Home » Sikkerhed » Microsoft sætter populært værktøj på den sorte liste
Microsoft sætter populært værktøj på den sorte liste

Microsoft sætter populært værktøj på den sorte liste

Share

Det er downloadet over 2 milliarder gange. Men nu sætter Microsoft gratis-versionen af programmet CCleaner i karantæne.

CCleaner er et af de mest populære Windows-værktøjer i historien, og pc-brugere verden over har downloadet det mere end 2 milliarder gange. Men nu ryster fundamentet under programmet, som i dag ejes af virksomheden Piriform. For Microsofts sikkerhedsprogram Defender er begyndt at registrere gratisudgaven som en PUA, en “Potentially Unwanted Application”, skriver flere medier.

Det er lidt af et paradoks, eftersom ideen med CCleaner netop er at fjerne junk-programmer og anden unyttig software, som brugere ofte uden at vide det henter ned på harddisken i deres Windows-pc.

Men CCleaner kan også bruges til at rydde op i Windows’ registreringsdatabase, og det har Microsoft aldrig brudt sig om.

Se også:  Et "meow" – og så er hele databasen væk

Allerede i 2018 skrev Microsoft ifølge sikkerhedssitet Bleepingcomputer:

“Nogle produkter såsom rengøringsværktøjer til registreringsdatabasen antyder, at registreringsdatabasen har brug for regelmæssig vedligeholdelse eller rengøring. Imidlertid kan der opstå alvorlige problemer, når du ændrer registreringsdatabasen forkert ved hjælp af disse typer hjælpeprogrammer. Disse problemer kan føre til, at brugere skal geninstallere styresystemet som følge af ustabilitet.”

Uønsket software sniges ind

Et særligt problem med den gratis version er – mener Microsoft – at den ledsages af lokkende tilbud om at downloade andre programmer. I en udtalelse til Bleepingcomputer forklarer Microsoft, at man altid reagerer på den slags tilbud om installation af software, der ikke er udviklet af det samme firma eller ikke er nødvendig, for at den primære software kan fungere.

Se også:  Virksomhederne opdager ikke selv cyberangreb

Et af de programmer, du risikerer at installere sammen med CCleaner uden at ønske det – hvis du ikke er opmærksom under installationsprocessen – er gratisversionen af AVG AntiVirus, viser erfaringerne her på AOD. Det er ikke nødvendigvis nogen dårlig sikkerhedssoftware, men det kan give alvorlige problemer, hvis du i forvejen har andre sikkerhedsprogrammer installeret.

Piroform er angiveligt gået i dialog med Microsoft om at få fjernet CCleaner fra Defenders registrering. Hvor gode er oddsene for Piriform? Microsoft er generelt ikke begejstret for software, der alene ved sin eksistens stiller spørgsmålstegn ved trygheden i Windows-miljøet – så det kan godt blive “op ad bakke” for ejeren af CCleaner.


TAGS
ccleaner
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S