Home » Mobiltelefon » Mobilen smider batteriet
Mobilen smider batteriet

Mobilen smider batteriet

Share

Amerikanske forskere er snart klar med en mobiltelefon uden batteri. I stedet henter prototypen energi fra omgivelserne

Vores hjem og dagligdag fyldes med stadigt flere trådløse enheder, der forlanger energi til gengæld for at virke. Og får de den ikke fra kabel eller batteri, må de hente den ud af luften.

Sådan nogenlunde er filosofien bag et projekt, der er udført af forskere ved University of Washington i Seattle, hvor en prototype på en mobiltelefon uden batteri netop er blevet præsenteret. I stedet henter denne dejligt selvhjulpne enhed strøm fra de trådløse signaler fra radio/tv-stationer, mobilmaster, Wi-Fi-routere og masser af andre kilder, hvis signaler flimrer overalt i luften omkring os. I hvert fald så længe vi befinder os i den ”civiliserede” verden.

Nyt men ikke yt

Det med at hente energi fra omgivelserne, er som sådan ikke noget nyt. Det har ingeniører forsøgt gennem adskillige år. Men det er en krævende og dyr teknologi, og de forskere og udviklere, der arbejder med ”energy harvesting”, som disciplinen kaldes, knokler for dels at bringe prisen ned og dels gøre energihøst almindeligt udbredt.

Se også:  Samsung Galaxy Note9 vs Xiaomi Mi 8 [TEST]: Er den dyre mobil så meget bedre?

Teknologien er i virkeligheden heller ikke så umulig, så længe det drejer sig om små enheder med meget beskedne strømkrav, og som til eksempel kun bruger få mikrowatt og kun gør det i perioder (f.eks. IoT-sensorer og lignende. Se artiklen om smarts cities andetsteds i dette nummer).

Men til mere krævende enheder som mobiltelefoner, der let forbruger over en watt under samtale, kommer enhver ”snylteteknologi” foreløbig til kort. Og det er netop denne udfordring, forskerne aser som æsler for at overkomme.

Antennerne ude

Alle konventionelle mobiltelefoner har flere indbyggede antenner, og hver antenne er tilpasset en bestemt frekvens alt efter, om den håndterer telefoni, Wi-Fi, Bluetooth eller gps. Alle disse signaltyper er dog ekstremt svage og skal forstærkes kraftigt op, før de kan blive til lyd, billeder eller data i mobilen. Desuden falder energistyrken grotesk hurtigt i takt med, at afstanden til senderen øges.

Faktisk reduceres styrken hele fire gange for hver fordobling af afstanden. Signaler fra mobilmaster og gps-satellitter betragtes derfor naturligvis som alt for fjerne til at kunne være til nogen nytte. Bluetooth-enheder og WiFi-signaler er så en del tættere på, men da eksempelvis en typisk Wi-Fi-router kun afgiver maks. 100 milliwatt i alle retninger, er der heller ikke meget energi at hente fra den kant. Dertil kommer antenne-effektiviteten. Den kan i særlige tilfælde komme op på 60 %, men er som regel meget dårligere. Selv multiantenne-høstere er derfor ikke nogen oplagt ide.

Se også:  I nærkontakt med de farlige isbjerge

Alligevel er det nu lykkedes at lancere den første batteriløse mobiltelefon, der med et strømforbrug på bare få mikro-watt faktisk er i stand til at tilbyde samme grundlæggende funktionalitet som en helt almindelig mobiltelefon.

”Det helt store problem har været, at mens IoT-sensorer og andre lignende små trådløse RF-enheder, der indtil nu er konstrueret til at høste energi fra omgivelserne, arbejder og høster på skift, så skal en mobil være on, så længe du taler,” forklarer elektroingeniør Wamsi Talla, der har været medleder af projektet. ”Det duer ikke, at du skal vente et minut eller to, før din mobil har fået suget så meget juice ud af luften, at din samtalepartner kan svare.”

Prototypen har et simpelt berøringstastatur til nummeropkald.

 

TAGS
batteri
innovation
smartphone

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S