Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mobilen afslører om du er syg

En moderne smartphone rummer et overraskende potentiale, når det gælder medicinsk diagnose og helbredstjek. Den kan løfte sløret for, hvordan dit helbred er.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvordan har du det – er dit helbred godt, eller er du på vej til at blive syg? Det kan din mobiltelefon måske give dig svar på. Allerede i dag findes der en række muligheder for at bruge smartphonen til helbredstjek.

Den computerkraft, der gemmer sig i nutidens mobiler er – sammen med kameraernes stigende billedkvalitet og de forbedrede sensorer – ved at gøre mobilen klar til endnu flere diagnosticeringsopgaver.

Her ser vi på nogle af de områder inden for sygdom og hjemmediagnosticering, hvor virksomheder og forskere er ved at være klar med nemme mobilløsninger.

Hjernerystelse:
Har du slået hovedet for hårdt?

Tegn på hjernerystelse, der kan medføre hjerneskader, er ikke altid nemme at finde. Mobiltelefonen kan imidlertid med en app kaldet PupilScreen, der er udviklet af forskere fra University of Washington, afsløre en mulig hjernerystelse efter en sportsskade eller andet uheld, hvor hovedet har fået et stød eller slag. Appen bruger din smartphone som lygte og kamera og lyser ind i øjet, mens den optager en tre sekunder lang video. Takket være maskinlæringsteknik kan appen afsløre selv de mindste ændringer i pupillens reaktioner som tegn på mulig hjernerystelse. Træfsikkerheden er tæt på 100 procent.

Hjerteflimmer:
Opdager ændringer i blodmængden

To ret almindelige lidelser er hjerteanfald og arterial fibrillation (AF) eller på dansk: hjerteflimmer. Det drejer sig om uregelmæssigheder i hjerterytmen og ofte så hurtige hjerteslag, at de øverste kamre i hjertemusklen ikke opnår den nødvendige pause mellem slagene og bliver overanstrengt. Det kan føre til blodpropper og større risiko for at dø af hjerteslag.

Et team fra Caltech, Huntington Medical Research Institute og University of Southern California (USC) har udviklet en app, der er i stand til at konstatere mulige ændringer af blodmængde i vævet med PPG (se diabetes 2). Når mobiltelefonen presses mod nakken, kan kameraet registrere blodkarenes udvidelser og sammentrækninger og dermed blodets løb i årerne. Men det har vist sig at alle smartenheder med mulighed for PPG-overvågning altså ikke bare mobiltelefoner, men også fitness armbånd og smarture kan gøre dette på en både let, billig og effektiv måde. Ofte vil det være tilstrækkeligt at udnytte teknikken på hudoverfladen uden behov for at stikke eller gå dybere.

Teknikken er blevet afprøvet på næsten 200.000 mennesker over syv måneder. 424 af disse personer fik besked via smartenheden om, at de viste tegn på hjerteflimmer, og heraf blev 227 af disse advarsler bekræftet af læger. De foreløbige prøver har vist, at metoden er lige så effektiv som ultralydsundersøgelser, der kan vare op til 45 minutter.

Hudkræft:
Tjekker skader fra solbadning

Solbadning kan give hudkræft. Denne kræfttype viser sig som såkaldte melanomer i huden (en slags ondartede fregner), og nu har forskere fra Stanford University udviklet en app, der med maskinlærings-algoritmer er i stand til at afsløre tidlige melanomdannelser lige så godt eller bedre end professionelle hudlæger. Appen har gennemgået over 100.000 fotos af solskadet hud og andre hudsygdomme, og er på det grundlag i dag i stand til at klassificere hudcancer på mobilkamerabilleder med en træfsikkerhed, der er fuldt på linje med de absolut dygtigste uddannede dermatologer.

Lungesygdomme:
Hiver du efter vejret?

Her er en app, som kan påvise sygdomme i åndedrætsorganerne, herunder astma og lungebetændelse. Det sker ved ganske simpelt at optage patientens hoste og vejrtrækning med en mobiltelefon. Så behøver lægen ikke hive stetoskopet frem.

Den nye ResApp (udviklet af et team fra University of Queenslands School of Information Technology and Electrical Engineering) anvender maskinlæring og sammenholder patientens åndedrætslyde med optagelser af patienter, der lider af kendte og diagnosticerede vejrtrækningsproblemer. På det grundlag kan appen både stille en diagnose og anslå sværhedsgraden af patientens problemer.

Hjernesygdom:
Tale afslører Alzheimer

Ved at slå ned på de næsten ubestemmelige forskelle mellem raske menneskers måde at tale på sammenlignet med den måde patienter med Alzheimers sygdom udtrykker sig på, har forskere fra Stevens Institute of Technology udviklet en algoritme, som kan spotte sygdommen uden behov for dyre hjernescanninger eller psykiatrisk diagnose.

Det har længe været kendt, at Alzheimers-patienter ofte udtrykker sig lidt bagvendt og omstændeligt og eksempelvis kan sige ”Min mave gør knuder, fordi jeg ikke har spist” i stedet for blot at sige ”Jeg er sulten”.

Men ved at optage mulige Alzheimerspatienters tale og sammenligne med optagelser af både raske personer og patienter med påvist Alzheimers kunne forskerne afsløre talemønstre, der ellers ville være gået upåagtede hen. Da softwaren omsætter lydoptagelserne til en form for vektorbaseret kodesprog, er det uden betydning, om optagelsen er foretaget med dyrt lydudstyr eller blot på en mobil, og forskerne ser dermed en mulighed for en dag at kunne tilbyde det avancerede program som en app, så enhver vil kunne teste for Alzheimers sygdom derhjemme på let og pålidelig måde.

HIV og syfilis:
Påviser kønssygdommme hurtigt

En dongle, som forbindes til en smartphone og tablet gennem audioudgangen kan afsløre såvel HIV som syfilis. Donglen fra Columbia University gør brug af éngangskassetter af plastik med en biokemisk væske, der kan påvise antistoffer for begge typer infektioner i blodet. Blot en enkelt dråbe blod fra et fingerprik er nok til at diagnosticere de to lidelser på bare 15 minutter. Donglen kan fremstilles for omkring 35 dollar. Basalt set kan donglen dermed udføre samme funktion som kostbart laboratorieudstyr til mange gange prisen. Foreløbig er donglen udviklet til iOS-mobiler.

En anden app fra University of California kan trådløst identificere bakterier hos en patient og dermed også teste for kønssygdomme. Appen analyserer en lille mængde af patientens urin med mobilens kamera samt et lille diagnosesæt bestående af en varmeplade, LED-lys og en papæske. I alt koster dette tilbehør under 100 dollar.

Diabetes 2:
Kameraet opdager sukkersyge

Diabetes 2 er en af de hyppigste former for sukkersyge, men den kan være svær at påvise. Et team fra University of California har udviklet en teknik, som kan afsløre tidlige tegn på denne lidelse. Metoden gør alene brug af et smartphonekamera med blitz og en tilhørende app. Kameraet rettes mod en finger og udnytter fotoplethysmografi, som opdager ændringer i blodvolumen i de små blodkar ved at belyse et hudområde.

Appen er blevet trænet ved at granske 2,6 millioner optagelser af over 50.000 personer med påvist diabetes 2, og nøjagtigheden er lige nu 80 procent. Præcisionen kan imidlertid forøges væsentligt, hvis eksempelvis BMI (Body Mass Index) og alder også indgår i datagrundlaget. Endnu har forsøget ikke udmøntet sig i en færdig app.

Fertilitetstest:
Så er der ægløsning!

Ægløsningen er det gunstigste tidspunkt, hvis en kvinde ønsker at blive gravid. Med en ny metode plus en smartphone og en app kan brugeren fastslå dette tidspunkt bedre og hurtigere end med urinprøver eller temperaturtagning.

Metoden er udviklet af læger ved Brigham Women’s Hospital under Harvard University. Kvinden afgiver en lille spytprøve på en tynd glasplade (et objektglas), som placeres i et lille 3D-printet optisk apparat oven på mobilens kamera. Som prøven tørrer ud, former væsken en række tydelige mønstre, der analyseres af en app, der forud er blevet trænet på basis af 1500 billeder af spytprøver fra kvinder både med og uden ægløsning. Metoden afgør ægløsningstidspunktet med op til 99 procents nøjagtighed.

Kræft i bugspytkirtlen:
Mere effektiv diagnose

Kræft i bugspytkirtlen er en af de mere alvorlige kræfttyper med vage symptomer. I dag kan man kun afsløre denne kræfttype med en blodundersøgelse. Men en gruppe fra University of Washingtons Ubiquitous Computing Lab har lanceret en app, de kalder BiliScreen, som muliggør lettere og hurtigere påvisning. Kameraet kan indfange små tegn på gulsot, som kan være et tidligt tegn på kræftformen. De gule pletter på huden eller i øjet, der skyldes et forhøjet niveau af stoffet bilirubin, kan ikke i starten ses med det blotte øje. Men appen kan analysere billederne og med intelligente algoritmer nøje registrere de forskellige bølgelængder af lys og derved også forekomsten af gult i optagelserne. Metoden har en sikkerhed på 89,7 procent ved tidlige tegn.

Epilepsi:
Advarer om næste anfald

En ny app skal advare patenter med epilepsi om et forestående anfald, før det sætter ind. Patienterne skal blot angive deres medicin og medicinforbrug, livsstil, miljømæssige påvirkninger og eventuelle hjerneoptegnelser, hvorpå appen løbende kan vurdere sandsynligheden for, hvornår et anfald kan være under optræk. Appen fra University of Melbourne trækker på en stor mængde data fra blandt andet et studie i at forudsige anfald, og træfsikkerheden vil stige med tiden, efterhånden som softwaren modtager flere informationer om, hvilke faktorer der medvirker til at udløse anfald for den enkelte bruger.

https://www.altomdata.dk/goer-mobiltelefonen-dig-syg/