Home » Sundhed » Mobilen afslører om du er syg
Mobilen afslører om du er syg

Mobilen afslører om du er syg

Share

En moderne smartphone rummer et overraskende potentiale, når det gælder medicinsk diagnose og helbredstjek. Den kan løfte sløret for, hvordan dit helbred er

Hvordan har du det – er dit helbred godt, eller er du på vej til at blive syg? Det kan din mobiltelefon måske give dig svar på. Allerede i dag findes der en række muligheder for at bruge smartphonen til helbredstjek.

Den computerkraft, der gemmer sig i nutidens mobiler er – sammen med kameraernes stigende billedkvalitet og de forbedrede sensorer – ved at gøre mobilen klar til endnu flere diagnosticeringsopgaver.

Her ser vi på nogle af de områder inden for sygdom og hjemmediagnosticering, hvor virksomheder og forskere er ved at være klar med nemme mobilløsninger.

Hjernerystelse:
Har du slået hovedet for hårdt?

Tegn på hjernerystelse, der kan medføre hjerneskader, er ikke altid nemme at finde. Mobiltelefonen kan imidlertid med en app kaldet PupilScreen, der er udviklet af forskere fra University of Washington, afsløre en mulig hjernerystelse efter en sportsskade eller andet uheld, hvor hovedet har fået et stød eller slag. Appen bruger din smartphone som lygte og kamera og lyser ind i øjet, mens den optager en tre sekunder lang video. Takket være maskinlæringsteknik kan appen afsløre selv de mindste ændringer i pupillens reaktioner som tegn på mulig hjernerystelse. Træfsikkerheden er tæt på 100 procent.

Se også:  Et ægte kvalitetskamera i mobilen: Sony lancerer Xperia PRO-I med stor 1.0-type sensor
Hjerteflimmer:
Opdager ændringer i blodmængden

To ret almindelige lidelser er hjerteanfald og arterial fibrillation (AF) eller på dansk: hjerteflimmer. Det drejer sig om uregelmæssigheder i hjerterytmen og ofte så hurtige hjerteslag, at de øverste kamre i hjertemusklen ikke opnår den nødvendige pause mellem slagene og bliver overanstrengt. Det kan føre til blodpropper og større risiko for at dø af hjerteslag.

Et team fra Caltech, Huntington Medical Research Institute og University of Southern California (USC) har udviklet en app, der er i stand til at konstatere mulige ændringer af blodmængde i vævet med PPG (se diabetes 2). Når mobiltelefonen presses mod nakken, kan kameraet registrere blodkarenes udvidelser og sammentrækninger og dermed blodets løb i årerne. Men det har vist sig at alle smartenheder med mulighed for PPG-overvågning altså ikke bare mobiltelefoner, men også fitness armbånd og smarture kan gøre dette på en både let, billig og effektiv måde. Ofte vil det være tilstrækkeligt at udnytte teknikken på hudoverfladen uden behov for at stikke eller gå dybere.

Se også:  Guide: Brug din smartphone til overvågning

Teknikken er blevet afprøvet på næsten 200.000 mennesker over syv måneder. 424 af disse personer fik besked via smartenheden om, at de viste tegn på hjerteflimmer, og heraf blev 227 af disse advarsler bekræftet af læger. De foreløbige prøver har vist, at metoden er lige så effektiv som ultralydsundersøgelser, der kan vare op til 45 minutter.

1 2 3 4Næste

TAGS
smartphone
sundhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S