Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: MiWire RouDem CAT6: Hurtigt internet på håbløse adresser

Selv i Danmark, der regnes som et af verdens mest digitale lande, er der mange steder, hvor det kan være en kæmpe udfordring at få en brugbar internetforbindelse. Nu kan dansk teknologi levere op til 10 gange højere datahastigheder fra et svagt mobilnet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I Danmark kan en rigtigt hurtig internetforbindelse til private brugere have en downloadhastighed på op til 1 gigabit i sekundet (1 Gbps). Det giver rigelig kapacitet til en surfende, spillende og streamende, opkoblet storfamilie.

Sådan en forbindelse kræver aktuelt en form for kabel – coax eller optisk – og et tæt befolket område, før et teleselskab kan se nogen fornuft i at investere i den nødvendige infrastruktur. Hvis man kun har mulighed for noget så oldnordisk som fastnettelefoni, kan man hos YouSee få tilbudt et dataabonnement på op til 10/1 megabit med garanti for det halve – 5/0,5 Mbit. Formedelst 239 kr./måned!

Hvad så med mobilt bredbånd – internet via mobiltelefonnettet? Det kan absolut være en mulighed, men vi ved vist alle, hvordan mobiltelefoni kan variere i kvalitet. På en god dag kan vi med YouSee og en topmobil som Xperia 1 tænde 4G+-symbolet her på adressen og få Speedtest til at vise mere end 300 Mbps download. Men jo længere afstand der er til en sendemast, desto langsommere bliver forbindelsen. Hvor langsom? Nogle gange helt ned til totalt ubrugelig.

Du er ikke alene

Vores egne erfaringer med sløvt internet er især indhentet på det ikoniske Svinkløv Badehotel i vandkanten ved Jammerbugten i Nordjylland. Det er forbudt at tale i mobiltelefon inden døre, og det forbud bliver håndhævet. I øvrigt indebærer det en straf i sig selv at forsøge, for mobildækningen ved denne del af Jammerbugten er så elendig, at man kan opleve konstante udfald og glemme alt om e-Boks.

Der kan siges meget fornuftigt om at parkere den digitale sutteklud, men ifølge David Fleischer er omkring 200.000 danske adresser i samme situation som Svinkløv Badehotel. Så er det mindre idyllisk, når en digital tilværelse skal hænge sammen i hverdagen.

Med indbygget GPS og kompas plus Google Maps er RouDem-enheden altid klar over, hvor den er, og hvilken antenne den modtager mobilsignaler fra. Med indbygget GPS og kompas plus Google Maps er RouDem-enheden altid klar over, hvor den er, og hvilken antenne den modtager mobilsignaler fra.

David er serieiværksætter og CEO i virksomheden MiWire, som står bag det såkaldte RouDem-produkt. Det er en kombination i en enkelt enhed af en retningsbestemt mobilantenne og et modem (router) med såvel trådløst Wi-Fi som kablet netværk.

Retningsbestemt antenne

MiWire lover, at deres RouDem-enhed kan give en op til 10 gange bedre internetforbindelse end et almindeligt trådløst modem eller hotspot. Den opnåelige forbedring afhænger dog af flere forudsætninger. Først og fremmest skal det tilgængelige signal være forholdsvis dårligt. Hvis man allerede har en downloadhastighed på f.eks. 70 Mbps, som er maksimum hos YouSee og flere andre udbydere, skal man ikke sætte næsen op efter 700 Mbps, men være tilfreds med det, man har. MiWire understreger endvidere, at RouDem bør placeres udendørs og så højt, som det er praktisk muligt. Den kommer med et monteringsbeslag til en standard 38 mm antennemast, så man får en god undskyldning for at lade den afløse en gammel tv-tagantenne med rustne beslag.

Det mest unikke ved RouDem er i vores optik, at den indbyggede antenne ikke alene er retningsbestemt, men også automatisk stiller skarpt på den bedste tilgængelige mobilsender.

Smart teknik

RouDem er designet som en forholdsvis stor flyvende tallerken og har en diameter på 335 mm. Den er vejrbeskyttet ifølge IP55, så den kan tåle alt, hvad det danske vejr måtte udsætte den for.

Der er fyldt godt op med teknik i enheden, som indeholder en GPS og et kompas til at finde retning til mobilmaster. En almindelig mobilantenne sikrer forbindelsen, mens en præcis motor drejer den retningsbestemte antenne på plads.

Ligesom andre mobilmodemmer kræver RouDem et simkort med dataabonnement. Et indbygget batteri kan holde enheden kørende i omkring 8 timer, når den ikke modtager strøm via et almindeligt LAN-kabel fra en medfølgende 230 V-strømforsyning. Denne teknik kaldes PoE (Power over Ethernet) og er praktisk, da kablet overfører både strøm og data.

Trådløs og/eller kablet opkobling

Det indbyggede Wi-Fi-modul i RouDem kan naturligvis bruges til at kommunikere med smartphones og andre trådløst opkoblede enheder. Vælger man det, kan det dog være mindre smart at have RouDem siddende oppe på taget af et hus, for så skal signalerne passere gennem et tag og måske en eller flere etageadskillelser.

Den øverste del kan køre rundt og bruger en såkaldt Vivaldi-antenne til at opnå en ekstrem retningsfølsomhed. Den øverste del kan køre rundt og bruger en såkaldt Vivaldi-antenne til at opnå en ekstrem retningsfølsomhed.

I denne situation kan løsningen være at trække et LAN-kabel fra den anden RJ45-bøsning – mærket ”DATA” – på RouDem-strømforsyningen til en egentlig router eller master-enheden i et mesh-system. Dette gør det også nemt at tilslutte kablede enheder som computere, fjernsyn osv.

Nemt at komme i gang

RouDem kommer som et komplet sæt med en velskrevet, kortfattet brugervejledning. Hvis man følger anvisningerne, bør det hele køre i første forsøg. Det nødvendige simkort kan åbnes fra RouDem-startskærmen, men vi anbefaler, at man deaktiverer kortets pinkode ved at sætte det i en mobiltelefon og bruge dennes menusystem.

Ellers kan den største udfordring være at opsætte enheden udendørs og trække det nødven-dige kabel ind i huset. Denne in-stallation kan man betale sig fra. Den koster fra 1295 kroner.

Når der er strøm på installationen, begynder RouDem at boote og orientere sig, og man kan høre og se, at den indbyggede retningsantenne kører rundt for at lokalisere den bedste sender i området. Efter 5-10 minutter er der hul igennem, og man kan logge ind med enhedens individuelle adgangskode.

Vil man pille, kan man tilgå enheden via en browser på en computer eller smartphone – ligesom med routere og lignende produkter – for at se statusinformation og personalisere indstillingerne. Det gør de færreste, oplyser Mi-Wire, men mulighederne kan være rare at have.

Betydelig forbedring

Lad det være sagt med det samme: I et område med god mobildækning eller hurtigt kablet bredbånd har man ikke noget at bruge RouDem til. Derfor stammer
måleresultaterne i denne test ikke fra vores sædvanlige miljø. I stedet har vi været på besøg hos David Fleischer, som bor et sted ved den sjællandske nordkyst, hvor signalet fra Telias master med alminde-ligt grej varierer mellem meget svagt og ikke eksisterende. Vi har brugt Davids veltjente HTC-mobil og en Asus-bærbar til Speedtest-målingerne.

Når den bærbare Asus får sit Telia-signal fra RouDem, forbedres situationen dramatisk, og både download- og upload-kurverne bliver meget jævnere. Når den bærbare Asus får sit Telia-signal fra RouDem, forbedres situationen dramatisk, og både download- og upload-kurverne bliver meget jævnere.

I det meste af huset var det direkte Telia-signal meget svagt og ustabilt, men det lykkedes os at finde et sted, hvor vi kom op på: Ping 57 ms/Download 5,03 Mbps/Upload 1,66 Mbps med et tårnhøjt jitter på 1426 ms. Via RouDem nåede vi på Asus’en: Ping 16 ms/Download 17,03 Mbps/Upload 5,47 Mbps samt ikke mindst langt mere stabile resultater, der kan bruges til noget.

En download-hastighed på 17 Mbps er på ingen måde svimlende, men til almindelig internet-trafik plus videostreaming i FHD-kvalitet til en enkelt bruger eller to er det absolut tilstrækkeligt.