Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mini-navigation viser stor klasse

En navigationscomputer behøver ikke at være stor og
klodset - nogle gange er småt godt, hvilket Navigon 1310 til fulde beviser.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er meget varierende anmeldelser navigationscomputerne (også kaldet for gps'er) fra Navigon får i medierne, inklusivt her på Alt om DATA. Men rosen skal lyde, når der bliver kaldet på dem, og Navigion 1310 er faktisk en ret god gps. Den er lille, den har en fortrinlig brugergrænseflade, og den har nogle indbyggede funktioner, der gør den ret anvendelig. Alt i alt var det en meget positiv overraskelse at arbejde med den, og vi kunne sagtens se os selv køre lange ture, såvel i Danmark som Europa med den som guide.

Helt forfra

Men lad os nu lige starte fra begyndelsen af, nemlig med installationen, der i bund og grund kun handlede om at starte gps'en op og angive sprog. Men for at bruge den ordentligt i din bil, skal den også lige monteres i en holder. Her fik vi en lille udfordring, for godt nok fik vi den ret hurtigt placeret i holderen, men da vi lige ville have den ud igen, så var det en helt anden sag - for det havde vi nær aldrig klaret. Der skal trykkes relativ hårdt bagud på en plade for at frigøre gps'en fra holderen, og det føles næsten som om, at vi skulle trykke så hårdt, at holderen kunne gå i stykker. Det skete nu ikke, men det var stadig voldsomt så meget kraft, vi skulle bruge her.

Men herefter gik det let med at betjene 1310, et klik på en lille pil bringer navigationsmenuen frem, så der kan indtastes by/postnummer vejnavn og nummer. Hvis du vælger at aktivere "MyRoutes", kommer der nu tre mulige ruter frem, og du kan så vælge mellem den hurtigste, den mest økonomiske eller den korteste.

Inden du kommer så langt, har du også en mulighed for at vælge at blive navigeret til den nærmeste p-plads i nærheden af din destination (hvis 1310 ellers kender nogle p-pladser der), og det er virkelig en af de features, som tog kegler hos os.

En anden smart ting er, at du kan vælge at søge i destinationsområdet efter specielle interessepunkter - den funktion har vi nu set før - men den er stadig rar at have ved hånden.

Masser af muligheder

Når det kommer til indstillinger af 1310, så er det ikke her, den står tilbage for de store gps'er. Faktisk så kunne vi ikke rigtig finde noget, som de større modeller kan, som 1310 ikke kunne. Du har blandt andet mulighed for at indtaste gps-koordinater og ikke kun et vejnavn.

Som på de mange større gps'er, er der også hjælpe til placering på vejbanerne, når du når til en afkørsel på motorvejen. Det er skønt, ikke mindst når du kører rundt på motorveje, du aldrig før har været på.

Navigon 1310 har også tilnavnet Europe 40, hvilket hentyder til, at der er kort over 40 europæiske lande - imponerende i så lille en dims, og naturligvis er det muligt at tilkøbe flere kort, skulle det være nødvendigt.

Men er der da slet intet negativt?, kunne den opmærksomme læser så spørge. Jo da, som allerede nævnt er der holderen, og så er det ikke altid lige godt, at skærmen er så lille som den er. Nogle gange bliver det faktisk ret besværligt at overskue informationerne på skærmen, når der skal være så meget på den lille skærm.

Endelig skal den også lige have lidt hug for, at den er meget lang tid om at fange gps-signal. Den er markant længere om det, end vi er vant til.