Microsoft lukker fjenden ind

Microsoft lukker fjenden ind

Share

Nu kan du bygge web- og cloud-applikationer med ASP.NET 5 på både Linux, Mac OS og Windows!

ASP.NET der kan køre på en Linux maskine med en Apache Web Server? Hvad er nu det for noget? I de seneste år er Microsoft blevet mere åbne overfor open source, og med det nylige direktørskifte fra Steve Balmer til Satya Nadella, er dette blevet endnu mere tydeligt. Med ASP.NET 5 har Microsoft besluttet, at al udviklingen af ASP.NET skal foregå som open source, på GitHub. Men hvorfor nu egentlig det?

Figur 1: Nu er det JSON, du bruger, istedet for XML, og web.config er væk.

Figur 1: Nu er det JSON, du bruger, istedet for XML, og web.config er væk.

ASP.NET kom frem for 15 år siden, og i den tid har udvikling til web ændret sig markant. ASP.NET har fulgt med, og da MVC blev populær med Ruby on Rails, fik også ASP.NET-udviklerne MVC-udvikling på ASP.NET. Men ASP.NET er 15 år gammel og målt i internettid er det det samme som 50 år. Med ændringen af fokus i webudvikling til Single Page App’s (SPA) og vægten lagt på JavaScript, der kører i browseren i stedet for som med ASP.NET, der eksekverer på serveren, er tiden kommet for Microsoft til at pifte ASP.NET-stakken op. Og det er ikke nogen lille øvelse, Microsoft har sat gang i. Ikke bare fordi ASP.NET 5 nu vil kunne køre på Linux og MacOS, men lige så meget fordi en masse af den kode, der ligger nedenunder ASP.NET, er blevet fjernet til fordel for en meget mindre ASP.NET-kerne, der vil forvente at få de dele, den skal bruge via NuGet. F.eks. er den traditionelle System.Web.dll ikke længere at finde i ASP.NET 5.

Figur 2: Den eneste forskel imellem en Web Applikation og Web API er razor.

Figur 2: Den eneste forskel imellem en Web Applikation og Web API er razor.Mindre apps giver fordele
Det betyder alt sammen, at når vi vil udvikle en web-app på ASP.NET 5, så vil vi være i stand til at udvikle den på lige nøjagtigt de moduler, vi har brug for til vores app, og ikke flere. Vi vil ikke længere skulle trækkes med hele den underliggende .NET, vi har brugt de sidste 15 år. Så vores web-apps vil være mindre og kan dermed hurtigere kunne blive publiceret til f.eks. en cloud-udbyder. Men at appen er mindre er også godt for sikkerheden i vores app. At den ikke længere har brug for hele stakken nedenunder ASP.NET, betyder, at den overflade, som vores app viser til omverdenen, er mindre, og dermed nemmere at sikre, fordi vi ikke længere behøver at bekymre os om at lappe på .NET-delen, som vi ikke bruger i vores app.

Figur 3: Der er mange nye foldere og filer i et ASP.NET-projekt.

Figur 3: Der er mange nye foldere og filer i et ASP.NET-projekt.

Del denne