Home » Hardware » Mesterskab i meningsløse gadgets
Mesterskab i meningsløse gadgets

Mesterskab i meningsløse gadgets

Share

Japansk konkurrence for nytteløse opfindelser

Har du efter din egen mening fået en indlysende idé til en innovativ dingenot eller gadget, der kan gøre livet lettere for dig selv og andre i denne verden, kunne det måske også være en idé at sende den ind som forslag til en Chindōgu.

Chindōgu er en form for humoristisk opfinderkonkurrence, der stammer fra Japan. Alle kan deltage, da konkurrencen går ud på at opfinde og konstruere en funktionsdygtig opfindelse, der løser et specifikt teknisk eller praktisk problem. Tvisten i konkurrencen er imidlertid, at disse opfindelser i virkeligheden hverken må eller kunne du til noget som helst og reelt blot er fjollede og ideforladte udtryk for lidt misforstået opfindersnilde.

Chindōgu eller 珍道具 som det staves på originalsproget betyder direkte oversat ”usædvanlig” (chin) brugsgenstand eller ”værktøj” (dogu) og er lanceret af Kenji Kawakami, der selv er opfinder og desuden redaktør for magasinet “Mail Order Life.” Den gode redaktørs gode redaktørkollega og nu præsident for den internationale Chindōgu-organisation Dan Papia bragte ideen til den engelsktalende verden gennem sit magasin Tokyo Journal, hvori han i en månedlig reportage opfordrer alle læsere til at sende ideer ind. Og manien har bredt sig ud i verden.

Tiden er løbet fra hørerør i traditionel gammeldags forstand, men teknologien kan måske få ny værdi gennem et mere tidssvarende og innovativt design som her.

Tiden er løbet fra hørerør i traditionel gammeldags forstand, men teknologien kan måske få ny værdi gennem et mere tidssvarende og
innovativt design som her.

Chindōgu’er og denne konkurrences skaber Kenji Kawakami er bl.a. blevet fast vært på tv-programmet ”Det vil aldrig fungere” produceret af BBC som en slags parallel til programmet ”Morgendags Verden”, der dog fokuserer mere på seriøse videnskabelige og teknologiske fremskridt.

Regler for galskab

Det kan dreje sig om opfindelser inde for stort set alle kategorier, og mange tekno-freaks og it-interesserede forsøger sig naturligvis jævnligt. Men som for alle andre konkurrencer gælder der også her særlige regler. The International Chindōgu Society er nemlig strikse og har fastlagt en hård standard for ”samfundsrelateret redelighed”:

At fremstille en Chindōgu går primært ud på at løse et konkret problem. Den absolut vigtigste regel af alle Chindōgu-regler er derfor, at din opfindelse rent faktisk løser problemet, selv om den praktiske udformning muligvis kan få enkelte udenforstående til at trække på deres smilebånd. Enten fordi dit forslag, selvom det er blevet til på baggrund af sund omtanke og de bedste intentioner, virker så troskyldigt og naivt i sin umiddelbarhed, eller fordi dit forslag til den praktiske løsning af et problem klart demonstrerer, at problemet måske ikke er så forfærdeligt presserende alligevel.

Nudler skal koges og har dermed en tendens til at være varme. Det klarer den specielle elektriske Chindōgu-vifte på den mest elegant måde – eller …?

Træt af opkald fra familiens talende vandfald eller plagsomme telefonsælgere? Denne Chin-dōgu-opfindelse lader de taleivrige personer tale med sig selv.

Grafiske redskaber til computerbrug findes i mange afskygninger som penne og pegeværktøjer til erstatning for musen. Men dette Chindōgu-forslag forener på enkel vis begge dele.

Det er på samme måde helt afgørende for konkurrencens ånd, at du skal kunne holde den opfindelse, du sender ind som en Chindōgu, i din hånd og (næsten) forestille dig, at nogen bruger den samtidig med, at den set fra ethvert realistisk og praktisk synspunkt i bund og grund er komplet umulig. Men den skal konstrueres som prototype alligevel, for ellers er den jo ikke mulig. Du kan sige, at en Chindōgu er en opfindelse, der har sprængt den konservative nyttes snærende bånd eller med andre ord en form for nonverbal kommunikation, der umiddelbart kan forstås af alle overalt. Mere specielle tekniske frembringelser, der først afslører deres nytte-løshed ved professionel brug, er uden for konkurrence.

Chindōgu-opfindelser må hverken gøres til genstand for salg eller handel (heller ikke som spøg og skæmt). Du må under ingen omstændigheder tage penge for en Chindōgu, ligesom du heller ikke må forære den væk, om det så blot er ment som en symbolsk spøg. Forsynder du dig mod disse retningslinjer, har du gjort dig skyldig i ”konkurrenceforvridning”.

En Chindōgu er uskyldig i sit væsen og skal ikke i sin natur udtrykke en pervers eller ironisk kommentar til menneskehedens sørgelige forfald. Af samme indlysende grund må en Chindōgu heller ikke kunne udvise seksuelle undertoner eller være udtryk for vulgær humor, ligesom syge eller grusomme opfindelser, der håner levende væsners eksistensberettigelse, selv sagt heller ikke tages for gode varer. Alle uanset, køn, race, herkomst, rigdom eller mangel på samme har lige ret til at deltage med forslag og vise deres Chindōgu for verden. Faktisk skal Chindōgu’er betragtes som gaver til verden, og de skal aldrig gøres til genstand for efterligning, patentering eller samlemani. Alle skal med lige ret kunne nyde hver eneste ægte Chindōgu.

TAGS
ideer
teknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S