud fra den lille lund 500 meter væk. Hvordan i alverden undgik den at blive opdaget?

Hemmeligheden er, at kampvognen stod skjult under en skræddersyet mobilt 3D-camouflagedragt specielt fremstillet til på næsten magisk vis at skabe uorden i lysets bølger og derved narre øjet til at overse noget, der rent faktisk er synligt lige i synsfeltet.

Det startede med fiskenet

Firmaet bag denne utroligt effektive beskyttelse hedder Saab Barracuda LLC. Selskabet er tæt tilknyttet den svenske Saab-koncern i Gamleby ved Kalmar, men har også en afdeling i North Carolina i USA. I visse segmenter har producenten allerede over 90 procent markedsandel globalt.

Se også:  Nu bliver der biltrafik på Månen

Saab Barracuda leverede i 1957 et pvc-camouflagenet, der minder om fiskenet, til det svenske forsvar. Det kunne narre øjet. I dag er situationen en anden. Nu gælder det først og fremmest om at narre fjendernes stadigt mere avancerede og forskelligartede detektorer og sensorer.

Kampvogne kan blive overbevisende camoufleret på alle årstider og
i al slags terræn.

I moderne krigsførelse råder tropper over avanceret overvågningsudstyr og anvender radar og forskellige sensorer, der kan skelne varme, infrarødt lys og meget andet, og så har de traditionelle camouflageløsninger ikke en chance.

For 25 år siden begyndte Saab Barracudas et såkaldt multispektralt camouflagedækken eller Ultra Lightweight Camouflage Net System (ULCANS) med fuld camouflagevirkning i hele det optiske spektrum, herunder det ultraviolette (UV), det synlige område og det nærinfrarøde (NIR).

Se også:  Kvantecomputerne er her nu...

Multispektral camouflage udvisker også alle signaturer i det termiske (infrarøde) område og radarområdet. Produkterne er inddelt i forskellige hovedkategorier: 2D- og 3D-camouflagenet op til 450 kvadratmeter, teltcamouflage til op til 100 kvadratmeter telte samt mobil camouflage, som er integreret i køretøjer eller på specialsoldater som en del af deres bemaling eller uniform.

2D-camouflage er bedst egnet til forholdsvis fladt og ensartet terræn, mens 3D-camouflage overlegen på arealer med en mere sammensat og varieret natur.

Begge typer er multispektrale og har forskellige egenskaber og fordele. Mens 2D alene er opbygget af et enkelt materialelag med påtrykt mønster, er 3D-camouflagen udformet af to lag, hvor basislaget er stærkt og stabilt, og andet lag danner et bladlignende mønster, der giver perfekt beskyttelse i skove og bevoksninger.

TAGS
digitalcamoflage
innovation
krig

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S