Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Nighthawk MK63: Mesh-system med Wi-Fi 6 til økonomipris

Netgears Nighthawk-produktfamilie er nu forøget med et MK63-mesh-system, som fylder minimalt og skal kunne dække et større hjem med internethastigheder over 100 Mb/s.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efter mindre end to år på marked­et er den seneste Wi-Fi-standard – 802.11ax eller blot Wi-Fi 6 – blevet så udbredt på hardwaresiden og til så konkurrencedygtige priser, at det ikke rigtigt giver mening at anskaffe routere og mesh-systemer med ældre teknologi.

Et frisk eksempel er dette mesh-system, Netgear Nighthawk MK63, hvor du for under 3000 kr. – omkring det samme, som man skal slippe for en stærk router – kan få en løsning med tre diskrete enheder og bedre dækning af et hjem op til 300 kvadratmeter.

Det nye system tilhører AX1800-klassen. Det vil sige, at hver enkelt enhed har en teoretisk båndbredde på 1,8 Gb/s og kan håndtere fire samtidige streams. Udtrykt på en anden måde skal en familie på fire kunne hygge sig med hver sin Netflix Ultra HD/4K-stream, og der vil stadig være båndbredde til at surfe på nettet. Hvis man vel at mærke har en tilstrækkeligt hurtig internetforbindelse.

Smarte små æsker

Normalt kommer Netgears Nighthawk-enheder i et råt gamer-look. Det er ikke tilfældet her, og hvis man også kunne få æskerne i den skandinaviske favoritfarve til boligindretning, ”Fifty Shades of White”, ville mange blive endnu gladere.

Den minimalistiske filosofi fortsætter på udstyrslisten. Ud over en strømtilslutning er der kun én fri LAN-port på hver af de tre enheder. USB-porte savner vi ikke på grej i denne klasse, men en ekstra gigabit-port ville det være rart at have til indbyrdes kommunikation mellem enhederne eller et legacy-produkt uden Wi-Fi.

Der er naturligvis en Nighthawk-app til opsætning af mesh-systemet og indstilling af det overskuelige antal parametre. Netgear er ellers flink til at oversætte, men her må man nøjes med engelsk til det hele.

Vi er heller ikke imponerede over opsætningsproceduren. Vi kan leve med at blive afvist, når vi ikke har studeret hjælpeteksterne, men vi har flere gange oplevet, at det blot kræver et ekstra tap på ”TRY AGAIN”, for at et trin lykkes. Men en halv times indsats for at få det hele på plads kan vi nok ikke tillade os at brokke os mere over.

Livrem og seler

Sikkerhed er et stort issue på det amerikanske marked, og ”Armor” (rustning) er navnet på en pakke, som nu indgår i Nighthawk-appen og beskytter hjemmet og dets opkoblede enheder mod alskens malware. Desuden kan man lokalisere en enhed, hvis den er tabt eller stjålet, og låse den samt slette alle dens data.

Alt dette kan være udmærket, men desværre koster sådan et abonnement penge, når en 30-dages prøveperiode er forbi. Det ser ud til, at Netgear vil have 69,99 dollar (ca. 439 kr.) om året. Vi ville tjekke det eksakte beløb ved at gå til bestillingssiden ved at tappe på ”Get it now”, men fik absolut ingen reaktion. Et andet banner lover ”Save 35% now”, og det førte os til ”store.bitdefender.com/order...”, men selv om vi lod telefonen ligge i mere end en halv time, og aktivitetsbjælken cyklede af sted, kom der aldrig nogen form for menu på skærmen.

Meget fine hastigheder

Heldigvis fungerer MK63-sættet langt bedre end Netgears Armor-shop. Når vores sædvanlige tre reference-klienter – to smartphones og en laptop – er i nærheden af den primære mesh-enhed (MR60-routeren), får vi meget tilfredsstillende hastigheder.

Når de to MS60-satellitter skal trække læsset, mærker vi, at sættet ”kun” er dual-band uden en dedikeret backhaul-kanal til intern kommunikation mellem enhederne. Men der er stadig rigelig kapacitet til brugerne på første sal.