Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mere forståelig tv- og hovedtelefonlyd med personalisering

Start med at oplyse dit fødselsår til tv’et og følg med i ”Arvingerne” uden at bruge undertekster. Ny digital teknologi baseret på over en million audiogrammer fra høreklinikker i 150 lande kan også få hovedtelefoner til at lyde klarere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I takt med at et menneske bliver ældre, forfalder kroppen, og sanserne svækkes. Hvor hurtigt dette går, er meget individuelt, men alle rammes – før eller siden. Nedsat syn kan som regel korrigeres med briller, kontaktlinser og/eller kirurgi. Sværere kan det være med hørelsen, men nye teknologiske udviklinger finder ikke alene vej til høreapparater. Også udstyr som foreløbig fjernsyn og høretelefoner kan nu komme til at levere bedre lytteoplevelser end tidligere.

Mimi Defined

Mimi Hearing Technologies blev grundlagt i Berlin i 2014 og regner allerede sig selv for en ”global leder inden for digitale høretest og personalisering af lyd”. Ud over nogle kloge hoveder er et af firmaets største aktiver en million høretest fra 150 lande.

På basis af dette materiale har Mimi udviklet algoritmer og skrevet en app, som gør det relativt nemt at tilpasse lydgengivelsen og personalisere den til forskellige brugere.

Når man klikker på menupunktet ”Mimi Defined” på et Loewe-tv, bliver man simpelthen bedt om at vælge sit fødselsår. Når dette er kendt, kan en typisk klangprofil indlæses i tv’ets digitale signalprocessor, som så sørger for at tilpasse gengivelsen til en gennemsnitlig bruger på det aktuelle alderstrin. Hvis man ikke er mere forkalket end normalt og i øvrigt har behandlet sine ører nogenlunde pænt, er lydpersonaliseringen gennemført.

”Arvingerne” uden undertekster

Som det første tv-mærke har Loewe – Tysklands svar på Bang & Olufsen – implementeret Mimi Defined i deres bedre modeller med integreret lydbar, som allerede sikrer en betydeligt højere lydkvalitet end de bittesmå enheder i mange flade fladskærme. Mimi skal have noget at arbejde med – eller som englænderne siger: ”Du kan ikke sy en silkepung af et griseøre”.

Vi har haft lejlighed til at teste Mimi Defined i et showroom hos den danske distributør, EET Europarts. Tv’et var en 55”-model med OLED-panel i Loewes bild 5-serie – en lækker sag med fremadrettet lydbar og en fra-pris på 32.999 kr. Vi indtastede fødselsår og kunne derefter selv pille ved alle lydindstillingerne. Vi lyttede til forskellige optagelser på tv’ets harddisk, heriblandt flere afsnit af DR Dramas mest markante mumle-serie ”Arvingerne”, med og uden Mimi. Heldigvis er det nemt og hurtigt at skifte mellem standard og personaliseret lyd, så den flygtige akustiske hukommelse ikke bliver anstrengt alt for meget.

Mere end EQ

Det tager ikke mange sekunder at konstatere, at Mimi Defined indeholder meget mere end en såkaldt equalizer, som kan fremhæve eller dæmpe bestemte dele af det hørbare frekvensspektrum.

Selvfølgelig korrigerer Mimi frekvenskurven for at kompensere for et ældre menneskes følsomhedstab i diskantområdet, men teknikken gør også lyden mere nærværende.

Sorry! På grund af forkalkning udvikler menneskets hørelse sig typisk sådan. Allerede når du runder 40, bliver det sværere at høre dialog, hvor lyse kvindestemmer indgår. Sorry! På grund af forkalkning udvikler menneskets hørelse sig typisk sådan. Allerede når du runder 40, bliver det sværere at høre dialog, hvor lyse kvindestemmer indgår.

Et enkelt eksempel fra gårdspladsen i ”Arvingerne”: En af de kvindelige medvirkende har en meget lys stemme, som uden Mimi virker tynd og snævert fokuseret til midten af skærmen/lydbaren. Med Mimi får hendes stemme en bedre ”bund” og kommer til at fylde mere i lydbilledet. Uden at det totale lydniveau øges, bliver hun ikke alene nemmere at forstå, men også behageligere at lytte til.

Mimi Defined tryller også med det rumlige perspektiv i lydbilledet. Tilbage til scenen på gårdspladsen i ”Arvingerne”: Uden Mimi kunne lyden sagtens være optaget i et studie. Med Mimi er man ikke i tvivl om, at man er ude i det fri. Man hører mange flere lyde, bl.a. fuglefløjt fra omgivelserne, så stemningen bliver mere ”realistisk”.

Mimi Defined kan ikke blot slås til og fra. Man kan også variere effekternes intensitet på en skala fra 0 til 100. Til demoformål er det almindeligt at bruge ”80”. Det lagde vi også ud med, men i løbet af en halv times koncentreret lytning landede vi efterhånden på ”50”. Den indstilling passer i vores ører til det meste indhold, og den er langt fra så ekstrem, at yngre mennesker med friskere ører efter vores vurdering vil opfatte korrektionerne som overdrevne.

Hvis man vil individualisere sin tv-lyd yderligere, kan man med smartphone-appen Mimi Hearing Test skabe sin egen Hearing ID-profil og uploade den til tv’et. Denne feature ventes lanceret i 2019.

Når Make It Yours-appen er installeret, tager det ikke mange minutter at gennemføre en høretest og få skræddersyet lyd i ørekapslerne. Når Make It Yours-appen er installeret, tager det ikke mange minutter at gennemføre en høretest og få skræddersyet lyd i ørekapslerne.

Mimi Defined er en gratis opdatering til kompatible Loewe-tv fra 1. juli 2018 og nyere. Ejere af nogle op til tre år gamle modeller kan få ny firmware ved at slippe 749 kr. Loewe har sikret sig eksklusive rettigheder på tv-området frem til juni 2019. Så bliver det spændende at se, om andre mærker følger trop.

Mimi i hørebøfferne

Som nævnt i indledningen, kan Mimi Defined også fintrimme gengivelsen fra en – kompatibel – hovedtelefon. Her står vi med et lillebitte lytterum, som er langt mere veldefineret og kontrollerbart end noget beboelsesrum og derfor bør kunne optimeres til det perfekte.

Når det gælder høretelefoner, er der tre Mimi Defined-licenstagere, hvoraf beyerdynamic med samme danske distributør som Loewe er klart det bedst kendte mærke.

Aktuelt tilbyder beyerdynamic fire modeller med Mimi Defined-lydpersonalisering. Vi har prøvet den relativt overkommelige Aventho Wireless til ca. 2500 kr. Det drejer sig om en velkonstrueret on-ear-model, som kan bruges både kablet og trådløst via Bluetooth med Qualcomm aptX HD og AAC.

Beyerdynamics historie begyndte i 1924, og firmaets første hovedtelefon – DT 48 – blev produceret fra 1937 til 2012, så Aventho Wireless har noget at leve op til. Og det gør den. Uden personalisering oplever vi den som en meget velspillende hovedtelefon med en neutral klangbalance, der nok appellerer mere til en klassisk og allround musikelsker end ”Brian” med Bimmeren smækfuld af subwoofere. De bløde, ret tætsluttende ørekapsler kombineret med den lukkede konstruktion sørger for en god dæmpning af støj fra omgivelserne.

Aventho Wireless er fyldt med digital elektronik, som også kan foretage høretest og bruge resultaterne til forbedring af lydgengivelsen. Denne anmelder er imponeret. Aventho Wireless er fyldt med digital elektronik, som også kan foretage høretest og bruge resultaterne til forbedring af lydgengivelsen. Denne anmelder er imponeret.

Appen til Aventho Wireless hedder MIY (Make it Yours), og den starter med at guide én gennem en enkel høretest, hvor man slutter sine høretelefoner til smartphonen og bliver udsat for lydsignaler med forskellige frekvenser og niveauer. Herefter skal man markere, hvornår man ikke længere kan høre et signal, og dette kræver blot, at man slipper et felt på skærmen. Hele processen varer mindre end 10 minutter, og så ligger der et basalt audiogram i telefonens lager.

MIY gør virkelig noget for lyden. Forskellen mellem uden og med Mimi Defined er nærmest enorm – på den gode måde, synes vi. Effekten kan sammenlignes mellem at gå fra foyeren i Operaen og ind på den bedste plads i salen. Noget af magien skyldes nok, at niveauet opleves som højere, men bassen får også en tyngde, som hovedtelefoner sjældent kan levere.

Hold øje med dette logo! Hvis det går som udviklerne håber, kan Mimi Defined komme til at sætte et fodaftryk på mange af de næste audiogenerations-produkter. Hold øje med dette logo! Hvis det går som udviklerne håber, kan Mimi Defined komme til at sætte et fodaftryk på mange af de næste audiogenerations-produkter.

Vores eneste reelle indvending drejer sig om softwaren, som ikke ser ud til at være en spidskompetence hos beyerdynamic. Ved ibrugtagningen fortalte Aventho Wireless, at firmwaren skulle opdateres. Dette viste sig at være en bøvlet affære, der kun kan foretages med en Windows-pc. Og ikke nok med det, så genkender pc’en ikke umiddelbart hovedtelefonen. Man skal hurtigt trykke to gange på dens afbryder, før der sker noget. Det fandt vi ud af ved at læse manualen, som kom gemt i zip-filen med nye drivere.

Brobygning?

Mimi Defined kan siges at være en løsning mellem traditionelt audioudstyr og høreapparater. I forbindelse med tv-programmer, der er redigeret af folk med en dogmeagtig holdning til dialog, kan Mimi efter vores mening være en gevinst for alle, som ellers kan klare sig uden undertekster. Almindeligt, aldersbetinget høretab korrigerer teknologien også for.

Til hovedtelefoner kan Mimi Defined være en endnu større gevinst for lydoplevelsen. I hvert fald udretter teknologien i vores ører nærmest mirakler med en allerede god model som beyerdynamics Aventho Wireless.

Her kan vi se punkterne i Mimi Defined-undermenuen på Loewes bild 5- serie. Det skal snart blive muligt at uploade en hjemmelavet høretest fra en smartphone og lade den indgå i signalbehandlingen. Her kan vi se punkterne i Mimi Defined-undermenuen på Loewes bild 5-
serie. Det skal snart blive muligt at uploade en hjemmelavet høretest fra en smartphone og lade den indgå i signalbehandlingen.