Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mobiltelefoner vs. tablets vs. Chromebooks - hvem er bedst?

Vi skal bruge internettet, vi skal have ordnet sagerne, og vi skal gøre det på en praktisk facon. Men hvilket format skal den herlige enhed antage? Er det et lille stykke teknologi, der er stuvet til randen med funktioner, og som passer i lommen? Et lidt større stykke teknologi der kan ligge i tasken? Eller noget, der ligner en lille laptop? Det er altid svært at slå tre meget forskellige ting sammen, men hver af disse kategorier lever op til kravet – uden at smadre økonomien.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1. omgang: Produktivitet
Det kommer ikke som nogen overraskelse, at det er meget svært at arbejde effektivt på en mobiltelefon. Selv de største telefoner har en skærm, der lige akkurat er for lille til at indeholde en anvendelig del af et dokument plus et skærmtastatur. Telefonen har apps, der svarer til Microsoft Office, Googles samling og alt muligt indimellem, men rent faktisk at bruge dem er en helt anden sag. Man kan sige det samme om tablets: Hvis man for alvor vil bestille noget på en enhed uden tastatur, skal man jonglere med Bluetooth-ekstraudstyr og knibe øjnene hårdt sammen. Ikke desto mindre er der lidt mere skærmplads at arbejde med på større enheder, og visse eksempler (navnlig iPad Pro) er bedre egnede til kunstnerisk arbejde end nogen anden enhed.

De værktøjer, der er på en Chromebook, er mere begrænsede end dem på en komplet pc, og dens kræfter er langt mindre. Laptop-formatet er langt bedre egnet til at få tingene fra hånden. Men man kan løse stort set enhver opgave med webbaserede apps, og (vakkelvorn) kompatibilitet med Android-apps betyder, at man sandsynligvis kan udfylde de tommer felter, hvis man støder hovedet mod muren.

Vinder:
Chromebook

2. omgang: Medieforbrug
Det er svært at opdele vores kategorier, fordi de hver for sig har deres fordele. Man kan anbringe en Chromebook på en overflade i den rette vinkel og kværne så mange film og onlinevideoer ud, som man vil, mens man slapper af. Men vi må alligevel placere den i bunden af stakken. Medmindre man investerer en masse penge i en Chromebook, kommer man til at arbejde med en jammerlig skærm – og det giver strengt taget ingen mening at give mange penge for en Chromebook.

[irp]

Med tablets får man den større skærm og som regel gode synsvinkler. Bortset fra et rigtigt tv er der ikke noget bedre, når det gælder om at hygge sig på sofaen og se noget specielt. Fyld en tablet op med medier, før du tager på rejse, og du kan fordrive tiden i bedste stil. Men er en tablet lige så stærk som en LTE-baseret telefon, der kan ligge i en lomme? Langtfra. Podcasts, lydbøger, streaming radio – de egner sig alle bedst til en lille enhed, og ulempen ved en telefons mindre skærm slår ikke fordelen ved dens portabilitet. Mobilt medieforbrug på et af de to andre formater er simpelthen ikke så praktisk.

Vinder:
Mobiltelefon

3. omgang: Praktisk anvendelse
Her løber vi ind i den omstændighed, at der er flere måder at bedømme enhederne på. Tænk for eksempel på telefonen, den trofaste internetforbund-ne følgesvend, der altid er parat til at hjælpe dig. Svær at slå, muligvis, men prøv så at foretage et lille eksperiment: Tag din telefon op af lommen, åbn din messenger-app, luk øjnene, og skriv en besked. Hvis du prøver at foretage den samme øvelse med en Chromebooks håndgribelige og følsomme tastatur, er der stor sandsynlighed for, at du får langt bedre resultater.

[irp]

Hvis du får brug for assistance til den praktiske anvendelighed, kan du finde dem på stort set enhver ordentlig enhed. De varierer lidt, afhængig af den pågældende hardware, men du kan uden tvivl finde grafiktilstande med stor kontrast, forstørrelse, skærmlæsere, talegenkendelse og diktatfunktionalitet på disse enheder. Valget vakler mellem telefonen og Chromebooken, og den sidstnævnte vejer tungest – tastaturet scorer ekstra point og tilføjer til al overflod en række hjælpefunktioner til handicappede.

Vinder:
Chromebook

Ydelse
Igen en kategori, der afhænger af den aktuelle hardware; hver kategori har enheder i den lave og den høje ende. Hvis du bruger under tusind kroner på en tablet, kan du ofte forvente nogle hårrejsende langsomme responstider. Hvis du i stedet giver 17.000 kroner for en iPad Pro, får du et langt mere levende interface. Billigere telefoner og billigere Chromebooks har det samme problem: De er for svage, og deres formål er at se godt ud på billeder. Det gør en stor forskel, når man skal leve med skærme med lavere opløsning, ringere processorer og for lidt ram.

Lad os derfor se på den tunge ende. Benchmarks hjælper ikke, fordi vi deler dem op i tre separate verdener for at gøre vurderingen mere holistisk. Der findes ingen super-Chromebook. Selv Pixel Slate med alt praleriet er ingen super-tablet, og de bedste Android-telefoner har også deres svagheder. Den seneste generation af iOS-enheder er – uanset hvad man mener om folkene bag og deres filosofi – langt de kvikkeste og mest tilfredsstillende stykker mobil hardware, og selv om en iPhone er sej, er det den A12X Bionic-processor, der ligger i 2018-udgaven af iPad Pro, som de andre skal slå.

Vinder:
Tablet

Pris
Du glade, hvor er telefoner dog dyre. Og det ser ud til, at de bliver endnu dyrere. Det gælder ikke dem alle – der kommer en konstant strøm af nye mærker fra Kina, som synes at bryde grænserne uden at nedbryde købernes økonomi. Men generelt er telefoner langt dyrere, end de burde være, fordi de for det første er statussymboler og kun for det andet er funktionelle. Det har i det mindste én fordel: Pengestrømmen er med til at finansiere en lyst til innovation, som skubber teknologien fremad.

[irp]

Den egentlige konkurrence her står mellem de to andre kategorier, og vi er nødt til at træffe et valg. Man kan få meget, meget billige tablets, men priserne på Chromebooks er forbløffende, når man tager i betragtning, at de faktisk er rigtige computere, i hvert fald hvis man ser bort fra det begrænsede operativsystem. De enheder, der skraber bunden, er ikke altid vinderne, men eftersom vi formentlig altid ville foretrække en 11”-Chromebook fremfor en vaklende 8”-Android-tablet, er der kun ét fornuftigt valg. Husk dog, at hvis man ser sig for, kan man få rigtige Windows-laptops til samme pris som en billig Chromebook – og så kan man gøre mere.

Vinder:
Chromebook

Og vinderen er mobiltelefonen

Chromebook var da en god ide. Google så rigtigt, da firmaet lancerede en enhed med lavere hardwarestandarder og et styresystem, der nærmest tvinger brugeren online. Det er en oplagt måde at binde folk til Googles tjenester på, men det må dog med, at nyere fremskridt har gjort Chrome OS mere fleksibel og brugbar som en enkeltstående enhed. Den har vundet de fleste kategorier i denne subjektive test, men vinder den generelt? Nej.

Det gør tabletten heller ikke. Tiden er gået, men der er faktisk kun ét godt tabletmærke at få. Vi har styret uden om pc-tablets, men vi lægger dem i samme kategori som Android-tablets. Ingen af dem har endnu ramt rigtigt, og pc-tablets er strengt taget blot laptops i forklædning. Vores vinder er mobiltelefonen. Du har brug for en telefon. Den telefon ligger i din lomme, har forbindelse med denne verdens viden og kan underholde dig i timevis, uanset hvor du måtte befinde dig. De to andre kategorier kan prøve deres bedste, men de kan alligevel ikke konkurrere med disse enestående egenskaber.