Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mobile videokameraer til ferien

Alt om DATA har kigget nærmere på to mobile videokameraer, der på trods af mange lighedspunkter dog adskiller sig væsentligt fra hinanden.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det første kamera, vi fik fat i, kom fra Cisco, ja, verdens nok største netværksproducent. Kameraet hedder Flip Video, hvilket hentyder til, at der er et usb-stik, der ”flipper” ud ved klik på en knap, og dette usb-stik er så forbindelsen til din computer.

Der er ingen tvivl om, at Flip Video er et let kamera at installere og ikke mindst bruge. Når du tænder for kameraet første gang, skal du indstille sproget (nej, dansk er ikke en mulighed), tiden, datoen, og om der skal være ”optagerlys” på eller ej.

Herefter er du klar til at bruge kameraet. Der er absolut intet, du kan indstille, når det handler om at optage. Du kan starte og stoppe videoen, og du kan zoome, og så kan du afspille det, du har optaget.

Kameraet ligger godt i hånden, og den store betjeningsknap ligger perfekt, når du bruger din tommelfinger til at starte og stoppe optagelsen med.

Når du vil have videoerne over på computeren, sætter du bare Flip Video direkte i din computer og starter programmet Flip Share. Der bliver ikke installeret noget på din computer, Flip Share kører direkte fra Flip Video. Det er ikke meget, du kan i det medfølgende program. Du kan kopiere filer over til computeren, og du kan dele videoer med andre, eventuelt via YouTube eller lignende.

Et letbetjent kamera uden de store dikkedarer. Det skal have ros for at optage i hd-format i 1.280×720.

Det andet kamera, vi testede, var DV1 fra GE, et kamera, der umiddelbart lignede en direkte konkurrent til Flip Video. Det skulle dog hurtigt vise sig at være i en lidt anden klasse end DV1.

Men blandt de lighedspunkter, der var mellem de to, kan vi nævne usb-stikket, der kan poppe ud, og point and shoot-funktionen. Du behøver i virkeligheden ikke gøre ret meget for at kunne optage med kameraet.

Men det er altså forskelle på de to kameraer. En af de uheldige er, at DV1 kræver et sd-kort for at optage video, hvor Flip Video har indbygget hukommelse. En anden er, at du kan vælge forskellige lysforhold, under hvilke du optager, hvilket forbedrer resultatet markant. DV1 optager også hd-video i 1.920×1.080, hvilket er en del mere end Flip Video.

Det har også langt flere indstillinger, du kan gå ind i, for at justere på, hvordan kameraet fungerer, og det detekterer automatisk ansigter, når du filmer, og forsøger at holde fokus på dem.

Endelig er der to parametre, som vi var ret overraskede over. GE hævder, at kameraet er vandtæt ned til 5 meter, og at det er støvtæt. Hvis det er sandt, så er det det ideelle kamera at have med til stranden, når du er på ferie.

Når du kobler kameraet til din computer, får du mulighed for at installere Picasa på din computer, men hvis du vil have videoer over på din computer, er det letteste at tage sd-kortet ud og kopiere ud fra det, eventuelt via en medielæser.

Når fordele og ulemper vejes op mod hinanden, var der ingen tvivl. DV1 var et klart bedre produkt end Flip Video. De optagede videoer var af højere kvalitet, der var flere funktioner på kameraet, og det kunne uden problemer tages med på stranden. Flip Video viste sig at have problemer med at optage film indendørs, og meget ofte oplevede vi kornede film.

Samtidig så vinder DV1 klart på prisen. Der er ingen tvivl om, hvilket kamera vi gerne ville have med på ferien.