Mobilopladning  bliver løs på tråden

Mobilopladning bliver løs på tråden

Share

Udviklere og producenter har længe eksperimenteret med trådløs opladning af mobiler, tablets og forskellige andre småapparater. Men det er endnu ikke lykkedes at nå frem til en fælles standard

Trådløs opladning giver mulighed for at oplade din smartphone uden at rode med netadaptere og USB-stik. I stedet skal du bare lægge din smartphone, tablet eller andet på en trådløs opladerplade, og så går opladningen i gang.

Det kræver dog, at din enhed er forberedt til trådløs opladning. Du kan ikke smide enhver mobiltelefon oven på en trådløs opladerstation og så håbe på, at det fungerer. Opladerstationen skal sættes i en stikkontakt eller i en USB-port, og netop dette faktum har fået Phil Schiller, der er vicepræsident for Apple World Wide Marketing, til at tilkendegive, at trådløs opladning – efter hans vurdering – er mere kompliceret end praktisk i de fleste situationer. Derfor giver Apples iPhone-modeller heller ikke umiddelbart denne mulighed.

To systemer – samme forbrugere
For ikke så lang tid siden kæmpede flere systemer om verdensstandarden, men feltet er nu skrumpet til to duellanter, der hver for sig støttes af sammenslutninger af stærke og betydningsfulde producenter. Det er på den ene side Wireless Power Consortium (WPC), der går ind for en standard, der kaldes Qi, og på den anden side står ærke-rivalen A4WP, der satser på det såkaldte Rezence-interface, der også nyder solid opbakning fra navnlig amerikansk industri.

Se også:  Guide: Den store specs-guide for smartphones

Kampen er indædt, men målet er også at udvikle et trådløst opladersystem, der kan opnå global udbredelse og forbrugertilslutning. Indtil for nylig optrådte også en tredje spiller ved navn Power Matters Alliance (PMA), der havde kendte foretagender som Duracell, AT&T samt Starbucks i ryggen, men alliancen har i dag meldt sig ind under A4WP.

Lige nu har WPC og Qi så langt de fleste tilhængere med cirka 137 medlemsorganisationer i 15 forskellige lande. Betydelige producenter som Asus, Belkin, HTC, Google, LG, Nexus, Nokia, Microsoft (Lumia), Motorola, Panasonic, Samsung, Blackberry, Sony og Philips har allerede i forskellige konstellationer lanceret over 100 forskellige mobiltelefoner og andre enheder (eksempelvis digitalkameraer) baseret på Qi-standarden. Og standarden bliver angiveligt også brugt i over 3000 hoteller, restauranter, lufthavne og adskillige offentlige steder over hele verden.

Se også:  Test: Imponerende meget mobil for pengene

Men en sammenslutning af næsten lige så navnkundige producenter som eksempelvis Qualcomm og Texas Instruments satser på den alternative A4WP-standard. Senest er også Dell, Fujitsu, Lenovo og Logitech kommet ind i folden. Nogle spiller dog på begge heste, og tunge selskaber som Microsoft, Samsung og Qualcomm er medlem af begge sammenslutninger.

Del denne