Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Microsoft er klar til comeback

Efter nogle sløve år og et par store fiaskoer er Microsoft klar med friske skud i bøssen, der ser ud til at kunne rette op på det slidte image og få giganten tilbage i førerfeltet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For 10 år siden mærkede Microsoft ikke den store konkurrence. Den gamle kæmpe sad tungt på markedet for styresystemer, kontorprogrammer, internetbrowsere med mere.

Så begyndte der at ske ting og sager. En gammel rival dukkede op med et nyt image og et produktkatalog, der var mere tidssvarende end Microsofts, mens internettet åbnede op for konkurrenter, der gav Microsoft baghjul på det nye web-baserede marked.

Microsoft sakkede bagud, hvilket et par fatale fiaskoer med Windows Vista og Windows Mobile ikke hjalp på. Mens Microsofts image de seneste år er falmet en del, er der meget, der tyder på, at den gamle kæmpe har lært lektien og er klar til at gøre comeback.

Windows 7 er den nye begyndelse

Selvom skeptikerne vil mene, at Windows 7 ikke er meget andet end en trimmet udgave af Vista, er brugeroplevelsen alligevel så meget bedre, at langt de fleste kunder har været tilfredse, og at styresystemet dermed har formået at rette op på en stor del af den skade, Vista gjorde på Microsofts image.

Windows 7 er samtidig et forholdsvis »let« styresystem, som er nemt at overføre til netbooks og tablets – her var Vista helt umulig − mens det samtidig har understøttelse af den efterhånden allestedsnærværende touch-styring.

Det betyder, at Microsoft nu endelig har et tidssvarende styresystem, der mere eller mindre smertefrit kan fungere med de små moderne apparater, vi efterhånden lægger mere og mere af vores computerarbejde over på.

Et komplet univers

Mens Microsoft har været urokkelige, når det kom til tunge business-orienterede kontorpakker, har de sakket bagud, når det drejede sig om små fleksible – og ikke mindst gratis – programpakker, der kunne dække de mere beskedne behov hos den almindelige bruger. Office-pakken er alt for dyr og omfattende i forhold til de gratis kontorprogrammer Open Office og Google har budt ind med.

Med Office 2010, der kom på gaden i sommers, har Microsofts imidlertid ført kontorpakken helt up to date, så den nu er integreret med gratis web-baserede versioner af Word, Excel og Onenote, mens Outlook har direkte forbindelse til dine venner på Facebook.

Sammen med den nye Messenger 4 samt Hotmail, Skydrive og Windows Live Essentials, der giver værktøjer til eksempelvis billed- og videoredigering, har Microsoft således skabt et komplet univers, der matcher de moderne computerbehov.

Internet Explorer slår igen

Et af de områder, hvor man tydeligst har kunnet mærke Microsofts utilstrækkelighed, er på browserfronten. Internet Explorer har længe haltet bagefter konkurrenter som Chrome, Opera og Firefox, og har fremstået som en gammel stivnakket kæmpe, der slet ikke har kunnet følge med de unges hastighed og fleksibilitet.

Det er Microsoft ved at lave om på. Internet Explorer 9 har været i støbeskeen længe, og i september fik vi så lov at prøve den første beta. Selvom den stadig kan trænge til et par justeringer (og sandsynligvis også får det), er den bestemt et gevaldigt skridt fremad.

De fleste af forbedringerne er hugget fra konkurrenterne – især Chrome – men det gør ikke Internet Explorer 9 til en dårligere browser, der bestemt er et fornuftigt alternativ for dem, der foretrækker at holde sig indenfor Windows-verdenen, når de går på nettet.

Windows på mobilen

Hvis Vista er Microsofts største fiasko i nyere tid, er Windows Mobile deres andenstørste. Det er et kluntet og anti-intuitivt styresystem, der bestemt ikke gør mobiltelefonen til den smarte og brugervenlige minicomputer, som de er blevet med iOS og Android, der nu ubetinget dominerer markedet for smartphones.

Microsoft giver imidlertid ikke op og er nu klar med Windows Phone 7, som er deres helt nye mobile styresystem, der skal tage kampen op på smartphone-markedet.

Microsoft har plukket gavmildt fra deres eksisterende produkter, så du får kontorpakken Office, spillekonsollen Xbox Live og medie-afspilleren Zune HD integreret i systemet. De sociale netværk har fået en højere prioritet, og der er selvfølgelig også oprettet en »Marketplace«, hvor du kan hente apps.

Modtagelsen har indtil videre været yderst positiv. HTC, Samsung og LG er de første med Windows Phone 7 mobiler og senere følger Sony Ericsson trop. Læs om de nye Windows Phone 7 mobiler her.

Revolutionerer spillemarkedet

Sidst men ikke mindst er det værd at give en kort bemærkning til Microsofts Xbox 360, som stadig får flere og bedre funktioner og nu er en af de helt tunge konsoller på markedet.

Med den nye Kinect teknologi har Microsoft formået at lægge sig helt forrest i feltet, med en revolutionerende måde at styre konsollen, som ikke kræver nogen som helst form for controller, men udelukkende er baseret på din egen stemme og kroppens bevægelser.

Det bliver interessant at se om den kan slå Nintendo Wii af pinden. Vi forudser i hvert fald, at Kinect bliver det helt store julegavehit og endnu en succes for Microsoft, som kan hjælpe med at få den gamle gigant tilbage på tronen.