Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Minibærbar med god grafik

Netbooks er ganske vist ikke det hotteste samtaleemne længere, men vi har kigget på en bærbar med afsæt i netbookuniverset, der i forhold hertil især øger den grafiske formåen.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Asus Eee PC 1225B er en lille bærbar computer til den, der gerne vil have en billig bærbar med vægt på mobilitet, og som ikke ønsker at investere det, en ultrabook koster. Eee PC 1225B har sit ophav i Asus Seashell-serien af netbooks. Det afspejler navnet og designet tydeligt. Det er dog ikke en netbook i ordets klassiske forstand. Her anvendes ikke en Intel Atom-cpu, men i stedet en AMD Fusions E450-apu, der er en cpu med integreret grafikkort.

Et mellemstadie

Ganske vist ligner Eee PC 1225B en typisk netbook komplet med Windows 7 Home Premium 64bit. Men den anvendte cpu er AMD’s E-450 dual core-apu på 1,65GHz med indbygget Radeon HD6320-grafikkort. Den er suppleret af 4GB ddr3-ram. Dermed har denne lille bærbare flere kræfter til daglig almenbrug end en almindelig netbook med Atom-processor. Processoren er så også noget mere grådig med en tdp på 18 watt, hvor eksempelvis en Intel Atom N2800 har 6,5 watt tdp. Uagtet dette kan den almene processorkraft dog slet ikke hamle op med en Intel Core i3-processor.

Styrken ligger i Radeon HD6320-grafikkortet, der er integreret i apu’en. Denne understøtter DirectX 11.1 og er meget stærkere end grafikdelen i Intels Atom-processorer. En score på E518 i 3DMark11 lyder måske ikke af alverden, men det betyder dog, at det er muligt at spille lettere titler, hvis ønsket. I daglig brug vil denne bærbar føles meget stærkere end en traditionel netbook til grafik.

Den samlede hastighedsfornemmelse ligger trods alt langt fra en ultrabook, der jo også kos-ter en del mere. I PCMark Vantage blev den samlede score på 1.788 PCMarks, hvilket ikke er en voldsom score. Harddisken på 320GB havde en gennemsnitlig læsehastighed på 63,2MB/s, hvilket er godkendt, men ikke hurtig. I filoverførsler lå den sekventielle læse- og skrivehas-tighed dog gennemsnitligt på over 70MB/s. Alt i alt er Eee PC 1225B en lille bærbar til lettere opgaver. Der er trods alt grænser for, hvilke kræfter den råder over.

Generelle kvaliteter

Den store force for AMD Eee PC 1225B er, at den er billig og kompakt og lige til at tage med på farten. Den bærbare har en 11,6 led-baggrundsbelyst skærm med skærmopløsningen 1.366×768 pixels. Billedet et ret klart, men fordi den er af glaretypen, reflekteres omgivelserne en del i skærmen. Eee PC 1225B er et nydeligt eksempel på, at Sea-shell-designet er holdt i et lyst gråligt materiale med mat sort skærmkant som kontrast.

De sølvfarvede sidestriber, hvor tilslutningsmulighederne befinder sig, gør også sit til oplevelsen. Tilslutningsmulighederne er fine for en så lille bærbar, der er 2× usb 3.0-porte, 1 usb 2.0-port, hdmi-port, sd-kortlæser samt vga-stik. Undersiden skråner opad mod siderne for at give et slankere indtryk. Derfor skal der foldes en klap ud, før lan-stikket kan isættes. Eee PC 1225B er kompakt, men vægten på 1,44 kg er lig med eller over, hvad en 13,3" ultrabook kan veje.

Det vigtigste er dog, hvorledes den bærbare føles i brug. Her er der ikke noget, der virkelig afskrækker. Leder man efter en bærbar, der kan klare de små ting, som er god at tage med sig og bruge til skrivearbejde eller sågar til filmvisning, er der tale om en glimrende lille bærbar. Eee PC 1225B er solidt bygget, den kan tåle transport og er ret så støjfri i almindelige situationer.

Det forsænkede tastatur har ikke de største taster i verden, men der er god feedback, og tas-terne føles behagelige i brug. Touchpad’en er forholdsvis stor, den bærbares størrelse taget i betragtning, og giver endvidere god føling med cursoren.

Ud over mobiliteten, som er største aktiv, er der små finurligheder som multifunktionsknappen over tastaturet til aktivering/deaktivering af trådløse netværk og skift mellem strømforsyningsmodeller. Batterilevetiden måltes med Battery Eater 2.70 Pro til 3 timer og 4 minutter i den klassiske test, og 7 timer og 14 minutter i læsetesten.