Home » Sikkerhed » Mikro-virus eller makro-virus?
Mikro-virus eller makro-virus?

Mikro-virus eller makro-virus?

Share

Makroer i Office-programmer kan optræde som ransomware. Den slags kriminalitet var meget udbredt for ti år siden. Nu er makro-vira atter på banen, og der er ikke tale om mikro-risiko

Nogle husker måske endnu den såkaldte Melissa-virus fra 1999, der var et tidligt eksempel på en makro-virus altså en virus indlagt i Word-dokument. Hvis du åbnede dokumentet, sendte den ondsindede programkode sig selv videre med e-mail til de første 50 personer i din adressebog.
Og i 2007 berettede en af verdens største it-sikkerhedsvirksomheder, amerikanske Network Associates (nu McAfee), om nok en ny ondsindet makro-virus, W97M/Heathen, som også angreb Microsoft Word og gemte sig i tekstdokumenter.

Hvis du åbnede dem, blev tre malware-filer ved navn heathen.vdo, heathen.vdl og heathen.vdx lige så stille placeret i dit Windows-bibliotek. Efter næste opstart af computeren blev opstartsfilen til din Explorer-browser (explorer.exe) inficeret og indstillet til at søge efter nye dokumenter, der kunne ”smittes”. På den måde blev alle dokumenter på din maskine ramt og ødelagt ganske hurtigt.

Se også:  Global politiindsats mod frygtet ransomware fører til adskillige anholdelser

Herefter var der en forholdsvis fredelig tid, hvor makro-virus stod lidt i skyggen af nye it-trusler, der var endnu værre. Men i de seneste år er der sket en opblomstring af antallet af angreb gennem makroer i PDF’er og Office-programmer som Word, Excel og Power Point. Og det er nok værd at være på vagt.

Ren automatskrift

En makro er en serie af programordrer og altså i bund og grund små simple programmer, der kan igangsætte og afvikle visse funktioner og opgaver. De fleste af denne type makroprogrammer ligger ofte indbygget som en nyttefunktion i større programmer og applikationer (som Word mv.), hvor de giver mulighed for at få rækker af forskellige kommandoer eller tekststrenge udført automatisk ved blot at trykke på en simpel tastekombination. På den måde kan du eksempelvis få indføjet kontaktoplysninger mv. på et øjeblik og slipper for møjsommeligt at skrive din adresse eller lignende gang efter gang.

Se også:  Global politiindsats mod frygtet ransomware fører til adskillige anholdelser
virus

Sådan kan en sikkerhedsadvarsel se ud i Word, hvis programmet opdager en makro i et vedhæftet dokument. Makroen behøver dog ikke nødvendigvis at være ondsindet, men så er du advaret.

Makroer er rigtigt anvendt et snildt redskab i dit computerarbejde, men muligheden for at indføre makroer kan også være et tilbud til programudviklere, der på den måde kan skræddersy et program til specielle opgaver efter behov. Den eneste forudsætning er, at makro-ordrerne kan læses og forstås af det program, makroerne adresserer.

TAGS
makro-virus
micro-virus
virus

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S