Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Misundelse på ny

Nyeste skud på stammen af HP’s linje af prestige notebooks har været en tur forbi redaktionen. Prisen er høj, men det er blæreværdien også.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Skal det være eksklusivt, når der skal anskaffes bærbar computer har HP’s Envy-serie slået sig op på netop at levere eksklusivitet i metermål.

Alt om Data fik for ikke så lang tid siden det sidste skud på misundelsesstammen, en funklende ny HP Envy 14-1090eo, ind på redaktionen. Prisen er ikke for enhver; 14.000 kroner en enkelt krone fraregnet, vil med garanti sortere de fleste af os fra som potentielle købere.

Ingen letvægter

Der er ikke lavet revolutionerende om på konceptet, genkendelsesværdien er høj, og det er materialevalget også. Det er anvendt børstet aluminium til chassiet, hvilket giver et gedigent udtryk.

Bygningskvaliteten er igen intet mindre end imponerende. Med dens 2,36 kilo ikke er den ikke decideret tung, men der er dog blot tale om en 14,5" bærbar.

Ses der på specifikationerne, er der heller ikke tale om nogen letvægter, Envy14-1090eo er med sine 13.999 kroner det dyreste medlem i Envy 14-familien. Det er faktisk muligt at erhverve misundelse for godt 4.500 kroner mindre, end hvad denne topmodel byder på.

Smart i en fart, tak

Hvad får man så, hvis man investerer i den Envy14-1090eo? Jo, heldyrket luksus med tilhørende muskler. Det kan diskuteres, om denne bærbare computer er pengene værd krone for krone, når de fornuftige sygekassebriller tages på. Smider man brillerne igen, er man ligeglad, i hvert fald indtil pengene er trukket på dankortet.

En del af prisen kan tilskrives den virkeligt lækre LED-skærm, der brillerer med en fantastisk opløsning på 1.600×900 pixels i 16:9-format. Den står knivskarpt og gengiver skærmbilleder på en levende og engageret facon.

Hvis ikke det havde været fordi, at skærmen, der er af glare-typen, udviser tydelige tegn på følsomhed overfor lysindfald, havde den femte stjerne været i hus i den forbindelse.

Envy er i denne udgave i det hele taget et overflødighedshorn, der i bedste overhalingsfacon har integreret et slot-in super-multi dvd-drev. Processoren i denne Envy er en Intel Core i5-450M dualcore processor på 2,4GHz, fra fabrikken kommer den bærbare med 6GB ddr3 ram, der kan udvides til 8GB.

Grafikken består af et Radeon HD5650 grafikkort, der sameksisterer i med integreret Intel grafik. Det gør, at batterilevetiden kan forlænges i de situationer, hvor der ikke er brug for rå grafikpower. Omskiftningen sker ganske enkelt eller kan automatiseres, så at det dedikerede grafikkort slås til, når et 3D-program startes.

Noget, der gør denne bærbare dejlig at arbejde med, er, at den er stille. Den kan dog godt blive noget varm ved længere tids brug. Den anvendte multitouch touchpad synes også lettere at justere til rette følsomhed end den forrige ENVY-udgave. Endvidere kan den slås fra ved at tappe to gange i hjørnet af touchpad’en − enkelt og elegant.

Tastaturet af Ø-typen er som vanligt en drøm at betjene og tilmed baggrundsbelyst. Der er selvfølgelig, fristes man til at sige, 1 Gbit/s LAN og IEEE 802.11 draft-n trådløst netværk. Udover de sædvanlige usb 2.0 porte er der hdmi- samt e-sata-stik at fornøje sig med.

Andet end stil

Det hele munder ud i en bærbar, der i PCMark Vantage scorer 6.263 PCMarks, som er en gan- ske flot score. Tv- og filmsuiten lå en del under gennemsnittet med 3.956 point.

I brug oplevedes det heller aldrig som om, der manglede kræfter til opgaverne. Det understøttes af en gennemsnitlig læsehastighed på hele 83,6MB/s på den 500GB store harddisk målt med HD Tune 4.50 Pro.

Batterilevetiden måltes til 1 time og 31 minutter i Battery Eater 2.70 i »Klassisk«-testen, der belaster hårdt. I »Læse«-testen overlevede batteriet i 4 timer og 25 minutter. Det lyder ikke optimalt, men det var også med det dedikerede grafikkort aktiveret.

Det lykkedes ikke at få Battery Eater til at køre med den integrerede grafik, der havde givet noget længere batterilevetider.