Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mobiler med megaskærme

Smartphones med kæmpe skærme bliver mere og mere populære. Men hvad kan de store mobiler give dig, som en lille ikke kan? Vi tester tre Android-mobiler i størrelse XL.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi skal ikke mere end et par år tilbage for at mobilskærme på 4,7" blev anset for kolossale. I dag kaldes smartphones af denne størrelse "mini-mobiler". Der er således sket rigtig meget på denne front. Mobilerne er vokset, og i dag er det ikke unormalt med skærme på 5,5" eller mere.

Men kan det blive for stort, og leverer de store mobiler – eller phablets, som de også kaldes – nok ekstraværdi til at forsvare den højere vægt i lommen? Vi tog tre af de nyeste gigant-mobiler i hånden for at se hvilken, der bedst udnytter de mange tommer.

Galaxy Note 4 leveres med en pen, der gør det muligt at tegne og skrive på mobilens skærm.

Man kan lige så godt gøre sig klart, at man må vænne sig til tohåndsbetjening, hvis man investerer i en mobil af denne størrelse. Du skal i hvert fald have en hånd, der er væsentligt større end gennemsnittet for at nå ud i alle hjørner med tommelfingeren, når du holder den i én hånd.

Producenterne har dog gjort, hvad de kan for at klemme skærmene ned på så lidt plads som muligt. Der er ikke meget fyldplads og vægten er relativ lav størrelsen taget i betragtning. Bedst er det lykkedes med G3, der på trods af mobilens 5,5"-skærm faktisk ikke føles så voldsom stor og tung i hånden.

Som den eneste i testen er mobilen da også designet helt i plast, hvilket sammen med den lidt mindre skærm holder vægten nede på 149 gram.
Galaxy Note 4 og Ascend Mate7 er begge både større og tungere, men mere stilfuldt udført i en kombination af metal og plast. Selvom Ascend Mate7 er imponerende kompakt af en 6"-mobil at være, føler vi dog, at den er lige på grænsen til at være for stor, både i hånden og i lommen.

Højeste skærmkvalitet

Skærmkvaliteten spiller selvsagt en helt afgørende rolle, når man har med mobiler af dette format at gøre. Skærmen er jo årsagen til, at man overhovedet vælger så stor en mobil.

Det er da også ganske tydeligt, at producenterne her har sat ind med det bedste, de kan levere. Både Samsung og LG har skærmopløsning på ikke mindre end 2560 x 1440 pixel, hvilket resulterer i et knivskarpt billede på begge. Opløsningen på Ascend Mate7 er "kun" Full HD. Pixeltætheden på den store skærm er derfor væsentlig lavere. Ikke desto mindre står skærmen virkelig flot.

Skærmteknologierne, der er anvendt på de tre mobiler, er forskellige, og det ser man. Mest mærkbart i lysstyrken og farverne, som virkelig brager igennem på Note 4. De andre er mere rene og afbalancerede i billedet.

Store mobiler er som skabt til spil, film og multimedie og skal derfor gerne have rigeligt med kræfter. Producenterne har da heller ikke været fedtede på den front. Dog er der ingen tvivl om, at Samsung slår de to konkurrenter ganske overlegent, når det kommer til rå regnekraft.

Ascend Mate7 skuffer heller ikke, men G3 føles faktisk en smule vaklende, selv uden man presser den meget.
Den scorer da også væsentlig lavere end de to andre i vores benchmark. På nettet er den til gengæld ret hurtig.

G3 er designet i plast og føles overraskende let og kompakt den store skærmstørrelse taget i betragtning.

Samsung har en trumf

Det store skærmareal giver helt andre muligheder for at multitaske og være produktiv end på en mindre mobil. De tre smartphones har hver især apps designet til at udnytte mulighederne.

Samsung formår dog på sin helt egen vis at give storskærmsoplevelsen og tohåndsbetjeningen en ekstra dimension.
Med den medfølgende S-Pen kan du tegne og skrive i hånden, hvilket giver god mening på en skærm af denne størrelse. Pennen er behagelig og præcis at skrive med, og hele penfunktionaliteten er så godt integreret i Note 4, at den faktisk løfter oplevelsen markant.

Featuremæssigt er de tre mobiler rigtig godt udrustet. Der er gjort en del ud af kameraerne, som over hele linjen tager glimrende billeder.

Med sit 16 mp-kamera, der filmer video i 4K og har optisk billedstabilisering hiver Samsung dog sejren hjem i denne disciplin.
Fingeraftryksscanner finder man både på Galaxy Note 4 og Ascend Mate7.
Hurtigst og mest præcis er den på Huaweis mobil. Her har man dog lidt ukonventionelt valgt at placere den på bagsiden. Det er ideelt, når du holder den i hånden, men betyder samtidig, at du ikke kan bruge den, når mobilen ligger på bordet.

Her er Samsungs frontvendte fingeraftryksscanner mere alment anvendelig, omend den er en anelse mere ustabil.

På Galaxy Note 4 får du også pulsmåler, så fitness-folket kan bruge smartphonen i deres træning.

Samlet set er der ikke nogen tvivl om, at Samsungs mobil er den stærkeste.
Ydelsen er markant bedre end de to rivalers, mens kamerakvalitet og udvalget af features ligeledes hæver sig over de to konkurrenters. Ikke mindst S-Pennen løfter oplevelsen meget.

Galaxy Note 4 er dog en dyr mobil og i betragtning af, hvor godt de to konkurrenter klarer sig, er det værd at overveje, hvor meget du har behov for af det ekstra, Samsung leverer.

Ascend Mate7 er skabt i aluminium og med sin 6”-skærm testens største mobil.

For omkring to tusind kroner mindre kan du få G3, som godt nok er væsentlig sløvere, men ikke desto mindre en virkelig glimrende mobil med utrolig flot skærm.

Den løber derfor med prisen som bedste køb.
Også Ascend Mate7 har meget at byde på, omend vi føler den nærmer sig grænsen for, hvor stor en mobil bør være.

Er du på udkig efter en stor mobil, så er det også værd at overveje iPhone 6 Plus. Den testede vi i forrige nummer af Datatid TechLife. Funktionerne er stort set de samme som på den lille iPhone 6, skærmen er blot 5,5". Det er en glimrende smartphone, dog er den væsentligt større og tungere end LG G3, som har samme størrelse skærm.

 

Samlet vurdering: ****