Home » Hovedtelefoner og højttalere » Mere forståelig tv- og hovedtelefonlyd med personalisering
Mere forståelig tv- og hovedtelefonlyd med personalisering

Mere forståelig tv- og hovedtelefonlyd med personalisering

Share

Start med at oplyse dit fødselsår til tv’et og følg med i ”Arvingerne” uden at bruge undertekster. Ny digital teknologi baseret på over en million audiogrammer fra høreklinikker i 150 lande kan også få hovedtelefoner til at lyde klarere

I takt med at et menneske bliver ældre, forfalder kroppen, og sanserne svækkes. Hvor hurtigt dette går, er meget individuelt, men alle rammes – før eller siden. Nedsat syn kan som regel korrigeres med briller, kontaktlinser og/eller kirurgi. Sværere kan det være med hørelsen, men nye teknologiske udviklinger finder ikke alene vej til høreapparater. Også udstyr som foreløbig fjernsyn og høretelefoner kan nu komme til at levere bedre lytteoplevelser end tidligere.

Mimi Defined

Mimi Hearing Technologies blev grundlagt i Berlin i 2014 og regner allerede sig selv for en ”global leder inden for digitale høretest og personalisering af lyd”. Ud over nogle kloge hoveder er et af firmaets største aktiver en million høretest fra 150 lande.

På basis af dette materiale har Mimi udviklet algoritmer og skrevet en app, som gør det relativt nemt at tilpasse lydgengivelsen og personalisere den til forskellige brugere.

Når man klikker på menupunktet ”Mimi Defined” på et Loewe-tv, bliver man simpelthen bedt om at vælge sit fødselsår. Når dette er kendt, kan en typisk klangprofil indlæses i tv’ets digitale signalprocessor, som så sørger for at tilpasse gengivelsen til en gennemsnitlig bruger på det aktuelle alderstrin. Hvis man ikke er mere forkalket end normalt og i øvrigt har behandlet sine ører nogenlunde pænt, er lydpersonaliseringen gennemført.

”Arvingerne” uden undertekster

Som det første tv-mærke har Loewe – Tysklands svar på Bang & Olufsen – implementeret Mimi Defined i deres bedre modeller med integreret lydbar, som allerede sikrer en betydeligt højere lydkvalitet end de bittesmå enheder i mange flade fladskærme. Mimi skal have noget at arbejde med – eller som englænderne siger: ”Du kan ikke sy en silkepung af et griseøre”.

Vi har haft lejlighed til at teste Mimi Defined i et showroom hos den danske distributør, EET Europarts. Tv’et var en 55”-model med OLED-panel i Loewes bild 5-serie – en lækker sag med fremadrettet lydbar og en fra-pris på 32.999 kr. Vi indtastede fødselsår og kunne derefter selv pille ved alle lydindstillingerne. Vi lyttede til forskellige optagelser på tv’ets harddisk, heriblandt flere afsnit af DR Dramas mest markante mumle-serie ”Arvingerne”, med og uden Mimi. Heldigvis er det nemt og hurtigt at skifte mellem standard og personaliseret lyd, så den flygtige akustiske hukommelse ikke bliver anstrengt alt for meget.

Mere end EQ

Det tager ikke mange sekunder at konstatere, at Mimi Defined indeholder meget mere end en såkaldt equalizer, som kan fremhæve eller dæmpe bestemte dele af det hørbare frekvensspektrum.

Selvfølgelig korrigerer Mimi frekvenskurven for at kompensere for et ældre menneskes følsomhedstab i diskantområdet, men teknikken gør også lyden mere nærværende.

Sorry! På grund af forkalkning udvikler menneskets hørelse sig typisk sådan. Allerede når du runder 40, bliver det sværere at høre dialog, hvor lyse kvindestemmer indgår.

Sorry! På grund af forkalkning udvikler menneskets hørelse sig typisk sådan. Allerede når du runder 40, bliver det sværere at høre dialog, hvor lyse kvindestemmer indgår.

Et enkelt eksempel fra gårdspladsen i ”Arvingerne”: En af de kvindelige medvirkende har en meget lys stemme, som uden Mimi virker tynd og snævert fokuseret til midten af skærmen/lydbaren. Med Mimi får hendes stemme en bedre ”bund” og kommer til at fylde mere i lydbilledet. Uden at det totale lydniveau øges, bliver hun ikke alene nemmere at forstå, men også behageligere at lytte til.

Mimi Defined tryller også med det rumlige perspektiv i lydbilledet. Tilbage til scenen på gårdspladsen i ”Arvingerne”: Uden Mimi kunne lyden sagtens være optaget i et studie. Med Mimi er man ikke i tvivl om, at man er ude i det fri. Man hører mange flere lyde, bl.a. fuglefløjt fra omgivelserne, så stemningen bliver mere ”realistisk”.

TAGS
lyd
Mimi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S