Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu skal tv-skærmen forbedres på en ny måde

Hidtil har OLED været det ypperste, men nu introduceres microLED-teknologien måske på tv-skærmene, og den kan gå hen og blive den nye, billige måde at opnå større tv-oplevelser på.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

OLED-teknologien har indtaget tv-skærmene. Men de organiske skærme er ikke uden problemer, så nu forsøger tv-producenterne sig – måske – med en helt ny teknologi i tv-sammenhæng: microLED.

Den vil ligesom OLED kunne levere dybe farver, høj kontrast og perfekt sortniveau. Skærme med microLED, også kaldet mLED, er på samme måde som OLED-skærme bygget op af dioder, som afgiver lys, når elektrisk strøm løber igennem dem. Deraf navnet LED, der står for light emitting diode, altså en diode, som udsender lys.

MicroLED-dioderne er dog ekstremt små, en brøkdel af et menneskehår. I praksis kan dioderne ligge tættere og give endnu bedre kontrast, hurtig responstid og et imponerende sortniveau end med OLED eller andre teknologier. Og hvis microLED kommer i masseproduktion kan skærmene også blive billigere end OLED.

Måske har Samsung netop, når du læser dette, fremvist en 150” stor microLED-skærm på den omfattende elektronikmesse CES i USA. Rygterne løb om det, mens vi skrev denne artikel. Onde tunger ville vide, at Samsung er interesseret i den nye teknologi, fordi selskabets egen QLED-teknologi ikke har overbevist forbrugerne, og Samsung har mistet salg i high end-delen af tv-markedet. MicroLED kunne så være den nyhed, der igen styrkede den koreanske elektronik-gigant på dette marked.

Gammel nyhed genoplivet

Før vi går amok over microLED som et nyt, smart og billigere alternativ, skal det lige anføres, at microLED slet ikke er nogen brandny teknologi, men blev opfundet i 2000 på Texas Tech University. Det har bare taget en rum tid, før produktionen var i nærheden af at være rentabel til massemarkedet. Mange dømte da også micro-LED ude, efter at Sony i 2012 præsenterede et 55” stort, såkaldt Crystal LED Display, som producentens første microLED-skærm – for derefter at droppe produktet.

Omvendt har nutidens microLED så store fordele, at teknologien potentielt kan overhale OLED inden for ganske få år. Ud over det rent visuelle er microLED økonomisk i drift. Skærmene bruger mindre strøm end andre skærme, og dioderne ”lever” længere. Et problem, som stadig plager producenterne af OLED-skærme.

Fordelene har fået blandt andre Apple, Samsung og Oculus (Facebook) til at opkøbe firmaer, som udvikler microLED-teknologi. Sandsynligvis skal teknologien implementeres i for eksempel smart-ur-skærme og andre bærbare enheder samt i virtual reality-udstyr, hvor småt er godt, og strømforbruget en afgørende faktor. Fremstillingen er dog kostbar, og vi skal nok ikke forvente produkter med microLED på markedet før 2019.