Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Mobile højttalere: Lækker lyd til sommerlivet

Du behøver ikke at gå ned på hverken design eller lydkvalitet, når du tager musikken med ud på stranden, i parken eller på festival. Vi tester tre lækre højttalere, der holder til livet i det fri.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det ville være så nemt, hvis din smartphone havde god nok lyd, til at du kunne nøjes med den og alle dine millioner af sange på Spotify, når du skulle have musikken med dig ud. Men det har den ikke, og det får den sandsynligvis aldrig, uanset hvor meget Dolby og digitalt trylleri producenterne forsøger at klemme i de små apparater.

Der skal komponenter af en vis kaliber til, og derfor kommer du ikke uden om en dedikeret højttaler. Heldigvis er transportable Bluetooth-højttalere kommet op i en klasse, hvor de på såvel lyd som design og features leverer så høj kvalitet, at du ikke vil fortryde at smide et par tusind efter én.

Hvor hård er du ved den?

Før du vælger din højttaler, er det en god idé at danne sig et realistisk billede af, hvordan du kommer til at bruge den, og hvor godt du kommer til at passe på den.

For selvom både Beoplay A1 og Marshall Stockwell II er designet til at kunne tåle vandpjask, støv og bump af moderat karakter, så er det altså ikke det samme som JBL Charge 4, der tåler en tur i en mudret vandpyt på Roskilde Festival eller et dyk i hotelpoolen. Den er certificeret med IPX7, hvilket betyder, at den er vandtæt, dog uden at kunne ligge alt for længe under vand. Den er godt beskyttet med gummi i siderne, i bunden og på dækslet, der lukker ind til tilslutningerne.

De andre to højttalere har ikke samme beskyttelse. Men der er kælet mere for materialer og design her. Beoplay A1 er klassisk B&O, skabt i en elegant blanding af aluminium, hård gummi og læder som de bærende materialer i den runde burgerbolle. Stockwell II bygger videre på rock'n'roll-stilen, vi kender fra producentens andre produkter, med mere end et diskret nik tilbage mod Marshalls ikoniske guitarforstækere; Ikke mindst i kraft de karakteriske tonekontrolknapper på toppen.

Det er på mange måder for meget, men fordi det er gjort så genmemført og med et sikkert blik for funktionaliteten, æder vi det råt.

Forskel i features

Marshall-højttaleren er dejlig simpel. Der er ikke nogen avancerede features, og det er den eneste af de tre, der ikke har en mobil-app tilknyttet. Til JBL-højttaleren findes en app. Dens eneste formål er dog at levere opdateringer og koble Charge 4 sammen med andre kompatible højttalere, som stereopar eller unisont i "party-mode".

Samme funktion tillbyder B&O's app, der dog er en anelse mere avanceret. Den giver adgang til volumenkontrol, fire lydpresets og konfiguration af højttalerens One Touch-knap, så du kan tilegne den funktion, du ønsker. Det kan være musikstyring, aktivering af et lydpreset m.m.

A1 er også den eneste af de tre med en indbygget mikrofon, så du kan foretage telefonsamtaler via højttaleren.
Til gengæld har JBL et trick, som vi faktisk synes er lidt federe. Den kan sende strømmen fra sit store 7500 mAh-batteri videre til andre enheder – eksempelvis din smartphone. Det betyder, at du vil kunne klare dig igennem en hel Roskilde-festival, hvis du skulle have glemt din powerbank derhjemme. Dog på bekostning af nogle timers musik fra højttaleren.

Som de to andre har den USB-C til opladning samt analog aux-indgang til eksterne kilder. Forbindelsen sker via Bluetooth 4.2, ligesom på A1. Marshall-højttaleren har Bluetooth 5.0, hvilket blandt andet giver dig mulighed for at forbinde to enheder til den samtidig.

Imponerende lyd

På de tekniske parametre ligger de tre højttalere relativt ret tæt op ad hinanden. De har alle en frekvensgang, der dækker godt ud i begge ender af spektret samt power til at spille en gedigen fest op. Selv den lille B&O er i stand til at levere et imponerende output.

Der er dog ikke desto mindre forskel i lydkvaliteten. Det er navnlig her, man mærker, at der også er en prisforskel på de tre. For selvom JBL spiller med flot fylde og power er den ikke i stand til at hamle op med de to dyrere konkurrenter, når det gælder de finere detaljer.

Luft i lydbilledet

Hvor Charge 4 har lovlig meget vægt på mellemtonen, er der mere luft i lydbilledet hos de to andre. Mest hos Marshall der står meget klart i det øvre spektrum. Den kan faktisk godt klare, at man svinger baskontrollen et pænt stykke forbi midterpositionen.

B&O-højttaleren har bare som standard en rigtig flot balance mellem fyldig bund og et klart, veldefineret øvre register. Det er svært at kåre en klar vinder af de to. De er faktisk ret forskellige i lyden. Marshall kan dog tunes hen, så den lyder i retning af B&O ved hjælp af kontrolknapperne. Det omvendte er ikke tilfældet. Stockwell II må siges at være lidt mere alsidig.

Festen går sandsynligvis død, før disse højttalere gør. De er alle i stand til at levere 20 timers musik eller mere på en opladning. B&O-højttaleren lades op på cirka 2,5 time, mens det tager den dobbelte tid for de to andre. Stockwell II har dog strøm til 6 timers musik efter kun 20 minutter i stikkontakten.

Det simple sejrer

Det er glimrende højttalere alle tre. Vinderen ender dog med at blive Stockwell II. Den er ikke nødvendigvis bedre i lyden end B&O, men i hvert ligeså god, og så er den lidt mere alsidig. Det er faktisk en befrielse bare at have tre fysiske tonekontrolknapper til at fintune lyden og så glemme alt om apps og smarte multifunktionsknapper.
B&O-højttaleren må dog siges at være en særdeles velspillende lille sag, der præsterer langt over, hvad man kan forvente af dens størrelse.

Selvom den ikke når helt samme lydkvalitet, kan Charge 2 snildt vise sig at være det rigtige valg, hvis formålet er en festival eller ødemarkstur. Den holder til det hele og kan være redningen, hvis din smartphone eller dit kamera pludselig er ved at gå død. Og til prisen præsterer den imponerende godt. Den får derfor titlen som "bedste køb".

JBL Charge 4

JBL Charge 4 JBL Charge 4

Teknisk set:

Udgangseffekt: 30 W
Batterilevetid: 20 timer
Opladetid: 5 timer
Funktioner: Connect+, powerbank
Hårdførhed: IPX7
Forbindelse: Bluetooth 4.2, USB-C, USB-A, aux
Vægt: 960 g
Pris: 1199 kr.

Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 3.5/5
Brugervenlighed: 4.5/5
Funktioner: 3.4/5
Ydelse: 3.5/5
Pris: 4/5
Samlet vurdering: 3.5/5

Testholdet mener:

Lyden er stor, men knap så veldefineret som hos de to andre. Til gengæld er højttaleren vandtæt og kan levere strøm til din mobil.

Marshall Stockwell II

Marshall Stockwell II Marshall Stockwell II

Teknisk set:

Udgangseffekt: 20 watt
Batterilevetid: 20 timer
Opladetid: 5 timer
Funktioner: Tonekontrolknapper, to enheder forbundet samtidig, AptX
Hårdførhed: IP4
Forbindelse: Bluetooth 5, USB C, aux
Vægt: 1,38 kg
Pris: 2010 kr.

Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 4.5/5
Brugervenlighed: 5/5
Funktioner: 3/5
Ydelse: 4.5/5
Pris: 4.5/5
Samlet vurdering: 4.5/5

Testholdet mener:

Velbygget højttaler med stor rock'n'roll-attitude. Lyden er slagkraftig, med god fylde og plads til de finere detaljer.

B&O Beoplay A1

B&O Beoplay A1 B&O Beoplay A1

Teknisk set:

Udgangseffekt: 2 x 30 watt
Batterilevetid: 24 timer
Opladetid: 2,5 timer
Funktioner: Stereoparring, app, One Touch-knap
Hårdførhed: Ingen certificering
Forbindelse: Bluetooth 4.2, USB- C, aux
Vægt: 600 g
Pris: 2000 kr.

Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 4.5/5
Brugervenlighed: 4/5
Funktioner: 3.5/5
Ydelse: 4.5/5
Pris: 3/5
Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:

Let og lækker, med glimrende batteritid og imponerende lyd. Der er smuk balance mellem den fyldige bund og klare top.